Laatste tunnels gestort bij project Havenkade in Nijmegen

5 september 2022

In Nijmegen realiseert Van de Klok samen met Trebbe wooncomplex Havenkade; 324 appartementen aan de Waalhaven, in opdracht van BPD Gebiedsontwikkeling, Portaal en Talis. Dit gevarieerde woongebied, waar woningen komen voor de sociale huur, middenhuur, sociale koop en vrije sector koop bestaat uit acht gebouwen, waaronder een markante woontoren van maar liefst 70 meter hoog. Na 15 maanden tunnels storten is op 31 augustus jl. de laatste tunnel van het laatste gebouw gestort.

Havenkade; gevarieerde en duurzame woonomgeving

In januari 2021 startte de bouwcombinatie Van de Klok/Trebbe met de realisatie van Havenkade naar een ontwerp van JURY! Architecture, Thijs Asselbergs architectuurcentrale en VanOmmeren-architecten. Havenkade bestaat uit acht woongebouwen en biedt een grote verscheidenheid aan woningen, van sociale huur-, tot middenhuur- en koopappartementen. Woningcorporaties Portaal en Talis bieden woningzoekenden hier 164 sociale huurwoningen. Ook is er een aanbod van 38 middenhuurwoningen van BPD Woningfonds. De overige appartementen zijn koopappartementen van BPD | Bouwfonds Gebiedsontwikkeling. Er is bewust gekozen voor toegankelijke en groene binnenterreinen als ontmoetingsplek. In het landschapsontwerp van Felixx Landscape Architects and Planners is goed te zien hoe het binnenterrein vloeiend overgaat in het openbaar gebied op en rondom de dijk. Er wordt duurzaam omgesprongen met mobiliteit. Zo zijn er minder parkeerplaatsen nodig omdat bewoners en omwonenden gebruik kunnen maken van elektrische deelauto’s. En er komen riante fietsenstallingen.


Tunnelbouw; uitstekend bouwsysteem bij binnenstedelijke transformaties

Omdat Havenkade deel uitmaakt van een grote, binnenstedelijke gebiedstransformatie aan de Waal (Waalfront) kent het qua bouw projecttechnische uitdagingen. Eén van de oplossingen is het werken met tunnelbouw, waardoor het aantal logistieke bewegingen van en naar de bouwplaats wordt beperkt. Na een totale bouwtijd van 21 maanden, waarvan 15 maanden getunneld is, zijn nu alle gebouwen op hoogte.

Trots op de goede samenwerking 

Erik Kleen, hoofduitvoerder, kijkt tevreden terug op de afgelopen bouwperiode: “Ik heb hier mijn hart kunnen ophalen door de verschillende uitdagingen in dit project. Eén van die uitdagingen is de complexe logistiek. Als ik nu terugkijk dan ben ik ontzettend trots op deze mijlpaal. Dat is gelukt dankzij de inzet van alle projectbetrokkenen en de goede onderlinge samenwerking op de bouwplaats.” Met het storten van de laatste tunnels breekt een nieuwe fase in het bouwtraject aan. “Ook nu komen er tal van mooie uitdagingen op ons af. Persoonlijk kijk ik ook erg uit naar de realisatie van de binnentuin en natuurlijk de succesvolle afronding van dit mooie project volgend jaar.”

Planning

Er zijn al verschillende mijlpalen bereikt en gevierd gedurende de realisatie van Havenkade. De bouw startte in januari 2021. Havenkade was in april van dit jaar een stralend middelpunt toen de woontoren van 70 meter het hoogste punt bereikte. Nu de laatste tunnel gestort is, betekent dit dat alle acht gebouwen op hoogte zijn. Van zeven gebouwen is de afbouw gestart of al in volle gang. Bij het achtste gebouw wordt op korte termijn met de afbouw gestart. Naar verwachting wordt het totale plan in het voorjaar van 2023 opgeleverd.

Nieuwsoverzicht
Deel dit verhaal