Henk van Kleij (Bouwinvest) en Robert Hendriks (Portaal) bij de eerste fase van project Nieuw Nachtegaalplein
Robert Hendriks (Portaal) en Henk van Kleij (Bouwinvest) bij de laatste fase van project Nieuw Nachtegaalplein
Nieuw Nachtegaalplein, Nijmegen

Trots op samenwerking bij Nachtegaalplein

18 december 2019

Afgelopen jaar is project Nieuw Nachtegaalplein volledig afgerond. De Nijmeegse wijk heeft een ware metamorfose ondergaan, met een mix aan sociale huurwoningen, vrije sector huurwoningen en koopwoningen. Dat is mogelijk geworden door een samenwerking van Portaal Vastgoed Ontwikkeling, Institutioneel belegger Bouwinvest en Van de Klok.

“We trekken wel vaker samen op en treffen elkaar ook in de wijken. Een intensieve samenwerking zoals hier is echter vrij uniek, maar is heel goed bevallen!”, aldus een enthousiaste Henk van Kleij, ontwikkelmanager bij Bouwinvest.

Robert Hendriks is projectmanager nieuwbouw bij Portaal: “In 2011 startten we de eerste fase van dit plan, waarin was voorzien in 64 huurwoningen en 51 koopwoningen. Van die laatste hadden we er in 2013 echter slechts 22 verkocht. Intussen hadden we te maken gekregen met de financiële crisis en de herziene woningwet, met daarin de regel dat we als woningcorporatie geen koopwoningen meer mochten ontwikkelen. Toen kwam Bouwinvest in beeld.”

Met plezier op terugkijken

Een samenwerking die wat betreft beide mannen best vaker mag plaatsvinden. “We kunnen zo plekken aanpakken die anders misschien niet helemaal van de grond komen”, aldus Henk. “Nachtegaalplein is een gemêleerde wijk geworden. De samenstelling van het woningaanbod is veranderd en in dat soort gebieden geloven wij wel. Daar wordt de leefbaarheid een stuk beter van. Voor ons was het mooi om samen met de ontwikkelende bouwer en corporatie dit project voor elkaar te krijgen. Daar kijk ik heel goed op terug. We zijn er echt samen voor gegaan. Terwijl er ook best wel hobbels zijn genomen, want de regels bij een beleggingsmaatschappij, een woningcorporatie en zelfs het ministerie matchen niet altijd. Van de Klok heeft daar goed op ingesprongen.”

Een prachtige wijk

“We kwamen voor de eerste fase via aanbesteding terecht bij Van de Klok. Dat beviel zo goed, dat we er voor de tweede en derde fase direct weer voor kozen”, vervolgt Robert. “Er lag een streng beeld-kwaliteitsplan, gelukkig was er desondanks nog wel wat ruimte om samen zaken binnen het plan te bepalen. Zo hebben we als basis bijvoorbeeld gekozen voor BaseHome, de conceptwoning van Van de Klok. Het is een prachtige en ruim opgezette wijk geworden, met af en toe een kopgevel, siermetselwerk en strakke lijnen. De stratenstructuur is overeind gebleven, wel zijn er minder huizen teruggekomen. Een aantal huizen en het poortgebouw vielen onder beschermd stadbeeld en zijn gerenoveerd. Alles verliep zo goed, dat uiteindelijk beide fases in één keer zijn gerealiseerd.”

Sociale verantwoordelijkheid

Bouwinvest investeert in vastgoed voor pensioenfondsen en is daardoor voor lange tijd betrokken bij gebieden waarin het investeert. Henk: “Daarom willen wij wijken inclusief en leefbaar maken, door het aanbieden van middenhuur en vrije sector huur.

We willen bijdragen aan een inclusieve stad waar plaats is voor diverse doelgroepen.

"Samenwerking met een corporatie als Portaal is daarbij van belang. Het samen optrekken met twee grote partijen als Portaal en Van de Klok maakt dat we een project zoals hier kunnen realiseren. Bovendien kunnen we straks in de exploitatie van de woningen samen met Portaal collectief zaken aanpakken. We zitten er uiteindelijk voor de lange termijn.” Henk en Robert zijn trots op het Nachtegaalplein, hun samenwerking en die met Van de Klok: “We hebben midden in de stad een wijk gecreëerd voor diverse doelgroepen. Hoe mooi is dat?”

Fotografie: Hans Barten

Nieuwsoverzicht
Deel dit verhaal