Frederick Ulijn van Lingotto (L) en Tom van Suilen van Van de Klok (R)
Simon Vennekens gaat verder als Vasim Events met partners One For The Road Catering, Ecolicht en Achter de Schermen
Willy van Haaren en Kemal Kirmiziyuz van de Boks Fabriek

Nieuwe kansen en mogelijkheden in De Vasim

18 oktober 2021

Samen met projectontwikkelaar Lingotto werkt Van de Klok aan de herinrichting van De Vasim, dé hotspot voor creatieve ondernemers. De Nijmeegse fabriekshal, die onder meer dienst deed als kunstzijdespinnerij en vliegasfabriek, vormt de toekomstige thuisbasis van een brede keur aan bedrijven en organisaties.

Vrijwel meteen na de bouwvak begon Van de Klok met de werkzaamheden aan het gebouw met de iconische bogen. Op 21 oktober 2021 vindt de startbouwhandeling plaats, wat formeel het transformatieproces inluidt. Projectmanager Totaalonderhoud bij Van de Klok Tom van Suilen vertelt welke uitdagingen deze unieke herontwikkeling met zich meebrengt. Projectontwikkelaar Frederick Ulijn van Lingotto licht toe hoe alle puzzelstukjes in elkaar vallen en tot slot vertellen de ondernemers van Vasim Events en de Boks Fabriek welke nieuwe mogelijkheden er in hun toekomstige bedrijfsruimte liggen.


Unieke kans

“Onze afdeling Totaalonderhoud houdt zich bezig met het verduurzamen en energetisch opwaarderen van woonwijken. Daarnaast transformeren wij bankgebouwen en kantoorpanden tot studentenwoningen. Toen de herontwikkeling van De Vasim met buitenterrein ter sprake kwam, zei ik meteen: ‘kom maar op.’ De kans om te werken aan zo’n iconisch gebouw in Nijmegen krijg je maar een keer in je leven”, vertelt Tom van Suilen. “De transformatie van kantoren tot woningen kun je bijna volledig uitkristalliseren, waardoor je vanaf het begin al weet wat je kan verwachten.“

Bij de ontwikkeling van De Vasim heb je te maken met het tegenovergestelde en kom je in het proces steeds voor nieuwe verrassingen te staan. 

"Dan moet je snel schakelen met het gehele bouwteam om snel tot een oplossing te komen.”


Gefaseerd transformeren

Gedurende het transformatieproces blijft een vijftal bedrijven actief in het Vasimgebouw. “Daarom werken wij met verschillende bouwfases. Als eerste is de begane grond, voorheen souterrain genoemd, aan de beurt waarna snel ook het noordgebouw wordt opgepakt. De ondernemers kunnen verder werken in het zuidelijke gedeelte, dat afgescheiden is met tijdelijke wanden. Zodra de noordzijde gereed is, verhuizen zij hier naartoe en beginnen wij met de herinrichting van het zuidelijke gedeelte”, legt Tom uit. “Ook dit maakt werken aan De Vasim tot een unieke, mooie uitdaging.”


3D-puzzel

Als projectontwikkelaar is Frederick Ulijn al vroeg bij de herontwikkeling betrokken. Hij is betrokken bij het concept, het ontwerp, de uitvoering en bij toekomstige huurders. “Lingotto is een creatieve projectontwikkelaar en dat betekent dat wij net wat anders kijken naar gebouwen en gebieden dan andere ontwikkelaars. Zo ook bij het herontwikkelen van De Vasim. Er ligt een extra uitdaging, omdat we hier een zogeheten ‘multi-use-gebouw’ realiseren met daarin een breed scala aan bedrijven. De herontwikkeling doen we samen met Van de Klok. Waar Van de Klok de focus legt op de uitvoering, houden wij ons met name bezig met het voortraject en de exploitatie. Dat betekent plannen maken voor het gebouw en het gebied eromheen, de wensen van de gemeente inventariseren en later in het traject ook de huurdersbehoeftes in kaart brengen en daarmee het gebouw klaarmaken voor de verschillende functies.”

