Samen met ceremoniemeester Bert en de bewoners proosten op de eerste Optimaat.
Bewoners en andere betrokkenen luisteren naar de introductie van ceremoniemeester Bert.
Stefan van Duijnhoven (directeur Van de Klok Wonen) spreekt als eerste de nieuwe bewoners en betrokkenen toe.
René Waas, wethouder van de gemeente Heumen
Koos Wessels, directeur Emergo
Kees van Kampen, directeur-bestuurder Oosterpoort
Koos Wessels, Kees van Kampen, Stefan van Duijnhoven en René Waas starten de onthulling... of toch niet?
Verbazing over de hoeveelheid ruimte in de Optimaat.
Kaasplank met de naam van het project.
Voor alle aanwezigen was er een borrelbox als aandenken.
De eerste vier Optimaat-woningen zijn bijna gereed.

Onthulling eerste Optimaat in Hof van Overasselt

3 oktober 2021

Op de bouwplaats van nieuwbouwproject Hof van Overasselt voltrok zich afgelopen vrijdag 1 oktober een feestelijk moment: de onthulling van de eerste Optimaat-woning. Samen met partner Emergo heeft Van de Klok het woningconcept Optimaat ontwikkeld. Hiermee worden betaalbare en duurzame woningen voor een- en tweepersoonshuishoudens gerealiseerd die snel (prefab) te bouwen zijn.

Nieuwbouwproject Hof van Overasselt bestaat uit 12 Optimaat-woningen, waarvan woningcorporatie Oosterpoort er 4 afneemt voor sociale huur. De 8 overige woningen zijn verkocht in de categorie betaalbare koop, met prijzen tussen € 209.500,- en € 217.500,-.

Officiële handeling op de bouwplaats

De feestelijke middag werd ingeleid door speeches van René Waas (wethouder gemeente Heumen), Stefan van Duijnhoven (Van de Klok), Kees van Kampen (Oosterpoort) en Koos Wessels (Emergo). Hierna volgde de officiële onthulling van de eerste Optimaat-woning en werd er getoost op een succesvolle afronding van de bouwwerkzaamheden. De ludieke handeling doorliep verschillende fases en waarbij ceremoniemeester Bert op humoristische en vakkundige wijze de losse eindjes aan elkaar knoopte. De circa 30 aanwezigen, onder wie de toekomstige bewoners van de 8 koopwoningen, konden hierna de Optimaat bekijken en de middag werd afgesloten met een informele borrel. Het eerste woningblok van Hof van Overasselt wordt op dit moment gemonteerd. Het volgende blok volgt medio oktober en het laatste blok wordt eind oktober/begin november gemonteerd. De oplevering van de koopwoningen is richting het einde van dit jaar.


Optimaat: efficiënt, betaalbaar en duurzaam

Optimaat staat voor een efficiënte en duurzame bouwmethode. De bouw van de woningen gaat snel, doordat deze in de fabriek van Emergo worden geprefabriceerd. Afhankelijk van het woningtype zitten de badkamer, keuken, toilet, trap en installaties allemaal in één module. Vanuit deze kern wordt er in elementen voortgebouwd en gaat de woning stekkerklaar naar de bouwplaats. Daar worden de woningen in 5 tot 10 dagen gemonteerd en binnen afgetimmerd. Nadat de nutsvoorzieningen zijn aangesloten en de tuin en openbaar gebied is ingericht, wordt de woning sleutelklaar opgeleverd. Door de korte bouwtijd is een compacte bouwplaats mogelijk en door het toepassen van prefab houtskeletbouw is er minder CO2-uitstoot. Hiermee sluiten de Optimaat-woningen optimaal aan bij de actuele woningbehoeften en -vraagstukken.


Nieuwsoverzicht
Deel dit verhaal