Twan Toonen - projectleider bij Toonen, Tom van Suilen van KlokGroep en Gert-Jan van den Broek, eigenaar van Installatiebedrijf Toonen

‘Co-maker in the spotlight’ Technisch Installatiebedrijf Toonen

1 mei 2019

Van de Klok is blij met én trots op al haar co-makers en zet daarom in de rubriek ‘co-maker in the spotlight’ een andere samenwerkingspartner van Van de Klok centraal. In deze editie richten we de spotlight op Technisch Installatiebedrijf Toonen, een co-maker die we al jarenlang kennen en waar we op kunnen bouwen.

Ongeveer 5 jaar geleden werkte Van de Klok voor het eerst samen met Installatiebedrijf Toonen aan het groot onderhoud van 100 woningen in Horstacker in Nijmegen. Dat verliep zo goed dat er al snel meer projecten volgden, zowel in nieuwbouw als groot onderhoud. In maart 2018 gingen de divisie Totaalonderhoud van Van de Klok en Installatiebedrijf Toonen de uitdaging aan om 169 (bewoonde) seniorenappartementen van woningcorporatie Wooninc. in De Horst in Eindhoven te renoveren. Een flinke klus waarbij het belangrijk was goed rekening te houden met de bewoners; mensen op leeftijd van wie ongeveer een derde intermurale zorg ontvangt van Vitalis. In april 2019 was het project afgerond.


Samen aanvliegen

Al aan de voorkant vlogen de co-makers het project gezamenlijk aan. Allereerst door samen te komen tot een passend aanbod in het aanbestedingstraject, met een goede prijs voor de opdrachtgever. Tom van Suilen, projectmanager Van de Klok Totaalonderhoud: “Voor zo’n prijsbepaling is het goed om elkaar als co-makers echt op te zoeken. Je weet van elkaar wat wel kan en wat niet. Toonen weet hoe wij werken, hoe wij plannen en heeft de mankracht in huis om dit soort werkzaamheden in een bewoond gebouw uit te voeren.” Dat bleek ook nodig, want de werkzaamheden waren veelomvattend: keukens vervangen, badkamers vernieuwen en vergroten, verbeteringen aanbrengen voor de brandwerendheid, buitenkozijnen en balkonhekwerken vervangen, diverse asbesthoudende onderdelen saneren, het dak isoleren en de spouwmuren na-isoleren. “Om de kozijnen te vervangen, moesten alle radiatoren weg”, vertelt Gert-Jan van den Broek, eigenaar van Installatiebedrijf Toonen. “Daarvoor in de plaats zijn radiatoren geplaatst die geschikt zijn voor een laag-temperatuursysteem, als voorbereiding op een aardgasloze toekomst. Daarnaast zijn de waterleidingen en de complete installatie voor warm en koud water vervangen.” Om ervoor te zorgen dat niemand lang van het water afgesloten was, moesten de partijen al in de voorbereiding van het project op zoek naar een oplossing om de installatie werkend te houden voor de woningen die nog bewoond waren. Gert-Jan: “Dat gold ook voor de verwarming en het riool. We hebben daarvoor een noodvoorziening getroffen, zodat we de woningen apart konden afsluiten.”


Als een trein

Iedere bewoner verhuisde tijdelijk inpandig naar een wisselwoning, terwijl binnen 14 dagen zijn of haar woning werd opgeknapt. Twan Toonen, projectleider bij Toonen, was verantwoordelijk voor de planning. “We hebben een treintje in gang gezet”, vertelt hij. “De installateur, wandenbouwer, tegelzetter, schilder… alle veertien partijen hadden gemiddeld één dag per woning om hun werk te doen. Aan het einde van de dag moest die partij er weer uit zijn. Op de 15e dag was de oplevering.” Dat is gelukt en is bijzonder te noemen in een tijd van capaciteitsproblemen in de bouw. “De meeste partijen zijn vaste co-makers van ons”, zegt Tom. “Doordat we elkaar zo goed kennen, kunnen we voorafgaand aan het project tijd bij elkaar reserveren om de werkzaamheden op tijd door te laten gaan.” Als er toch eens iemand uitviel, sprong een andere partij in. Gert-Jan: “Dan hielp bijvoorbeeld de elektricien ons of andersom. En toen onze Hongaarse inlener van Skillz at work Hongaarse goulashsoep zou maken voor iedereen, zetten de andere jongens een tandje bij, zodat de inlener de tijd had om in de keuken te gaan staan. Die saamhorigheid is goud waard.”


In de watten

De bewoners hebben de goede samenwerking ook als prettig ervaren. Zij leerden de werklui gaandeweg steeds beter kennen en konden bij iedereen terecht voor een praatje. De overlast was voor hen even vrij heftig, maar ze waren blij dat het allemaal zo goed was georganiseerd en zijn tevreden over het resultaat. “Ze hebben de jongens echt in de watten gelegd en ze haast bedolven onder de doosjes Merci”, aldus Twan. Het project is beoordeeld met de gevraagde bewonerstevredenheid van 9+, iets waar ook opdrachtgever Wooninc. heel trots op is. Van de Klok en Technisch Installatiebedrijf Toonen werken intussen als co-makers aan het groot onderhoud van ongeveer 50 woningen in Ede en starten binnenkort met het groot onderhoud aan 188 woningen in Oss.

Nieuwsoverzicht
Deel dit verhaal