Het ‘A-team’ op De Horst in Eindhoven

Roelie van Leeuwen, 57 jaar en geboren in Eindhoven. Ze heeft haar hele leven met mensen gewerkt. Ze was onder meer sportmasseuse en doktersassistente. Ze runde zelfs een garagebedrijf met klassieke auto’s. Barry van Wetten, 44 jaar en woonachtig in Deurne. Hij is dienstbaar, de rust zelve en al bijna 25 jaar werkzaam als realisatiemedewerker bij Van de Klok. Als je deze twee samen ziet, zou je denken dat ze al jaren samenwerken. Niets is minder waar!

Sinds het aantreden van Van de Klok bij het groot onderhoud van de 169 zorg- en zelfstandige huurappartementen voor senioren van De Horst in Eindhoven, liepen zij elkaar tegen het lijf. Een mooi zakelijk koppel dat al snel de titel ‘A-team’ kreeg. Een interview waard! Mooier kun je de reportages over dit project niet afsluiten.

Wanneer zijn jullie hier gestart?
Roelie: “Vorig jaar, de dinsdag na Pasen. Ik weet het nog precies.” Barry vult aan: “Van de Klok is in maart 2018 gestart.”

Kenden jullie elkaar al?
Roelie: “Nee. Ik begreep van een wederzijde kennis dat Karin Hilverda – bewonersbegeleidster bij De Horst - hulp zocht voor dit project. Op dat moment zat ik werkeloos thuis en had ik als ZZP’er Presently Support opgericht, een dienstverlenend bedrijf in de breedste zin van het woord. Aangezien ik van aanpakken hou, heb ik mezelf gemeld bij Karin en al snel zat ik in een sollicitatiegesprek.”

Hoe is de samenwerking met elkaar verlopen?
Barry: “Ze zingt de hele dag en dat komt goed uit, want dat doe ik ook. In het begin is het natuurlijk nog aftasten, maar na een paar dagen was de klik er! We wisten wat we aan elkaar hadden. Roelie beaamt dit met een glimlach.”

Wat zijn de werkzaamheden geweest?
Roelie: “We pakten gezamenlijk één appartement per dag aan, met alle voorbereidende werkzaamheden. Allereerst zorgden we ervoor dat de bewoner met alle spulletjes naar de wisselwoning vertrok. De woning werd daarna door ons afgeplakt voor de sloop- en renovatiewerkzaamheden. Vervolgens maakten we na de renovatie de woning weer schoon en hielpen de bewoner weer met de verhuizing naar zijn of haar opgeknapte appartement.”

Barry: “Roelie pakt écht alles aan. Niks is te gek. Laat Roelie haar ding maar doen. Van bewoners helpen tot plankjes zagen. We hebben nauw samengewerkt als vast team en voor de bewoners waren wij het aanspreekpunt. We maakten ook ruimte om met de mensen een praatje te maken. Bij sommige bewoners was zelfs bekend dat er bij De Horst een ‘A-team’ was.”

Wat vinden jullie van het resultaat?
Roelie: “Het is een heel stuk opgeknapt en ziet er ‘fris’ uit. Voor Wooninc. was dit een pilotproject, waardoor je altijd tegen zaken aanloopt die beter kunnen. Barry vult aan: En natuurlijk kunnen dingen altijd beter, maar daar leert men ook van. Van de Klok heeft volledig aan de opdracht voldaan. Alles is besproken in het wekelijkse en afsluitende teamoverleg en wordt door alle partijen meegenomen in een volgende klus.”

Is alles zoals gepland verlopen?
Barry: “Er kwamen steeds meer opdrachten bij. Hier werd ook direct op geanticipeerd.”

Hoe is de omgang met de bewoners geweest?
Barry: “Spannend in het begin, maar hier wonen over het algemeen erg lieve mensen. Naast het harde werken was er veel gezelligheid. Je moet geen werkmentaliteit van strakke uren hebben. Regelmatig zaten we hier om 17.00 uur nog om een babbeltje te maken met de bewoners. En uiteraard is er ook geregeld contact geweest met familie en mantelzorgers.”

Zou je het weer doen?
Roelie: “Volmondig ja! Maar dit werk is zeker niet voor iedereen weggelegd. Ik start binnenkort een cursus sociale projectbegeleiding. Hierdoor leer ik meer over de juridische kant en leer ik nog beter organiseren. Deze cursus is met name bedoeld voor werknemers van corporaties, gerelateerd aan renovatie- en sloopprojecten.”

Zijn jullie nog aan het werk hier?
Barry: “Deze opdracht is voor Van de Klok nu gereed.”

Gaan jullie elkaar nog tegenkomen?
Barry: “Het kan zijn dat we bij De Horst over een maand of twee weer als A-team aan de slag gaan. De voor- en binnendeuren van de bewoners worden vervangen en dit gaat Van de Klok doen. Opnieuw een mooie klus!” Roelie vult aan: “En anders zien we elkaar bij een ander renovatieproject.”

Wil je nog iets kwijt?
Barry: “Bedankjes en vrolijke berichten doen heel veel met me. Laat mij voorlopig maar dit soort projecten doen! Je doet ertoe en bent belangrijk. De waardering is groot. Daarnaast heb ik een gezellige bouw gehad met de onderaannemers.” “Ja”, zegt Roelie, “het is een gezellig clubje!”

Nieuwsoverzicht
Deel dit verhaal