Toon toont met trots zijn luchtgeweer waarmee hij regelmatig op de schietbaan zijn hobby uitoefent
Voor zijn trots, de torenkraan, is Toon in gesprek met Ray van de Klok (L)

De 100 vrije dagen van Toon Nikkelen

8 maart 2022

Ons jubileumjaar is aangebroken! Het jaar 2022 waarin we 100 jaar bestaan. Een feestelijke reden om terug te blikken op onze organisatie én onze mensen, want Van de Klok is samen met Novaform en Heilijgers onderdeel van KlokGroep. In de rubriek ‘De 100 van…’ lichten wij een persoonlijk jubileum uit van onze collega’s. In deze editie zwaaien we naar Toon Nikkelen, kraanmachinist, die inmiddels ruim 100 dagen van zijn pensioen geniet.

Domein

De kraan was zijn domein. Toon Nikkelen keek een groot deel van zijn werkzame leven vanaf hoogte naar vele nieuwbouwprojecten. Toen zijn toenmalig werkgever 24 jaar geleden failliet ging, nam Van de Klok zijn kraan én hem over. "Ik ben daar nog steeds dankbaar voor", zegt Toon met vochtige ogen. "Ik heb het altijd ontzettend fijn gehad in dit bedrijf."

Hoe waren jouw eerste 100 dagen zonder kraan?

"Ik moest heel erg wennen om afscheid te nemen van het werk. De eerste week van mijn vroegpensioen ben ik zelfs nog elke dag naar de bouw gegaan om te kijken. Een beetje afkicken, ik had er moeite mee. In die tijd schreef ik ook een persoonlijke brief naar Van de Klok waarin ik ze heb bedankt. Ton en John van de Klok waren er om hem persoonlijk in ontvangst te nemen. Dat vond ik super. Ik heb altijd met zoveel plezier gewerkt, het doet me veel om afscheid te nemen. Ik had ook nog zo een paar jaar door gekund en gewild. En toch heb ik een goede keuze gemaakt. Door omstandigheden in mijn familie kan ik nu vrij zijn om zorg te bieden als dat nodig is. Dat gaf voor mij de doorslag."

Heb je Van de Klok nog gevolgd in de afgelopen 100 dagen?

"Zeker, mijn helm en schoenen liggen nog altijd achterin de auto. Eens per maand ga ik nog even kijken op de bouw waar mijn oude kraan staat en dan voelt het als de dag van gisteren. Vaak neem ik ook iets lekkers mee dat ik zelf bak. Een monchou-rolletje bijvoorbeeld of een lekkere cake. De jongens op de bouw vinden het heerlijk en ondertussen praten we even bij." 

Ik ben nog heel betrokken bij alles en vind het ook altijd mooi om mijn kraan weer even te zien. Dat was echt mijn domein, de machinist is de baas op de kraan, een fantastisch vak met een grote verantwoordelijkheid. 

"De laatste vier jaren had ik een mobiele torenkraan. Daarvoor heb ik nog twintig jaar gewerkt op de telekraan waarmee Van de Klok mij destijds binnenhaalde. Alle projecten weet ik me nog te herinneren. Ik heb veel waterzuiveringen gebouwd en ook woningbouw, maar de mooiste projecten vond ik de bouw van het Hollands-Duits Gemaal in de Ooijpolder en de nieuwbouw van poppodium Doornroosje. Daar zat ik 70 meter in de lucht met een prachtig uitzicht. ’s Ochtends vroeg klom ik omhoog om er eind van de middag pas weer uit te komen."

Hoe vindt je vrouw het om je al 100 dagen thuis te hebben?

"Heerlijk! Mijn vrouw Adrie werkt in de zorg en heeft onregelmatige diensten. Als zij vrij was, werkte ik vaak. Of andersom. Nu ik thuis ben, zijn we niet meer zo afhankelijk van de bouwvak om samen dingen te plannen. We gaan graag de natuur in. Lekker fietsen of even uitwaaien in Egmond aan Zee. We staan ook graag samen in de keuken of genieten van het weidse uitzicht in onze tuin. Als ik al thuis ben overigens, want ik klus ook nog op veel plekken of ik ben op de schietbaan. Luchtgeweer schieten is al sinds mijn jeugd een grote hobby. Daar heb ik nu ook weer meer tijd voor."

Hoe ziet de toekomst eruit?

"Ik wil lekker bezig blijven in goede gezondheid, genieten van mijn kleinkinderen en zorg kunnen bieden in mijn familie als het gewenst is. En natuurlijk blijf ik de bouw volgen. Mijn kraan staat binnenkort voor een groot woningbouwproject in Wijchen, dus daar kan ik op de fiets heen. Ik kijk ook uit naar een door corona uitgesteld afscheidsfeestje voor mijn pensioen en het 100-jarig jubileum van Van de Klok."

Toon Nikkelen
Werd geboren op 11 april 1957 in Woezik, een voormalig dorpje in de gemeente Wijchen. Toon bleef de regio altijd trouw en woont momenteel met zijn echtgenoot Adrie in Hernen. Ze hebben twee kinderen en drie kleinkinderen.

Nieuwsoverzicht
Deel dit verhaal