Hans Bakker (Vianen) en Jan Bergman (Alkondor Hengelo) bij een gevelelement op de bouwplaats van Havenkade.
Hans Bakker, accountmanager bij Vianen & Jan Bergman, adjunct directeur bij Alkondor Hengelo
Gevelelementen voor project Havenkade worden vervaardigd in de fabriek van Vianen
Gevelelementen ingepakt voor transport naar de bouwplaats.
Vaklieden prepareren het gevelelement voor montage.
Gevelelement na montage in een appartement op de bouwplaats van Havenkade.
Gemonteerde gevelelementen
Eerste verdiepingen met een aantal gevelelementen.

Havenkade combineert: Unieke samenwerking gevelspecialisten Vianen en Alkondor Hengelo

4 oktober 2021

Aan de kade aan de Nijmeegse Waal werkt de combinatie Van de Klok en Trebbe samen aan de realisatie van appartementencomplex Havenkade, met 324 stijlvolle appartementen. Onze opdrachtgevers zijn een gebiedsontwikkelaar (BPD) en twee woningcorporaties (Talis en Portaal); een mooie combinatie waarmee Havenkade sociale huurappartementen, middeldure huurappartementen en koopappartementen combineert. En wij op onze beurt werken met een doordachte combinatie van onze comakers. Gevelspecialisten Vianen uit Montfoort en Alkondor Hengelo zijn daarvan een mooi voorbeeld

“Vianen werkt in heel veel bouwprojecten samen met Alkondor Hengelo”, vertelt Hans Bakker, accountmanager bij Vianen. “Ook voor andere opdrachtgevers.” Jan Bergman, adjunct directeur bij Alkondor Hengelo, vult aan: “Dat startte ruim vier jaar geleden met een project waarbij een aannemer koos voor Vianen als leverancier van houten gevelelementen en voor Alkondor Hengelo als leverancier voor aluminium kozijnen. Wij hebben toen al snel de koppen bij elkaar gestoken om te kijken of we met samenwerking meer konden bereiken dan als twee losse partijen op de bouw.” De heren vatten het kennismakingstraject samen als een blind date die resulteerde in verkering en uiteindelijk een gelukkig huwelijk.

Synergie

Vianen en Alkondor Hengelo spelen in op een veranderende markt waarin complete producten meer en meer in fabrieken worden gebouwd. Hans: “Vroeger leverden wij een los bouwcomponent op de bouwplaats en moest een andere leverancier er daar een kozijn in schroeven. Nu zoeken we veel meer het overleg met elkaar. Daardoor ontstaat synergie en kunnen we met meer leveranciers completere bouwproducten maken.” Van de Klok kende Vianen vooral van de houten kozijnen. Daarnaast is het bedrijf gespecialiseerd in het prefabriceren van geïsoleerde houten gevelelementen, waarin die houten kozijnen eventueel al in de fabriek worden ingebouwd. Alkondor Hengelo produceert aluminium kozijnen. Die zijn voorzien in de hoogbouw van het project Havenkade. Ook die kunnen in de fabriek van Vianen al in de gevelelementen gemonteerd worden en dat is dan ook precies wat de beide partners doen. Jan: “Ondanks dat Van de Klok en Trebbe een aparte inkoopopdracht met Vianen en met ons hebben afgesloten, is er toch een onderlinge samenwerking tussen ons. We weten wat we van elkaar kunnen verwachten, welke kwaliteit we leveren, waar we op elkaar kunnen aansluiten, hoe we de planning zo efficiënt mogelijk kunnen invullen en hoe de routing in de fabriek verloopt."

Kortom: wij passen bij elkaar en wij zorgen ervoor dat onze planning op elkaar past.

Dat laat zich het meest duidelijk zien in het feit dat de partners van elkaars diensten gebruikmaken en dat zij elkaar helpen om de opdracht tot een succes te brengen. Hans: “De mensen van Alkondor Hengelo mogen gebruikmaken van onze fabriek, onze logistiek, de hijsfaciliteiten, en wat ze nog meer maar nodig hebben.”

