Peter Bras (Rechts), Directeur Bras Elektrotechniek, in gesprek met Ferry Schreven (Links), Projectmanager KlokGroep
De drie voorgaande generaties van familiebedrijf Bras Elektrotechniek

‘Co-maker in the spotlight’ Bras Elektrotechniek

17 september 2019

Voor de rubriek ‘co-maker in the spotlight’ spraken we dit keer met Peter Bras (34), directeur van Bras Elektrotechniek uit het Noord-Brabantse Oss. Als dertienjarige jongen werkte Peter al mee in het familiebedrijf en leerde hij de kneepjes van het elektrovak in de praktijk.

Van zijn vader Roel leerde hij in een later stadium alle ins en outs over het runnen van een familiebedrijf. En vader Roel kreeg op zijn beurt de liefde voor het vak weer met de paplepel ingegoten van opa Louie jr.. Die nam het bedrijf vlak na de 2de wereldoorlog over van de overgrootvader van Peter én oprichter van het bedrijf Louie sr.. Bras Elektrotechniek heette toen nog L. Bras & zonen en is opgericht in 1950. Vier generaties Bras staan er dus inmiddels op de teller. Een mooie mijlpaal in de ontwikkeling van een echt familiebedrijf!

‘Niet lullen, maar poetsen’

Inmiddels werken er 72 mensen bij Bras Elektrotechniek, waar Peter Bras in 2013 officieel het stokje overnam van zijn vader. En dat had zomaar anders kunnen lopen, want Peter had in eerste instantie helemaal geen interesse om die rol op zich te nemen en in het familiebedrijf aan de slag te gaan. “Na een schoolpad binnen de elektrotechniek van LTS tot aan HTS, heb ik nog een jaar technische bedrijfskunde gestudeerd aan de TU in Eindhoven. Mijn passie lag binnen de industriële automatisering en ik wilde dan ook heel graag binnen die tak aan de slag. Toen ik in 2009 na mijn studie ging solliciteren, brak net de economische crisis uit en kon ik nergens aan de slag. Toen vroeg m’n vader nogmaals of ik dan toch niet in het bedrijf aan de slag wilde gaan en zo ben ik er uiteindelijk weer ingerold. Van origine ben ik wel echt een techneut en in de rol die ik nu heb, moet je eigenlijk leren om dat niet te zijn. Het vergt andere vaardigheden om aan het roer van het bedrijf te staan. Daarin ben ik wel heel goed begeleid. Ook door m’n vader. Dat is echt het type ‘niet lullen, maar poetsen’ en van hem heb ik geleerd hoe je op basis van cijfers een organisatie kunt sturen. Maar de echte kracht van het bedrijf zit in onze mensen. We hebben bijvoorbeeld echt een super managementteam dat de operationele zaken runt en onze mensen op de bouwprojecten zijn ook echte vakidioten. Van de hoofdverdeelkast tot aan het lampje in de woonkamer. Die weten echt alles!"

Innoveren door de ruimte die je krijgt

De eerste samenwerking tussen Bras Elektrotechniek en Van de Klok dateert uit begin jaren negentig. Het contact verwaterde, waarna de samenwerking in 2012 nieuw leven werd ingeblazen voor de realisatie van project Oostflank in Wijchen. Daarna volgde in 2017 het nieuwbouwproject aan de Beekstraat in Arnhem en toen is er pas echt volgens de co-makergedachte met elkaar samengewerkt. En dat heeft beide partijen meer dan goed gedaan. “Bij dit project werden we in een vroeg stadium betrokken, waardoor het ‘anders denken’ ook werd gestimuleerd. Hoe kunnen we bijvoorbeeld sneller bouwen zonder extra kosten? Door bijvoorbeeld de pieken van personeel in de bouwplanning meer te spreiden. En dat kan door bijvoorbeeld ‘traditionele’ installatiemethodes op een andere manier te installeren. Door de ruimte die we kregen van Van de Klok in het voortraject, konden we innoveren binnen ons vakgebied en daar plukken andere projecten nu ook de vruchten van. Zo hebben we bij een project in Utrecht met 45 appartementen vanaf de eerste verdieping tot aan de bovenste met maar één monteur gewerkt. In het verleden waren dat er soms twee of drie. En ook het project aan de Tooropstraat in Nijmegen, waar 31 nieuwbouwappartementen worden gerealiseerd volgens het Wonivo-concept*, plukt daar ‘as we speak’ de vruchten van.

Elektrotechniek ontwikkelt zich in een razend tempo

Er gebeurt veel binnen de E-tak en het is als organisatie belangrijk dat je bijblijft en meebeweegt. Denk bijvoorbeeld alleen al aan de komst van warmtepompen. Dat vraagt om anders werken en het vermogen om daarop te kunnen anticiperen in de dagelijkse werkzaamheden. Kennisdelen staat daarom hoog op de agenda bij Bras Elektrotechniek. “Naast de standaard NEN-cursussen om bij te blijven qua regelgeving, hebben we intern ook kennissessies van fabrikanten en leveranciers. In anderhalf uur worden we bijgepraat over de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van ledverlichting, noodverlichting, brandmeldinstallaties of zonnepaneelsystemen. En hoe zorg je er vervolgens voor dat deze individuele ontwikkelingen goed en veilig met elkaar verbonden blijven? Belangrijk dat we daar als organisatie op kunnen inspelen in de praktijk. En door te werken vanuit de co-makergedachte en in een vroeg stadium mee te denken, kunnen we deze kennis vervolgens weer optimaal inzetten.”

Wil je meer weten over co-maker Bras Elektrotechniek? Bezoek dan de website of neem contact op via telefoonnummer 0412 - 63 83 24.


* Wonivo is een bouwconcept van Van de Klok voor betaalbare, duurzame appartementen.

Nieuwsoverzicht
Deel dit verhaal