Laatste gevel aan oostvleugel is geplaatst
Doorkijk vanuit modelwoning op 3e verdieping oostvleugel
Het assembleren van een geveldeel
Het assemblageterrein van High Park
3e verdieping oostvleugel - gevelelementen geplaatst

Gevelelementen oostvleugel High Park geplaatst

25 juli 2019

Van de Klok is gestart met de transformatie van het kruisgebouw, het oude ING-kantoor, naar 281 appartementen van High Park in Arnhem. Op de 5 bovenste lagen van dit gebouw worden luxe koopappartementen en penthouses gerealiseerd. Verdieping 3 tot en met 9 wordt getransformeerd naar sociale- en vrije sector huurappartementen. Nagenoeg alle appartementen hebben een vrije hoogte van 3,70 meter. Op de lagere verdiepingen worden de algemene entree, een fietsenstalling, bergingen en commerciële ruimten gerealiseerd.

Om de voortgang van deze unieke transformatie te blijven volgen, schrijven wij vanaf nu met regelmaat een artikel over de stand van het werk. We starten met het artikel over het steigerloos plaatsen van de gevelelementen aan het 60 meter hoge kruisgebouw, en spraken met Kees de Jong en Ivo Derks, projectvoorbereiders bij Van de Klok en Pieter Haaksema, stagiair bij Van de Klok.

“1050 geveldelen. Dit zijn de aantal samengestelde elementen die geplaatst gaan worden. En dat zonder steigers! Op 7 mei jl. is het eerste gevelelement geplaatst. Het was best spannend, kan ik je zeggen”, zegt Kees.

Ik vraag of wij als Van de Klok uniek zijn om steigerloos te bouwen aan zo’n omvangrijk kantoor-gebouw. “Ik ben nog nooit in de houtskeletbouw tegengekomen dat er op deze manier wordt gebouwd”, roepen de heren. “Wil je een project van soortgelijke omvang rendabel maken, dan moet je inventief zijn en dat hebben we op deze manier gedaan. Het streven is om 14 elementen per dag te plaatsen, per half uur een element.

In totaal zijn we per dag met ca. 20 vaklieden bezig om de gevelelementen te plaatsen. De te plaatsen elementen bestaan uit een geïsoleerd houtskelet gevelelement met een isolatiewaarde van 4,5. Daarin worden aluminium kozijnen inclusief glas gemonteerd. De gevelbekleding bestaat uit aluminium gepoedercoat zetwerk. Maar voordat het zover is om het überhaupt te kunnen plaatsen ontvangen we dagelijks een levering van drie losse componenten op ons assemblageterrein: de HSB-wand via Timmerfabriek Frank van Roij, de aluminium gevelbeplating van Aldowa en het glas met aluminium kozijn via Alkondor.

Het is door het volume en de afmeting (tot ca. 4 m hoog) niet efficiënt om de geveldelen als een compleet element aan te leveren”, aldus Kees. “Om die reden is gekozen de gevelelementen op maaiveldniveau samen te stellen op het assemblageterrein oftewel de montagestraat”, zegt Ivo.

Voordat de bouwvakantie start is de oostvleugel van het kruisgebouw volledig voorzien van prachtig nieuwe gevelelementen. Zodra bij de andere vleugels van het kruisgebouw de overige gevelelementen zijn geplaatst, gaat Renovum – naar verwachting vanaf het najaar - de balkons monteren op de stalen kolommen die zij al hebben geplaatst. Dit gebeurt ook via de buitenzijde van het gebouw. Maar daarover later meer.

Nieuwsoverzicht
Deel dit verhaal