Overeenkomst KoopStart getekend: makkelijker betaalbare koopwoningen realiseren

11 april 2022

Donderdag 31 maart hebben Simone van de Kuit (directeur-bestuurder van OpMaat) en Stefan van Duijnhoven (directeur Van de Klok Wonen) een licentieovereenkomst voor KoopStart getekend. KoopStart is een unieke verkoopoplossing van OpMaat, die het voor ontwikkelaars en gemeenten eenvoudiger maakt om betaalbare koopwoningen voor starters te realiseren. Dit levert een win-winsituatie op voor alle betrokken partijen.

Wat houdt KoopStart in?

Het is geen geheim dat het voor starters en mensen met een laag- of middeninkomen moeilijk is om momenteel een woning te kopen. KoopStart biedt hier een doeltreffende oplossing voor. Voor een ontwikkelaar als Van de Klok werkt KoopStart als volgt: de ontwikkelaar verkoopt een nieuwbouwwoning aan een koper met een speciale koperskorting, dus tegen een lagere prijs dan de marktwaarde. De woning heeft hierdoor een maximale KoopStart-prijs van € 240.000,-.

Op termijn kan de woningeigenaar de woning weer verkopen op de vrije markt. Op dat moment betaalt de eigenaar de eerder verstrekte koperskorting terug aan de ontwikkelaar, waarbij de waardeontwikkeling van de woning wordt gedeeld tussen eigenaar en ontwikkelaar. Het waarde-effect van zelf aangebrachte verbeteringen aan de woning is bij doorverkoop of afkoop volledig voor de eigenaar en wordt buiten de deling van de waardeontwikkeling gelaten.

Stefan van Duijnhoven: “Met lef toekomstbestendige leefomgevingen creëren is waar Van de Klok voor staat. Dit betekent ook betaalbare koopwoningen realiseren. Met de licentie van KoopStart wordt het voor de starter op de woningmarkt eenvoudiger om een eigen woning te kunnen kopen.”

Transparant, eenvoudig en goed geregeld

De financiering en afspraken bij een KoopStart-woning zijn goed geregeld: kopers kunnen gewoon een hypotheek verkrijgen en in aanmerking komen voor de Nationale Hypotheekgarantie (NHG), want KoopStart voldoet aan alle fiscale en juridische eisen en is goedgekeurd voor de NHG. Dit maakt KoopStart voor alle betrokken partijen transparant, efficiënt en eenvoudig toepasbaar.

KoopStart bij toekomstige Van de Klok-projecten

Nu de licentieovereenkomst met OpMaat is getekend, kan Van de Klok de komende periode bepalen bij welke nieuwbouwprojecten KoopStart goed kan worden ingezet om meer betaalbare starterswoningen te realiseren. Zo maken we samen het verschil, zodat starters en mensen met een laag- of middeninkomen op verantwoorde wijze de eerste stap naar een koopwoning kunnen maken.

Nieuwsoverzicht
Deel dit verhaal