BUP 2.0 is het 'BIMmen' van de toekomst

8 oktober 2020

Implementeren, conformeren en lanceren staat aan de basis van BIM. Ieder modern bouwbedrijf dat ‘BIMt’ past op zijn eigen manier BIM toe. Dat moet toch anders kunnen, dachten een aantal BIM-professionals vanuit diverse bouwbedrijven. Zij staken belangeloos amper een jaar geleden de koppen bij elkaar en vanuit hun gedeelde passie werd het idee geboren om een bijdrage te leveren aan de nieuwe cultuur van digitale samenwerking in de brede bouwsector. Zo ontstond BIM Uitvoeringsplan 2.0, oftewel ‘BUP 2.0’ waar collega en BIM-manager Twan Dekkers vanuit Van de Klok aan zijn avontuur begon.

Waar staat BUP 2.0 voor?

Het staat voor het centraal en interactief delen van kennis van BIM-toepassingen via hyperlinks. Deze informatie wordt gebundeld via een website, zodat iedere BIM’mer het decentraal door kan toepassen. Het wiel is dan al uitgevonden.

Kennis is macht, delen is kracht! Met dit motto laat BUP 2.0 de kern van de boodschap sterk naar voren komen. Vanuit eerdere werkgroep-overleggen ontstonden ideeën en conclusies door een open samenwerking. Draagvlak stond hier nooit ter discussie. Gezamenlijk belang staat voorop. Beredeneer vanuit toepassingen en leer van gezamenlijke problematiek, dat is het uitgangspunt.

Met dit doel en deze boodschap is BUP 2.0 op pad gegaan. De BIM-professionals hebben het plan aangemeld voor de Digidare Award 2020. Dit is een prijs voor personen of partijen die een cultuur van digitale samenwerking bevorderen, in het leven geroepen door het BIM Loket. Na een aantal pitches bleven uiteindelijk BIM basis Infra, Tauw & Waterschap Drents Overijsselse Delta en BUP 2.0 als finalisten over. Uit deze inzendingen koos een ca. 500-koppige jury BUP 2.0 als winnaar . Het initiatief straalt volgens de jury ‘Durven, doen en plezier’ uit en de juryleden hebben er het ‘volste vertrouwen in dat BUP 2.0 een succesvol vervolg krijgt’.

Dat het een vervolg krijgt, laat de roadmap van BUP 2.0 zien.


Hoe nu verder?

De oprichting van de officiële werkgroep zal in het laatste kwartaal van dit jaar gerealiseerd zijn. Het online platform van BIM-toepassingen met een eenvoudige en duidelijke inhoud is gereed in het eerste kwartaal van 2021. Het (aan)vullen en up-to-date houden hiervan volgt daarna.


Wie is BUP 2.0?

BUP 2.0 is een initiatiefgroep en bestaat uit Oeds de Meer en Leon Hoedjes van Smit’s Bouwbedrijf, Ronald van Emst van JP van Eesteren, Jasper de Mink en Lex Ransijn van VDC Base, Edwin de Graaf van Trebbe, Wouter Ackermans van UBA, Maaik de Nijs van Bouwbedrijf De Nijs, Ernst Bouma van Vink Bouw en Twan Dekkers van Van de Klok.

Twan en Van de Klok

Met dit initiatief geeft BUP 2.0 een voorbeeld aan de sector die volledig wordt ondersteund door Van de Klok. Niet voor niets zijn wij een familiebedrijf met lef dat toekomstbestendige leefomgevingen creëert. Tegelijk is het een uitnodiging aan iedereen die dit aangaat. Want ook wij ondersteunen de slogan Kennis is macht en delen is kracht!

Doe jij ook mee? Schrijf je dan in bij het BIM Loket en join the club!

Nieuwsoverzicht
Deel dit verhaal