Rob Jacobs
Rob Jacobs met collega Karel Kerkhoff

De 100 maanden van Rob Jacobs

7 januari 2021

Volgend jaar bestaat KlokGroep 100 jaar. Een feestelijke reden om terug te blikken op onze organisatie én onze mensen, want Van de Klok is samen met Novaform onderdeel van KlokGroep. In de rubriek ‘De 100 van…’ lichten wij een persoonlijk jubileum uit van onze collega’s. Rob Jacobs, Manager Kleinbouw bij Van de Klok Totaalonderhoud, vertelt in deze eerste editie over zijn 100 maanden in ons bedrijf.

Corona maatregelen

Vanwege de coronamaatregelen werkt Rob net als velen deels vanuit huis. Hij is net terug van een wandeling tussen de uitgestrekte velden naast Groesbeek (De Horst) met zijn enthousiaste jonge hond Gijs. Uitgewaaid en opgefrist blikt hij terug én vooruit.

We gaan even honderd maanden terug. Kun je jouw eerste werkdag nog herinneren?

“Ik weet nog goed dat het allemaal in een sneltreinvaart ging”, herinnert Rob zich. “Henk Leenders vroeg mij om bij Van de Klok te komen werken en ik had mezelf voorgenomen om enkele weken vrij te nemen tussen de twee banen in. Mijn vrouw was namelijk hoogzwanger van ons eerste kindje. Ik kreeg echter het verzoek om eerder te beginnen en heb hier gehoor aan gegeven. Dat was voor onze thuissituatie geen probleem, maar mijn start bij Van de Klok viel samen met voor het eerst vader worden en dat is een blijvende herinnering geworden.”

Er verandert veel in honderd maanden tijd. In hoeverre verschilt jouw werk van toen met het werk nu?

“Automatisering heeft veel veranderingen in het werkproces gebracht. Drie jaar terug stuurden we alle tekeningen en instructies nog op papier naar de vaklieden op de bouwplaats. Tegenwoordig werken zij met tablets. Betere processen en betere software dus, waardoor je een betere werkstructuur krijgt.

“Creativiteit en veelzijdigheid blijven echter altijd nodig in mijn werk. Tijdens een werkdag ben ik bezig met verschillende opdrachten, van klusjes die een dagdeel duren tot projecten die een paar maanden beslaan. Ik verzorg opnames bij klanten, maak zelf de offertes en draag zorg voor de projectorganisatie; m’n hoofd is voortdurend bezig met plannen om het beste resultaat voor onze opdrachtgevers en onze organisatie te leveren.”

Wat is voor jou het hoogtepunt tijdens jouw honderd maanden bij Van de Klok?

“Ik ben niet de typische ‘Klokganger’ die meedoet met bijvoorbeeld het collectieve wielrennen”, bekent Rob lachend. “Wel denk ik met warme gevoelens terug aan de samenkomsten bij de bouwvakborrels van weleer, waarbij wij met alle collega’s tegelijkertijd de vakantie inluidden. Iedereen had daar enorm zin in natuurlijk, dus de sfeer was geweldig. Doordat Van de Klok de afgelopen jaren flink is gegroeid, ook qua personeel, is het vandaag de dag niet meer vanzelfsprekend dat iedereen op hetzelfde moment op zomervakantie gaat. De zomerafsluiting ziet er daardoor ook wat anders uit.

“Een ander memorabel evenement was ons bedrijfsuitje naar De Vrienden van Amstel Live. Toen had de personeelsvereniging echt uitgepakt. We overnachtten op de SS Rotterdam en er was veel animo. Bijna iedereen van het bedrijf ging mee, waardoor het een erg leuk feest was.”

Hoe ziet de toekomst er voor jou uit over honderd maanden?

“Van de Klok is een fijne werkgever die financieel supergezond is. Aan alles is gedacht en in alle facetten is het bedrijf uitstekend georganiseerd. Ik woon in Groesbeek en mijn werkgebied bevindt zich in mijn omgeving, dus ik zie mij over ruim acht jaar graag nog voor Van de Klok werken, want in loondienst kan ik het eigenlijk niet beter treffen.”

De branche zal er wel anders uitzien, tipt Rob.

We bevinden ons nu al in een bouwtijdperk waarbij we veel gebruik maken van prefab-onderdelen. Dat zal in de toekomst alleen maar meer worden.

Een andere trend is de grotere schaarste aan vaklieden, omdat de aanwas al jaren minimaal is. Doordat er steeds meer theoretisch geschoold personeel instroomt op kantoor, die niet altijd weten hoe koud het in de winter en hoe warm in de zomer op de bouwplaats kan zijn, ontstaat er een alsmaar grotere afstand tot de werkvloer en praktijk. Van ontwerper achter de computer tot de collega die de aanhanger lost en de bouwlocatie met de bezem voorbereidt en schoonmaakt, we zijn een team en we kunnen niet zonder elkaar. Iedereen blijft nodig.”

Rob Jacobs

Werkt in december 2020 honderd maanden bij Van de Klok. Rob werd in 1980 geboren in Groesbeek, waar hij nog steeds woont met zijn vrouw Hanneke en hun drie kinderen Lisa, Joep en Tess. Al twintig jaar speelt hij in zijn vrije tijd bridge. Daarnaast houdt hij niet van stilzitten en klust hij veel in en rondom het huis, een handigheid waar zijn vrienden ook al te graag gebruik van maken.

Nieuwsoverzicht
Deel dit verhaal