Als geboren en getogen Nijmegenaar vindt Frederick het prachtig om aan deze transformatie te werken. “Ik ben ooit als architect begonnen in een kantoor op het Honigcomplex, wat op steenworpafstand van De Vasim ligt”, vertelt Frederick over de start van zijn carrière."

Deze herontwikkeling dwingt je om creatief te denken en adaptief te werk te gaan, omdat er complexe opgaves liggen.

"Je hebt te maken met verschillende eisen van verschillende partijen, waaronder ook de eindgebruikers. Alle verschillende partijen, wensen en ideeën samen laten komen in één gebouw maakt de transformatie van De Vasim tot een mega 3D-puzzel.”


Vasim Events

Naast reeds gevestigde bedrijven verhuizen ook nieuwe organisaties naar het Vasimgebouw. Zo ook Simon Vennekens van Honig Events. Samen met partners One For The Road Catering, Ecolicht en Achter de Schermen BV gaat hij door als Vasim Events. “Onze focus ligt op het organiseren van zakelijke evenementen met uitstapjes naar culturele activiteiten en openbare feesten. Wij willen dan ook werken op de creatiefste plek van Nijmegen en geloven dat we dat op De Vasim kunnen vinden. Al bijna acht jaar zijn wij gevestigd in het Honigcomplex en we werken hier letterlijk met onze buren. Dit zijn de creatiefste mensen om ons heen, waarmee wij onze evenementen vormgeven. Denk daarbij aan presentatoren, fotografen en cateraars. “Lingotto denkt op conceptueel vlak mee en kijkt als ontwikkelaar goed naar hoe de ondernemers zich tot elkaar verhouden en wat zij nodig hebben. Van de Klok bestaat uit echte doeners met veel ervaring, die technische oplossingen bieden. Ze kijken mee met wat de beste locaties zijn voor de liften en zorgen voor op maat gemaakte puien en op die manier vullen zij elkaar goed aan. “We blijven doen wat we doen, alleen gaat alles naar een volgend niveau”, blikt Simon vooruit.“

De bijeenkomsten die wij in De Vasim kunnen organiseren hebben een twee á drie keer zo grote capaciteit.

"Daarnaast kunnen we in De Vasim tot tien meter in de hoogte werken, ten opzichte van drie meter op onze huidige locatie. Dat geeft onze evenementen meer cachet.”


Boks Fabriek

De bokswereld heeft nog steeds het negatieve imago van geweld en agressie, vertellen Willy van Haaren en Kemal Kirmiziyuz van de Boks Academie Nijmegen. “We willen laten zien dat die angst onterecht is door juist op een laagdrempelige plek te zitten. De Vasim wordt een hotspot waar mensen met elkaar eten, drinken, een festival vieren en werken aan hun conditie. Boksen staat niet voor vechten, maar voor sporten en verbinden; iedereen is welkom bij ons.” Met de verhuizing krijgt de boksschool een nieuwe naam: de Boks Fabriek.“

Van de Klok is heel meedenkend geweest in het ontwerp van onze boksschool. 

"Door het creëren van een extra verdieping krijgen we de nodige ruimte om een kantoor in te richten en een kantine te bouwen met uitzicht op de sportvloer. Dit alles met industriële uitstraling in zwarte tinten en mooie verlichting. We willen uitbreiden naar het buitenterrein om in de toekomst te kunnen blijven groeien. Dat geeft ons ook de mogelijkheid om wedstrijden te organiseren. De Vasim nodigt daarbij uit om samenwerkingen aan te gaan door bijvoorbeeld een festivaltent te delen met andere organisatoren en onze evenementen op elkaar aan te laten sluiten".

Nieuwsoverzicht
Deel dit verhaal