Stephan van Dokkum (Van der Sluis) in overleg met Arjen Graven (KlokGroep)
Nieuwbouwwoningen in Nijmeegse wijk Hengstdal
Artist impression van de nieuwbouw in de karakteristieke stijl van bestaande bebouwing in de wijk
Oude woningen in Hengstdal, die inmiddels gesloopt zijn
Artist impression van details in de nieuwbouw in de karakteristieke stijl van bestaande bebouwing in de wijk

‘Co-maker in the spotlight’ Van der Sluis Technische Bedrijven

4 december 2018

Van de Klok is blij met én trots op al haar co-makers en introduceert daarom het vaste item ‘co-maker in the spotlight’. In deze rubriek staat steeds een andere samenwerkingspartner van Van de Klok centraal. In de eerste editie starten we met co-maker Van der Sluis Technische Bedrijven die ‘as we speak’ meewerkt aan de totstandkoming van 31 nieuwbouwwoningen in de wijk Hengstdal in Nijmegen.


Een bijzondere start van de samenwerking

De eerste officiële samenwerking tussen Van der Sluis Technische bedrijven en Van de Klok dateert uit 2015, met de ontwikkeling van woonbelevingscentrum LIV waar Van der Sluis in participeert. Het eerste gezamenlijke woningbouwproject volgde niet heel veel later met het nieuwbouwproject Hengstdal, waarvan de eerste woningen eind december van dit jaar worden opgeleverd. Een bijzonder project waar in één jaar tijd 48 oude woningen zijn gesloopt om plaats te maken voor 31 nieuwe. Met exact dezelfde authentieke uitstraling die past bij de bestaande woningen uit de jaren 50. Maar ook een bijzonder project, omdat de werktuigbouwkundige installatie van het BaseHome concept, waarop de nieuwe woningen zijn gebaseerd, is ontworpen door een andere werktuigbouwkundige installateur: Ordelman & Dijkman Installaties uit Hengelo.


Werken met de tekeningen van een andere installateur

Hoe ga je daar als ‘andere’ werktuigbouwkundige installateur mee om? Aan tafel zitten Stephan van Dokkum, commercieel bedrijfsleider Woningbouw bij Van der Sluis en Arjen Graven, projectmanager Wonen bij Van de Klok om meer uitleg te geven over het verloop van het project. “We zijn gestart met een kick-off gesprek waarin we de basisprincipes en werkwijze van de BaseHome woningen hebben besproken”, vertelt Arjen Graven. “En natuurlijk was daar in het begin wel wat verbazing. De vraag kwam of er nu werd verwacht dat Van der Sluis 1-op-1 de installatie van Ordelman en Dijkman overnam. Dit was uiteraard niet het geval.” Stephan van Dokkum vertelt verder: “We hebben samen gebrainstormd over het ontwerp. Uiteindelijk is er op het originele ontwerp van de werktuigbouwkundige installatie maar weinig aangepast om het project specifiek te maken, maar het is wel fijn dat je gewoon kunt meedenken en samen tot de beste oplossing komt.”


Leerpunten voor een volgend project

Het elkaar gunnen van tijd en ruimte heeft geleid tot een fijne eerste samenwerking. Arjen Graven vertelt verder: “Als er zaken in de planning in de knel kwamen, dan ging dat gewoon in goed overleg met onze realisatiemanager. Uiteindelijk doen we er samen alles aan om het proces goed te laten verlopen.” Uiteraard zijn er ook verbeterpunten voor de volgende keer. “Omdat je elkaar nog niet goed kent, verliepen de kwaliteitscontroles in eerste instantie een beetje stroef”, vult Stephan aan. “Je weet van tevoren nog niet waar extra goed opgelet wordt en ook dat is aftasten in de samenwerking. Om de samenwerking in de toekomst te verbeteren, zullen we de kwaliteitscontroles wat eerder in het proces laten plaatsvinden en ook komt er een uitvoeringshandboek zodat we in elk project identiek kunnen werken.”


Co-makership zorgt voor samenwerken met concullega’s

De samenwerking met Van der Sluis was vervolgens ook aanleiding om het BaseHome concept verder te verbeteren. “Door onder andere het project in Hengstdal zitten nu we nu samen met Ordelman en Dijkman en Van der Sluis aan tafel om het concept installatietechnisch verder te optimaliseren”, vertelt Arjen Graven verder. “De basis van het leidingverloop ligt er al en nu gaan we een verdiepingsslag maken in de materialen die we gaan toepassen. Echt bijzonder dat we op deze manier met elkaar kunnen samenwerken. Dat komt toch door het co-makership. Vroeger was dit echt ondenkbaar geweest.”

Nieuwsoverzicht
Deel dit verhaal