OPUS ‘Xperience’; de aanloop naar een 4-sterren hotel

Vorig jaar ondertekende Lingotto, Ventimon Elektrotechniek, Van Delft Groep en Van de Klok de overeenkomst voor de transformatie van het OPUS-gebouw naar een 4*hotel aan het Vierdaagseplein in Nijmegen. De realisatie loopt volgens schema. De binnenruimtes zijn gestript en alweer in de opbouwfase en het nieuwe pannendak ligt er bijna op.

3D-scan

OPUS is een ontwerp van stadsarchitect J.J. Weve en dateert uit 1921. Virtueel bouwen we bij Van de Klok al enkele jaren. Tot in de kleinste details wordt een project in BIM uitgewerkt. Om alle technische aspecten van een oud gebouw in kaart te brengen is voor OPUS gebruik gemaakt van een 3D-scan van VisueleXperience.

Met het gebruikte E57 file is iedere hoek zichtbaar doordat om de 2 meter een 360 graden foto wordt gemaakt. Tegelijkertijd meet de scan de hoogtes van het gebouw en de infrastructuur om de positie van elementen te bepalen zoals dit ook met het traditionele BIMmen gaat. Nadat alle 360 graden foto’s zijn gemaakt en het meetwerk is voltooid, is er voor de scanner voldoende materiaal om de ruimte te kunnen visualiseren. Het voordeel is dat er fotomateriaal beschikbaar is naast het complete 3D-model. Zet een VR-bril op als je de beleving wilt hebben om écht door het gebouw te lopen. Het is een prachtig totaalplaatje!

Het 4* hotel krijgt 97 kamers en suites en een café-restaurant. Naast de gym zijn er vergader- en eventruimtes die uitkijken op de groene binnentuin van het gebouw. Wij verwachten in het eerste kwartaal van ’24 het gebouw op te leveren aan Lingotto. De virtuele realiteit van Xperience heeft dan plaatsgemaakt voor de werkelijkheid.

Nieuwsoverzicht
Deel dit verhaal