De 100 trimesters van Ed latour

31 maart 2021

Volgend jaar bestaat KlokGroep 100 jaar. Een feestelijke reden om terug te blikken op onze organisatie én onze mensen, want Van de Klok is samen met Novaform onderdeel van KlokGroep. In de rubriek ‘De 100 van…’ lichten wij een persoonlijk jubileum uit van onze collega’s. Deze editie is dubbel zo feestelijk want collega Ed Latour gaat na bijna 100 trimesters met pensioen!

Bijna tweeëndertig jaar geleden startte Ed Latour bij Peels Bouwmij in zijn geboorteplaats en -nog steeds- woonplaats Eindhoven. Sinds 1997 maakt het bouwbedrijf deel uit van Van de Klok en in 2002 maakte Ed de overstap naar het moederbedrijf in Druten. “Dat ik hier zo lang heb gewerkt, zegt wel iets over hoe leuk het is bij Van de Klok!”

Hoe zag jouw eerste werkdag eruit?

“Na mijn studie bouwtechnische bedrijfskunde en na enkele jaren gewerkt te hebben bij IBC-bouwgroep begon ik bij Peels als calculator. De werkzaamheden waren precies zoals ze klinken: met een rekenmachine achter een computerterminal, waar een monitor bij hoorde die alleen maar oranje kleuren kon weergeven”, lacht Ed. “Je zat naast een matrixprinter met A3-papier en die maakte veel lawaai. Alle kosten voor het bouwproject berekende je met de hand. Manuren, grondwerk, heipalen: het was een kwestie van inventariseren en optellen. Tegenwoordig kan je het je bijna niet meer voorstellen, want de kostenberekening is nu gekoppeld aan de BIM-software. Zo weet je bij het ontwerpen al wat de kosten zullen zijn.”

Hoe zagen jouw werkdagen eruit op de volgende momenten?

100 maanden geleden: “Ik heb diverse functies gehad binnen het bedrijf en na mijn werk als calculator, werkvoorbereider, inkoper, kopersbegeleider en projectleider heb ik de KAM-coördinatie opgepakt in Druten, destijds nog bij VBK (Verenigde bedrijven van de Klok). Ik heb daarnaast enkele jaren personeelszaken erbij gedaan, maar door de enorme groei van het bedrijf heb ik dat laatste op een gegeven moment moeten laten vallen. Ik was daarna dus vooral bezig met kwaliteitsbewaking, ARBO- en Milieuzaken. We zaten toen in De Baron aan de Energieweg en daar werkten we allemaal in kantoortjes. De huidige flexwerkopstelling met de kantoortuinen bevalt mij eigenlijk veel beter. Omdat ik met iedereen in het bedrijf te maken heb, kan ik op deze manier beter met mijn collega’s in contact komen. Ik ben trouwens ook vaak als één van de eersten op kantoor, dus dan heb ik ruime keuze in mijn werkplek van de dag”, lacht Ed.

100 weken geleden: “Mijn functie bestaat uit administratieve werkzaamheden op het gebied van kwaliteit, veiligheid en milieu. Ik heb een handboek opgesteld, waarin mijn collega’s de voorschriften konden vinden om op een verantwoorde manier te werken en wij te allen tijde konden laten zien dat wij aan alle eisen voldoen. Bezoeken aan de bouwplaats hoorden daar ook bij en dat vond ik toch wel het leukste van mijn vak. Er was toen nog geen sprake van de coronacrisis en was ik redelijk veel op pad. Ik heb veel binding met de bouwplaats en wat dat betreft ben ik een echte bouwer.

100 dagen geleden: “Net als de meeste van mijn collega’s werkte ik ten tijde van de coronacrisis veel thuis. Dat betekent veel overleg op afstand in Teams en af en toe een dag op de bouwplaats. Gelukkig kon ik nog af en toe op kantoor terecht om mijn overdracht te regelen.”

Als je een Top-100 van jouw werkdossiers mocht maken, wat staat er dan op de eerste en wat op de laatste plaats?

“Eigenlijk vind ik de momenten dat ik met anderen samenwerk het mooist. Dat komt toch wel op de eerste plek. Van administratief medewerker tot projectmanager en van jurist tot de mensen op de bouwplaats: samen maak je mooie dingen. Zelf vind ik het gebouw van Doornroosje in Nijmegen en High Park in Arnhem erg mooi. Voor een aanbesteding heb ik nauw samen moeten werken met ProRail wat heel leerzaam was, omdat je erachter komt hoeveel er bij komt kijken als een stuk spoor afgesloten moet worden tijdens het bouwproces.

“Het uitdagendst zijn de momenten dat je collega’s mee moet krijgen op het gebied van veiligheid. Het is niet altijd even leuk om de BOA uit te hangen en mensen er op te wijzen dat steigers goed opgeruimd moeten zijn en dat de helm toch écht op moet.”

Al met al kijkt Ed terug op een carrière met daarin veelzijdigheid, trots en mooie momenten met collega’s. “Ik vind het jammer dat ik mijn pensioen niet persoonlijk met collega’s kan vieren, maar dat halen we in als we elkaar weer kunnen ontmoeten.” Als laatste wil Ed nog het volgende meegeven: “Zorg dat je bewust geniet van wat er gebeurt. Ook al gebeuren er minder leuke dingen, als het bouwproject is afgerond, kun je met trots terugkijken op wat je hebt bereikt. En zorg dat je gezond je pensioen haalt. Laat je vooral niet overwerken.”

Ed Latour

Startte bijna tweeëndertig jaar geleden bij Peels Bouwmij, dat later onderdeel werd van Van de Klok. Wanneer hij op 31 maart 2021 met pensioen gaat, is hij bijna 100 trimesters in dienst geweest. Ed is in 1957 geboren in Eindhoven, waar hij is opgegroeid en nog steeds woont. Hij is negenentwintig jaar getrouwd met Rudy en heeft drie zoons: Max, Pim en Thijs. Vroeger was hij een fanatieke hockeyer, tegenwoordig is hij aan het golfen geslagen. “Als ik met pensioen ben, wil ik graag meer muziek maken op de piano. Zodra het weer kan, maken mijn vrouw en ik weer mooie reizen. De eerstvolgende bestemming? Bali, op aanraden van onze zoon.”

Nieuwsoverzicht
Deel dit verhaal