Johan Beelen kijkt toe hoe Eugène Janssen huurder Frank van Doorn feliciteert met zijn EasyComfort-woning

Oosterpoort verhuurt eerste Easycomfortwoning

Op 6 maart organiseerde woningcorporatie Oosterpoort een feestelijke sleuteluitreiking bij haar eerste Easycomfortwoning aan de Papaverstraat in Groesbeek. Directeur Eugène Janssen feliciteerde samen met Johan Beelen, directeur Totaalonderhoud van Van de Klok, huurder Frank van Doorn met zijn woning. Volgens Janssen de meest energiezuinige woning die Oosterpoort bezit.

Frank van Doorn woont sinds januari in de hoekwoning uit 1957 en is heel tevreden. "Ik betaal nu, midden in de winter, maar € 19,- per maand aan energie, terwijl het hier altijd aangenaam warm is. Het lijkt of ik vloerverwarming heb."

Reflecterende folie

Van de Klok ontwikkelde het concept van de helemaal elektrische Easycomfortwoning. Ze verbouwden de woning van binnenuit. De verwarming bestaat uit een dunne mat met verwarmingsdraad, die onzichtbaar in het plafond is weggewerkt. In de wanden, vloeren en plafonds werkten ze ook reflectiefolie weg. "Het effect van vloerverwarming komt door de folie. Die kaatst de warmte terug zodat ruimtes heel gelijkmatig worden opgewarmd", vertelt Beelen. "De folie zorgt er ook voor de er minder geluid doordringt in de woning en dat het er in de zomer koeler blijft."

Ook voor woningeigenaren

Wethouder Sjaak Thijssen van Wonen is onder de indruk van de besparing die Van Doorn op zijn energierekening maakt. Samen met wethouder Erik Weijers van Duurzaamheid laat hij zich bijpraten. "Wij vinden de Easycomfortwoning vooral interessant omdat het concept ook bruikbaar is voor koopwoningen. Woningcorporaties zijn verplicht hun doelstellingen op het gebied van energiezuinig wonen te halen en dat gaat Oosterpoort wel lukken. Maar het is veel moeilijker om woningeigenaren over de streep te trekken. Daarom onderzoekt de gemeente Berg en Dal de mogelijkheid om duurzaamheidsleningen te verstrekken."

Verantwoordelijkheid

"Woningcorporaties hebben de verantwoordelijkheid om in nieuwe concepten te investeren", vertelt Janssen. "Dat doen we samen met onze bouwpartners en collega-corporaties. Samen kunnen we voldoende tijd en geld investeren om het verschil te maken. Daarnaast gaan we natuurlijk door met onze woningen isoleren (160 woningen in 2017). Oosterpoort vindt het belangrijk dat de energierekening voor onze huurders betaalbaar blijft. En we doen graag iets tegen de opwarming van de aarde, zodat ook volgende generaties hier nog goed kunnen leven."

Per 1 januari 2019 is het concept Easycomfort opgenomen in het proces Ecoveren. Meer weten over Ecoveren? Klik hier voor meer informatie.

Nieuwsoverzicht
Deel dit verhaal