Koningsdaal blok 3 en 4
Nieuwe Nachtegaalplein, Nijmegen
Hengstdal

Architectuurprijs Nijmegen 2019

6 januari 2020

Kun je nog leuker het nieuwe jaar beginnen dan met een bericht van het Architectuurcentrum Nijmegen? Wij denken van niet, want Van de Klok is met - maar liefst - drie projecten genomineerd voor de Architectuurprijs Nijmegen 2019.

Juryprijs
Het door KENK architecten getekende project Koningsdaal blok 3 en 4, is in de race voor de Architectuurprijs Nijmegen 2019. Samen met negen andere prachtige projecten zal door de jury een keuze gemaakt worden wie deze prijs in de wacht gaat slepen.

Koningsdaal kenmerkt zich als een prachtige nieuwe woonwijk aan de oevers van de Waal. Het project bestaat uit 56 eengezinswoningen en 76 huurappartementen. Ondanks dat Koningsdaal een nieuwe buurt is voelt de wijk aan alsof die er al jaren staat. De nieuwbouw en de historische oudbouw van Nijmegen sluit op een uitmuntende wijze op elkaar aan. KENK Architecten heeft hier een knappe prestatie geleverd.

Opdrachtgever voor de 76 huurappartementen is Woningstichting De Gemeenschap en gerealiseerd door Van de Klok. Voor de 56 eengezinswoningen van blok 3 zijn dit BPD en Van de Klok.

Publieksprijs
Waar het publiek wél op kan stemmen zijn de 29 projecten die gekozen zijn voor de Publieksprijs. Voor de herstructurering van het project Hengstdal of Nieuw Nachtegaalplein hopen we als winnaar uit de bus te komen. Architectenbureau LSWA heeft beide projecten op zijn naam staan en de projecten zijn door Van de Klok gerealiseerd. Maar het voor de juryprijs genomineerde Koningsdaal zou ook zomaar de Publieksprijs in de wacht kunnen slepen, want ook op Koningsdaal kun je stemmen.

Hengstdal
Voor de herstructurering van het project Hengstdal van 46 duplexwoningen naar 31 nieuwbouwwoningen is veel gehoor gegeven aan de wens van de bewoners en omwonenden om veel van de bestaande architectuurelementen in de nieuwbouw terug te laten komen. De nieuwe woningen sluiten qua authentieke sfeer goed aan bij de buurt en vormen nagenoeg geen contrast met de bestaande woningen. Opdrachtgever voor deze herstructurering is Woonwaarts.

Nieuw Nachtegaalplein
De 95 woningen van het Nieuw Nachtegaalplein is onderdeel van de bredere herontwikkeling van de wijk Wolfskuil in Nijmegen. Architect LSWA heeft een mooie uitstraling aan de mix van 57 sociale huurwoningen, 38 vrije sector huur- en koopwoningen gegeven. De realisatie van dit project is uitgevoerd door Van de Klok in opdracht van Stichting Portaal.

Stemmen
De uitreiking van de Architectuurprijs Nijmegen 2019 zal op donderdag 6 februari a.s. in de Stadsschouwburg plaatsvinden. Dan worden ook de Duurzaamheidsprijs en de Publieksprijs uitgereikt. Stemmen op het project van uw voorkeur kan tot en met 31 januari a.s. via de website van het Architectuurcentrum Nijmegen.

En, als we dan heel brutaal zijn; het zou fantastisch zijn als u ons aan de Publieksprijs helpt door te stemmen op het project Hengstdal, Nieuw Nachtegaalplein of Koningsdaal.

Nieuwsoverzicht
Deel dit verhaal