Directies 'bouwen' huis van ketensamenwerking

BrabantWonen kiest voor Van de Klok als een van de vier ketenpartners

Een feestelijk moment gisteren: Bas van Gompel ondertekende namens Van de Klok de overeenkomst voor de ketensamenwerking met woningcorporatie BrabantWonen. Samen met Bouwbedrijf Pennings, Caspar de Haan en Van Wijnen Rosmalen, zijn we voor de aankomende jaren de vaste partij en gaan we de samenwerking aan om het woningbezit van BrabantWonen te verduurzamen. We vierden dat door met vijf bouwstenen (één voor iedere partner) een symbolisch huis te bouwen, wat tevens de start markeerde van een succesvolle samenwerking.

De woningcorporaties in ons land staan voor een enorme opgave: het renoveren en verduurzamen van vele honderden woningen, in allerlei soorten en maten. Dat is een ingewikkeld proces, zeker in een tijd waarin we te maken hebben met krapte op de arbeidsmarkt, dure materialen en nieuwe procedures. Om dat proces beheersbaar te houden, kiest BrabantWonen voor een ketensamenwerking met vier onderhoudspartners, voor minstens vier jaar. De partners vertellen er hieronder meer over.


Betere resultaten

BrabantWonen werkt al een tijd niet meer met traditionele aanbestedingen; de laatste jaren bereidt de woningcorporatie de renovatieprojecten voor in bouwteam, samen met onderhoudsbedrijven. Dat levert betere resultaten op. BrabantWonen zet nu een vervolgstap: die naar ketensamenwerking. Omdat zij erin geloven zo betere resultaten te kunnen boeken op het gebied van klanttevredenheid, duurzaamheid en kosten. De Brabantse woningcorporatie heeft vier ketenpartners geselecteerd: Bouwbedrijf Pennings, Caspar de Haan Onderhoud & Renovatie, Van de Klok en Van Wijnen Rosmalen.


Het ontstaan van de ketensamenwerking

Frank Kamp, projectleider bij BrabantWonen: “Vanuit de praktijk zijn we gaan kijken: met wie hebben we de beste ervaringen? Zo kwamen we uit op deze vier partners. Er is dus geen openbaar aanbestedingstraject aan vooraf gegaan. We wilden niet voorschrijven hoe wij willen samenwerken. Samenwerken doe je samen. Dus gingen we met elkaar om tafel en hebben we gezamenlijk bepaald wat we belangrijk vinden. Dat heeft geleid tot het Handboek Ketensamenwerking BrabantWonen. Met elkaar hebben we de ketensamenwerking neergezet: één duidelijke werkwijze voor alle renovatieprojecten. Dat past bij onze visie, natuurlijk samen.”


Samenwerken doe je samen

“Zo ervaren wij het ook”, zegt Tom van Suilen, Programmamanager Totaalonderhoud bij Van de Klok. “Er is sprake van een gemeenschappelijk belang, waarbij we met vijven één team vormen, de onderhoudspartners én BrabantWonen. In werkgroepen hebben we input opgehaald voor de ideale werkwijze. En we gaan daar de komende jaren mee door, zodat we continu verbeteren. Je hebt de werkgroepen Techniek, Duurzaamheid & innovatie, Bewoners en Evalueren & verbeteren. Je bent als partner steeds kartrekker van een van de werkgroepen.” Frank Kamp vult aan: “We hebben een stevige overlegstructuur opgezet, op elk niveau van de samenwerking. En elk jaar organiseren we een zogenaamde ketendag, waarin we elk jaar een thema evalueren en verder brengen. Met de mensen van de voorbereiding én van de uitvoering.” Robbert van Veggel, hoofd bedrijfsbureau bij Van Wijnen: “Zo bouwen we aan een langdurige en succesvolle samenwerking, waar iedereen beter van wordt. BrabantWonen, wij als partners en vooral de bewoners.”


Vertrouwen en rust

Ronny van Boekel, bedrijfsleider bij Pennings, vervolgt: “Deze verbinding is voor ons allemaal een bevestiging van vertrouwen. Vanuit BrabantWonen en in elkaar. Want het gaat wel over een langdurige samenwerking: tenminste tot eind 2027, met een optie voor verlenging met vier jaar. Dat geeft meteen rust in de planning, voor ons en onze co-makers. In deze tijd valt het niet mee om goede partijen te vinden. Als je die lang van tevoren vast kunt leggen, is dat een enorm voordeel.” Gylk Jongstra, operationeel manager bij Caspar de Haan: “Klopt. Een continue stroom biedt ook veel meer mogelijkheden om gaandeweg te verbeteren. Zeker omdat we intensief met de andere ketenpartners optrekken. Je krijgt het beste van allemaal bij elkaar. De goudklompjes van alle bedrijven, de dingen die ons werk mooi maken, smelten we samen in één werkwijze. Ik noem het graag ketensamenwerking 2.0: we gaan een level verder.”


Meer mogelijkheden om te verbeteren

Gylks collega Bram van Hoof, commercieel manager bij Caspar de Haan, vult aan: “Voor ons betekent deze samenwerking ook echt een commitment naar elkaar. Samen streven we naar versnelling in de renovatie – en daarmee naar innovatie. We zullen elkaar daarin blijven uitdagen. Ik heb er alle vertrouwen in dat het proces dat we met elkaar hebben bedacht, ook werkelijkheid wordt in de praktijk. En dat die doelstellingen die we hebben Bepaald niet alleen gehaald, maar zelfs overtroffen worden.” “Nou en of”, zegt Ronny van Boekel, “Wij willen werken met leuke mensen, aan mooie klussen, voor fijne en betrouwbare opdrachtgevers. Dat doen we hier. En ik weet zeker dat dat ervoor zorgt dat we straks hartstikke tevreden klanten hebben. Zeker ook de huishoudens waar we het voor doen.” Robbert van Veggel besluit: “We bundelen onze krachten in dit vijfmanschap. En ja, dan krijg je wel wat bijzonders. Ik kijk uit naar het resultaat. Want als deze werkwijze ook echt gaat werken, dan zien we straks een heleboel tevreden gezichten. En wat is het mooi als je dan bewoners hoort zeggen: ‘Ik vond het spannend, ik zag er ook best tegenop, maar uiteindelijk ben ik heel erg blij dat het gebeurd is!’”

_RSL5221

Bas van Gompel tekent bouwsteen ketensamenwerking

_2EC7870

Stuurgroep bij 'huis' van ketensamenwerking BrabantWonen

_2EC7559

Bas van Gompel ondertekent overeenkomst ketensamenwerking BrabantWonen

_RSL5010

Ondertekenen overeenkomst ketensamenwerking BrabantWonen

Nieuwsoverzicht
Deel dit verhaal