Inspirerende bijeenkomst met kozijnen co-makers van Van de Klok

17 september 2019

Wat is de toekomstvisie van jouw organisatie met betrekking tot BIM? Hoe optimaliseer je met elkaar het BIM-proces van een project en wat kun je zelf doen om de samenwerking te verbeteren? Deze vraagstellingen stonden centraal tijdens de bijeenkomst van afgelopen juni in Nijmegen waar alle nieuwbouw kozijnen co-makers* van Van de Klok met elkaar in gesprek gingen.

LEGO, Durf-te-vragen en vraagstellingen

Het doel van de interactieve middag was kennis maken, kennis delen en ingrediënten verzamelen om uiteindelijk een spreekwoordelijke stip op de ‘BIM-horizon’ te plaatsen. Om aan het begin van de middag het creatieve proces op gang te brengen, werd er natuurlijk eerst even ‘realtime’ gebouwd. Met LEGO-stenen welteverstaan. Daarna werd er kennis gedeeld over de visie op het BIM-proces. Alle 7 organisaties (inclusief Van de Klok) gaven een korte toelichting hoe zij de toekomst zien op het gebied van BIM. Vervolgens ging het gesprek de diepte in aan de hand van enkele vraagstellingen. In groepen van vier werden ideeën uitgewisseld en ingrediënten verzameld hoe we met elkaar de samenwerking in de toekomst kunnen verbeteren en ook wat Van de Klok in dit proces beter kan doen. Een concreet verbeteringsvoorstel dat hieruit kwam, is bijvoorbeeld de evaluatie van het project de Weezenlanden in Zwolle. Hoe is het gegaan binnen dit project en hoe kunnen we het samen in volgende projecten beter doen? Deze evaluatie staat inmiddels gepland voor de maand september 2019 en belangrijke verbeterpunten zullen we uiteraard delen met alle co-makers.

Skypemeetings, vBoxx en ambities

De positieve reacties, op de nadien rondgestuurde enquête, bevestigen het gevoel van een zeer geslaagde middag waarin openheid van zaken geven, en daarmee je kwetsbaar durven opstellen, de boventoon voerden. Iets wat tien jaar geleden ondenkbaar was en waaruit blijkt dat we inmiddels met elkaar ook al hele mooie stappen hebben gezet. Daarnaast heeft de middag geleid tot actiepunten waar Van de Klok direct mee aan de slag kan. Bijvoorbeeld meer gebruik maken van Skype-meetings tijdens projecten om zo efficiënt mogelijk met tijd om te gaan en een gebruiksvriendelijker alternatief zoeken voor vBoxx (het documentenportaal). De gezamenlijke ambitie is om uiteindelijk vanuit de BIM-modellen het calculatie- én productieproces aan te sturen. Daarnaast bestaat de wens om de BIM-modellen ook te gebruiken voor een stukje nazorg in de projecten. Niet iedereen is in het BIM-proces op hetzelfde niveau op dit moment, maar iedereen ziet wel de voordelen van het werken in 3D. En nog veel mooier, de bereidwilligheid om elkaar te helpen is er zeker. En op die basis kunnen we samen verder bouwen!

Hoe nu verder?

Samenwerken en kennis delen blijven sleutelwoorden bij het vervolg op deze bijeenkomst. De afzonderlijke organisaties, en daarmee ook hun BIM-processen, zullen zich in de toekomst blijven ontwikkelen en het is aan Van de Klok om daarin ook te blijven verbinden. Als er organisaties zijn die van elkaar kunnen leren of als er overlap zit in een toekomstige wens, dan wordt de link zeker gelegd. Daarnaast is Van de Klok van plan om vaker bijeenkomsten te organiseren waarin een aantal co-makers uit dezelfde branche met elkaar in gesprek gaan. Op deze manier kan er makkelijker een verdiepingsslag in het gesprek worden gemaakt en dat komt de samenwerking zeker ten goede! Wordt vervolgd…

*Alkondor Hengelo, HSK Prefab, Vianen Kozijnen, Weneko Kunststoffen, Westerveld & Nederlof en Wijmoco Geveltechniek.

Nieuwsoverzicht
Deel dit verhaal