32 kamers voor 128 Oekraïners in oud schoolgebouw Prins Hendrikstraat

Op donderdag 30 maart is de handtekening gezet onder de realisatieovereenkomst PH7 door wethouder Onderwijs, Welzijn en Zorg Grete Visser van de gemeente Nijmegen en directeur van Van de Klok Totaalonderhoud Bas van Gompel. De ondertekening betekent een transformatie van het oude schoolgebouw naar 32 kamers voor zo’n 128 opvangplekken voor Oekraïense vluchtelingen.

Prins Hendrikstraat als opvanglocatie

“Landelijk is er een groot tekort aan opvangplekken voor mensen met een asielaanvraag. Dan zijn er in Nederland op dit moment ruim 90.000 geregistreerde Oekraïense mensen uit de Oekraïne die ook allen gehuisvest zijn of moeten worden. Het is een grote puzzel en we willen de mensen niet in de kou laten staan. De gemeente Nijmegen heeft voor een aantal van deze vluchtelingen, samen met Van de Klok, al op vier locaties in Nijmegen noodopvang gerealiseerd, daar komt nu de Prins Hendrikstraat 7 bij. Dat we straks aan 128 mensen uit de Oekraïne een goed onderkomen aanbieden doet mij goed”, zegt Grete Visser.

Bas van Gompel: “Wij zijn blij te kunnen bijdragen aan deze transformatie en tijdelijke opvang. Hiervoor zijn bouwkundige aanpassingen nodig aan dit Rijksmonument. Om de historie te waarborgen is met architect, gemeente en adviseurs een onderlegger gemaakt om de 32 kamers te kunnen realiseren zonder daarbij de monumentale kenmerken van dit pand te verliezen”.

Erik van Koolwijk van K3 architectuur lichtte na de ondertekening kort de plannen toe aan alle aanwezigen waarna projectmanager Patrick Bekker bij Van de Klok het besproken glasmonster met Fineo glas demonstreerde als vervanging van het oude glas in de bestaande kozijnen.

Van de Klok is met haar co-makers volop aan de gang in het pand. Een rondleiding werd zeer op prijs gesteld aan genodigden tijdens deze bijeenkomst.

Men verwacht een deel van de vluchtelingen in de zomervakantie ‘23 te kunnen ontvangen. Vanaf medio september is de volledige locatie gebruiksklaar opgeleverd.

Nieuwsoverzicht
Deel dit verhaal