Eerste appartementen Havenkade Nijmegen opgeleverd

2 december 2022

Na een bouwtijd van iets meer dan anderhalf jaar zijn afgelopen week de eerste appartementen in Havenkade Nijmegen opgeleverd. Havenkade ligt direct aan de Waal en wordt een leefomgeving bestaande uit 324 appartementen verdeeld over acht gebouwen. Van de Klok en Trebbe realiseren samen dit spraakmakende project in opdracht van BPD Gebiedsontwikkeling, Portaal en Talis. Christian Schuurman is projectleider bij de bouwcombinatie en is één van de eerste teamleden die nu alvast terugblikt op twee jaar bouwen aan de skyline van Nijmegen.

324 appartementen met een gevarieerd woongebied

Havenkade wordt een gevarieerd woongebied, met woningen voor de sociale huur, middenhuur, sociale koop en vrije sector koop. De 324 appartementen zijn ontworpen door JURY! Architecture, Thijs Asselbergs architectuurcentrale en VanOmmeren-architecten en zijn verdeeld over acht gebouwen, waaronder een markante woontoren van maar liefst 70 meter hoog. Het binnenterrein heeft een parkeerlaag gekregen, daar bovenop is een groene binnentuin aangelegd, naar een ontwerp van Felixx Landscape Architects and Planners. Voor Christian uitdagend werk dat hij ontzettend graag wilde maken. “Havenkade is voor mij echt de kers op de taart. Niet vaak krijgen we de kans om een project als dit te realiseren.”

Andere aanpak

Christian vertelt dat hij de laatste jaren al veel appartementencomplexen heeft gerealiseerd, maar dat Havenkade wel echt anders is. “Dit is een ontzettend groot werk vergeleken met de projecten die ik al heb gerealiseerd. Dat vraagt echt om een andere aanpak als het gaat om bijvoorbeeld doorlooptijd, veiligheid en het team.” De omvang is niet het enige verschil volgens Christian. De dynamiek binnen het projectteam en op de bouwplaats is anders en er moet veel meer specifiek voor dit project ontwikkeld worden, neem bijvoorbeeld de details. “Ik heb al veel conceptuele appartementencomplexen gerealiseerd. Die kennis en ervaring kon ik hier goed gebruiken. Maar in tegenstelling tot conceptuele bouw, moesten we hier ook nog details uitdenken en ontwikkelen.” De bouwcombinatie pakt dit samen met haar bouwpartners op. “Iedereen brengt dan de eigen expertise in en samen werken we dan alles uit tot een detail dat kwalitatief hoogwaardig is en er goed uitziet.”

Een blikvanger voor Nijmegen

Nu de eerste appartementen opgeleverd zijn, gaat het project een nieuwe fase in. Maar liefst een half jaar lang worden appartementen opgeleverd. Naast het opleveren wordt er ook hard verder gewerkt aan de andere appartementengebouwen. “In feite werken we met twee opleverstromen. We zijn nu gestart met het opleveren van de 45 koopappartementen in Thuishaven 300. Stapsgewijs volgen de sociale huurappartementen die we voor Portaal realiseren. Dan volgt Thuishaven 200, hierin vind je 20 koopappartementen en 38 appartementen bestemd voor middenhuur. Daarna volgen de appartementen voor woningcorporatie Talis en de blikvanger van het project; Thuishaven 100, de woontoren van maar liefst 70 meter hoog.” Als alles volgens planning verloopt dan wordt rond het voorjaar van 2023 het laatste appartement opgeleverd.

Samenwerken

Christian heeft, als het laatste appartement is opgeleverd, bijna tweeënhalf jaar in Nijmegen gewerkt. Als we hem vragen waar hij met plezier op terugblikt, dan hoeft hij daar niet lang over na te denken. “De samenwerking is wel iets waar ik gelijk aan denk. Een fijne samenwerking en een combinatie aan partijen kenmerken voor mij project Havenkade. Die combinatie zie je overal terug.

“ We hadden een heel evenwichtig team met alleen maar teamspelers. ”

Het opdrachtgeversteam, bestaande uit drie opdrachtgevers, drie architecten en dan zelf vanuit de bouwcombinatie aan de slag. Dat is allemaal in goede harmonie gegaan.” Volgens Christian was alles bespreekbaar en dat terwijl er nou niet bepaald in de gemakkelijkste tijden werd gebouwd, denk aan corona en Oekraïne. “Maar met de juiste keuzes, contacten en partijen lukt het ons om Havenkade tot een goed eind te brengen.” Ook blikt hij met een goed gevoel terug op het team. “Het werken in teamverband vond ik ontzettend mooi. We hadden een heel evenwichtig team met alleen maar teamspelers.” Het samenwerken binnen een team vindt Christian fijn omdat er gebruik gemaakt kan worden van elkaars expertises en iedereen zijn of haar steentje bijdraagt.

We hebben hier met een sterk en veerkrachtig team gewerkt.

Trots

Christian is ongelooflijk trots op wat het team hier in Nijmegen heeft gerealiseerd. “Als je kijkt naar de gebouwen en de impact die deze leefomgeving heeft op de omgeving, dan kan ik alleen maar trots zijn. Hier staat wel écht iets. Dit is echt een eyecatcher voor Nijmegen.” Binnen het team van Havenkade heeft iedereen zo zijn eigen favoriete gebouw of plek, vertelt Christian. Het laat zich dan ook niet moeilijk raden welke die van Christian is. “Deze leefomgeving is in zijn geheel heel bijzonder. Maar voor mij is Thuishaven 100, de woontoren, wel favoriet. Dat heeft enerzijds met mijn vak en de uitdagingen die deze woontoren met zich meebracht te maken. Anderzijds de uitstraling, het is heel markant. Het is het grootste gebouw langs de Waal. Dat hebben wij als team gerealiseerd, samen hebben wij de skyline van Nijmegen permanent veranderd.”

De komende periode blikt het team Havenkade terug op ruim twee jaar bouwen aan een gevarieerde leefomgeving met een plek voor iedereen. We vragen verschillende partijen naar hun terugblik, lessen, ervaringen en hun favoriete plek in Havenkade.

Nieuwsoverzicht
Deel dit verhaal