Elkaars werk doen

“Hoe meer werken je samen uitvoert, des te beter je elkaar leert kennen en vertrouwen als bedrijf en vaak ook als persoon”, zegt Hans. “Je ziet dan ook de kwaliteiten van een bedrijf boven komen. Belangrijk, want de trein dendert door en wij moeten erop kunnen bouwen dat onze samenwerkingspartner solide is en zijn afspraken nakomt.” Vianen en Alkondor Hengelo voeren soms werkzaamheden voor elkaar uit als dat beter uitkomt, dat is redelijk uniek in de bouwwereld. Jan geeft een voorbeeld: “Wij hebben een montagehulpmiddel voor plaatsing van onze kozijnen. De bevestiging daarvan past in dit geval beter in het proces bij Vianen.” De vergaande samenwerking ontzorgt Van de Klok en Trebbe - en uiteindelijk ook onze opdrachtgevers - enorm. Al in het voortraject hebben de calculators van de comakers contact gehad met elkaar om af te stemmen welke aluminium puien geschikt zijn voor het vooraf inbouwen in de gevelelementen. Daarmee is al in het offertetraject duidelijk met welke kosten we rekening moeten houden. Daarnaast stemmen Vianen en Alkondor Hengelo het tekenwerk al in het voortraject op elkaar af. In de fabriek en op de bouwplaats verloopt alles daardoor gesmeerd.

Voordelen van vooraf inbouwen

Daarnaast levert het vooraf inbouwen van de puien in de gevelelementen veel voordelen op voor de bouwers, de omgeving en de eindgebruikers. Hans: “In de fabriek heb je te maken met droge, geconditioneerde omstandigheden en een vlakke ondergrond. Dat maakt de bouw onafhankelijk van weersomstandigheden. Ook leidt het tot minder transport- en hijsbewegingen op de bouwplaats, minder materieel, minder afval en minder bouwlieden.” Dat laatste is niet onbelangrijk, want veel bouwbedrijven hebben te maken met een capaciteitstekort. Wat wél op de bouwplaats komt, zijn kwalitatief goede producten die keurig netjes ingepakt zijn en die snel en eenvoudig te monteren zijn, precies passend. Just in time, dus met veel minder overlast voor de omgeving en met een korte doorlooptijd op de bouwplaats. Dat dat ook nog eens kosten bespaart is natuurlijk mooi meegenomen." Hans vult aan:

Doordat de kozijnen al gemonteerd zijn in het gevelelement, zijn er op de bouwplaats bovendien geen tijdelijke voorzieningen meer nodig.

Jan: “En doordat de elementen al meteen gevelsluitend en water- en winddicht zijn, kan de aannemer ook nog eens veel eerder aan de afbouw beginnen.”

Wederzijds vertrouwen

Van groot belang is volgens Jan de voorspelbaarheid waarmee partijen samen kunnen bouwen. “Dat slaat niet alleen op het op tijd zijn, maar ook op de kwaliteit van de bouw. Om dat te bereiken voeren Vianen en Alkondor Hengelo een paar keer per jaar - los van de opdrachtgevers - gesprekken met elkaar over de samenwerking, kwaliteitsverbetering, mogelijke innovaties en versterking van onze positie om producten nog beter in de markt te zetten. We geven dan en diepe kijk in elkaars keuken en spreken daarmee volledig wederzijds vertrouwen uit.” Die transparantie geeft ook Van de Klok en Trebbe het vertrouwen dat ze voor Havenkade heeft gekozen voor een goede combinatie van comakers. Hans en Jan zijn er trots op dat ze een bijdrage leveren aan Havenkade. Voor hen allebei is het een project van behoorlijke omvang, dat van meerwaarde gaat zijn voor de stad Nijmegen.

Nieuwsoverzicht
Deel dit verhaal