Portaal krijgt eerste appartementencomplex Havenkade Nijmegen opgeleverd

22 december 2022

Na een bouwtijd van iets meer dan anderhalf jaar is afgelopen week het eerste van de drie appartementencomplexen voor Portaal in Havenkade Nijmegen opgeleverd. Havenkade ligt direct aan de Waal en wordt een gevarieerde leefomgeving bestaande uit 324 appartementen verdeeld over acht gebouwen, waaronder een woontoren van 70 meter hoog naar een ontwerp van JURY! Architecture, Thijs Asselbergs architectuurcentrale en Van Ommeren-architecten. De groene binnentuin is ontworpen door Felixx Landscape Architects and Planners. KlokGroep - per 1 januari 2023 verder onder de naam Van de Klok - en Trebbe realiseren samen dit spraakmakende project in opdracht van BPD Gebiedsontwikkeling, Portaal en Talis. Jelle Kamphuis is projectmanager bij woningcorporatie Portaal en blikt nu alvast terug op bouwen aan de skyline van Nijmegen.

Havenkade, uitdagend op heel veel verschillende vlakken

Jelle begon in februari 2020 bij Portaal en werd direct vanuit Portaal gekoppeld aan Havenkade. “Anderhalve maand na mijn start binnen het team van Havenkade ging Nederland voor het eerst in lockdown. We zaten volop in het voorlopig ontwerp van Havenkade. Ineens moesten we thuiswerken, Teams uitvinden en ik was net gestart bij Portaal, waarbij ik ook nog eens minder ervaring had met woningbouw”, blikt Jelle terug. “Voor mij was Havenkade dan ook echt een sprong in het diepe, op heel veel verschillende vlakken.” Jelle vertelt dat die sprong goed is verlopen. “Hier heb ik een steile opwaartse leer- en ontwikkelcurve gehad. De oplevering van de gebouwen is het tastbare resultaat hiervan.” Ook heeft Jelle verschillende lessen geleerd tijdens de bouw van Havenkade. “Ik heb hier geleerd dat we aan de voorkant écht alles helemaal moeten afronden om het bouwproces niet te veel te verstoren. En ik heb ongelooflijk veel geleerd over wet- en regelgeving en hoe je daar je processen op kunt afstemmen. Neem bijvoorbeeld de oprichting van allerlei verschillende VvE’s; dat had ik nog niet eerder meegemaakt.”

Doorstroming, diversiteit en inclusiviteit

Binnen Havenkade zijn drie appartementencomplexen in opdracht van Portaal gerealiseerd. Jelle vertelt dat deze appartementencomplexen bijzonder zijn voor Portaal.

“We hadden nog onvoldoende levensloopgeschikte appartementen in onze portefeuille voor zowel starters op de woningmarkt als senioren. Dat hebben we met Havenkade nu wel ondervangen.” Alle appartementen van Portaal binnen Havenkade zijn levensloopgeschikt en uniek. Eén appartementencomplex beschikt bijvoorbeeld over een eigen scootmobielruimte. Met de toevoeging van deze appartementen hoopt Portaal dat de doorstroming in Nijmegen op gang komt. “Het idee is dat naast starters, senioren wel willen verhuizen naar Havenkade en dat er op die manier ook weer grotere eengezinswoningen vrijkomen.” Volgens Jelle kan een brede doelgroep een nieuw thuis vinden in Havenkade. “Dat is het mooie aan Havenkade, heel veel verschillende doelgroepen in één complex. Zo realiseren we met elkaar een inclusieve en diverse woonomgeving.” Portaal kiest voor levensloopgeschikt, waar Talis meer inzet op voornamelijk starters. BPD biedt met haar appartementen weer een thuis aan kopers in verschillende segmenten en mensen die in aanmerking komen voor middenhuur. Wat ook bijzonder is volgens Jelle is dat alle bewoners van Havenkade straks gebruik kunnen maken van deelmobiliteit. “Deze deelauto’s zijn exclusief beschikbaar voor de bewoners van Havenkade.”

Vanuit een goede samenwerking meebouwen aan de skyline van Nijmegen

Naast de diversiteit en inclusiviteit binnen Havenkade vindt Jelle ook de omvang van het project bijzonder. “Dit is een heel groot plan binnen een nog grotere ontwikkeling, het Waalfront. Hier wordt een complete wijk gerealiseerd. Ik vind het heel mooi dat wij daar onderdeel van zijn en dat we samen meebouwen aan de skyline van Nijmegen.” Wat Jelle ook zal bijblijven is de samenwerking en vooral de diversiteit aan partijen. “Ik vond het heel erg leuk om samen te werken met een commerciële partij zoals BPD, maar het was ook heel interessant om een kijkje te nemen in de keuken van Talis, een collega-corporatie.”

Ook de samenwerking met de bouwcombinatie Van de Klok-Trebbe verliep prettig. 

Volgens Jelle is de samenwerking met alle partijen heel goed verlopen en dat is te danken aan het feit dat vanaf het eerste begin gezamenlijk is toegewerkt naar een gemeenschappelijk doel. “Er was volop ruimte voor iedereen om de eigen expertise in te brengen en daar werd vervolgens ook veel mee gedaan. We vulden elkaar als organisaties erg goed aan.” Ook heeft het uitvoeringsteam laten zien veerkrachtig te zijn, volgens Jelle. “Havenkade is een werk van formaat. Deze omvang brengt een behoorlijke bouwtijd met zich mee. In die ruim twee jaar dat gebouwd werd, is de wereld in een rap tempo veranderd. HHet is bewonderenswaardig om te zien hoe het team hiermee is omgegaan. Zij zijn in staat gebleken mee te bewegen op alle ontwikkelingen, zonder in te boeten op de kwaliteit of de planning van de bouw, dat is een compliment waard.”

Dit is toch wel écht een hele mooi plek

Voor Jelle komt er straks, na maar liefst drie jaar, een eind aan Havenkade. Een periode waar hij trots op terugkijkt. “Ik ben ongelooflijk trots. We hebben hier samen iets heel moois neergezet en laten een heel tastbaar resultaat van een fijne samenwerking achter.” De favoriete plek van Jelle binnen Havenkade? Die weerspiegelt voor hem alles wat hiervoor is beschreven. “Dat is onder in het parkeerdeel van Havenkade bij de appartementen voor Portaal. Als ik daar beneden sta, een rondje draai en gelijktijdig omhoogkijk dan denk ik vooral ‘dit is toch wel écht een hele mooie plek geworden.’ Dat is het mooie van de bouw. Het ontstaat eerst door een behoefte en uiteindelijk realiseer je dan zoiets tastbaars. Maar Havenkade is meer dan alleen acht appartementencomplexen. “We laten hier een leefomgeving achter met de groene binnentuin, de levendige plint waar het gezamenlijke fiets-parkeren komt en de maisonnettewoningen voorkomen dat het een gesloten gevel wordt. Aan de andere kant komt straks een promenade waar men heerlijk kan flaneren. Ja, dat eindresultaat is wel iets waar ik heel erg naar uitkijk.”

De komende periode blikt het team Havenkade terug op ruim twee jaar bouwen aan een gevarieerde leefomgeving met een plek voor iedereen. We vragen verschillende partijen naar hun terugblik, lessen, ervaringen en hun favoriete plek in Havenkade.

Nieuwsoverzicht
Deel dit verhaal