Dhr. Heuvelmans, thuis in zijn appartement
Dhr. Heuvelmans samen met realisatiemedewerker Barry van Wetten

Een gezellig gesprek over de impact van renovatie op bewoners De Horst

4 september 2018

De Horst aan de Imkerstraat in Eindhoven bestaat uit woonvorm zorgappartementen en zelfstandige huurappartementen voor senioren. Vitalis WoonZorg Groep biedt hier haar diensten aan en maakt zich sterk om ouderen te ondersteunen bij het behoud of verbeteren van de kwaliteit en de veiligheid van het dagelijks leven.

Op dit moment ondergaat De Horst in opdracht van eigenaar Woningcorporatie Wooninc. een flinke renovatie. Omdat de appartementen niet meer voldoen aan de huidige maatstaven, worden deze gerenoveerd naar de wensen en eisen van vandaag. De werkzaamheden bestaan onder meer uit het vergroten van de badkamer en het plaatsen van een nieuwe keuken. Na deze fase volgt het aanpassen van de buitenzijde van het complex. De kozijnen en de balkon hekwerken worden vervangen, er worden vlonders gelegd en het dak inclusief de gevels worden geïsoleerd.

Een ingrijpende klus, die een behoorlijke impact heeft op de huidige bewoners. Zij verhuizen tijdens de werkzaamheden in hun woning naar een ander appartement binnen het complex; de zogenaamde wisselwoning. We zijn benieuwd hoe het de bewoners vergaat en spreken met de heer Heuvelmans die sinds 7 jaar in De Horst woont.

We treffen een welbespraakte oude heer aan in zijn onlangs gerenoveerde appartement. Hij heeft voor het interview de zaken goed voorbereid en is ‘in’ voor een gezellig gesprek, want veel mensen ziet hij overdag niet. “De verpleging is druk en het eten wordt bij de deur afgeleverd”, aldus Heuvelmans.


Hoe lang heeft u in uw wisselwoning gewoond?
“3 weken, maar 5 weken zou beter zijn geweest. Het ging te snel. De bouwvakkers komen nu regelmatig terug om nog wat zaken aan te passen”.

Hoe verliep de verhuizing naar uw wisselwoning?
“De wisselwoning is een woning van een medebewoner, waar dus niet je eigen spullen in staan. Mijn spullen meeverhuizen kon wel, maar dat was teveel gedoe. Het resultaat is dat je niet op je eigen stoelen zit en voor 3 weken is dat best ongemakkelijk. De spiegel in de badkamer miste ik ook, maar ach, ik hoefde nu ook niet van mezelf te schrikken.”

Hoe verliep de verhuizing weer terug naar uw eigen nieuwe appartement?
“Met behulp van mijn vier zoons is dat prima verlopen.”

Hoe heeft u de informatiestroom en de hulp van de bewonersbegeleidsters ervaren?
“Deze dames hebben dit zeer goed opgepakt. Vooral Karin; ze staat er direct als ik haar bel. Ik kan met al mijn vragen bij haar terecht.”

Zijn er zaken die u zijn tegengevallen?
“De gemaakte afspraken konden door allerlei omstandigheden niet altijd op tijd worden nagekomen. Dat snap ik, maar is jammer. Het geeft stress.”

En meegevallen?
“De omgang met al het bouwpersoneel en de bewonersbegeleidsters.”

Wat vindt u van het resultaat?
“De ruimere douche is een groot pluspunt, maar hierdoor is de slaapkamer wat kleiner geworden. Er is nu een stuk van de slaapkamer afgesnoept.”

Is het voor u een intensief project geweest?
“Best wel, want de tijdsduur valt toch tegen. En het bouwpersoneel loopt af en aan. Er wordt de hele dag door geboord. Oordopjes zijn er wel, maar het zou beter zijn om oude, zieke en demente mensen tijdelijk uit huis te plaatsen. We wonen nu toch op een bouwplaats en dat is erg stressvol. Maar over het algemeen ben ik positief hoor.”

De heer Heuvelmans; 47 jaar gewerkt als automonteur bij gerenommeerde autobedrijven. In al die jaren drie keer overgestapt naar een nieuwe werkgever. Binnen De Horst heeft de heer Heuvelmans een leuke teken- en vriendenclub waarmee regelmatig getekend wordt en koffie gedronken. “We waren eerst met 10 en nu nog met 4. Tja, het hoort erbij”.

De renovatie loopt op schema. Er is onlangs gestart met binnenwerkzaamheden bij het lage middengedeelte van het complex. Daarna volgt het hoge gedeelte en in september wordt gestart met de buitenwerkzaamheden: kozijnvervanging, nieuwe balkon hekwerken, schilderwerk etc.


Nieuwsoverzicht
Deel dit verhaal