Steigerbouwe Marcel Lieferink krijgt een privé concert van flamencogitarist én buurtbewoner Manito.

Puzzelen met steigerpijpen

Op de eerste werkdag na de bouwvak loop ik om zeven uur ’s morgens langs de karakteristieke hoek van de Koolemans Beynenstraat en de Van ‘t Santstraat in de Nijmeegse Spoorbuurt. Mijn eerste ontmoeting is met een atletisch gebouwde man in een soort bergklimuitrusting. “Jij bent er vroeg bij”, zeg ik. Waarop hij antwoordt: “dat is een onderdeel van mijn vak. Wij komen als eerste op een werk en gaan doorgaans als laatste weg.” Samen met een collega zet hij, met beleid, wat stalen frames tegen een muur en klimt hier als een echte routinier in. Binnen de kortste keren staat er een stevige steiger tegen deze muur. Ik vraag hem of ik hem in de middagpauze meer mag vragen over zijn werk.

Omdat er in de schaftkeet volop leven is, zijn we uitgeweken naar de woning van de bekende Nijmeegse flamencogitarist en Spoorbuurtbewoner Manito. Hier zitten we aan tafel met Marcel Lieferink, voorman steigerbouw en werkzaam bij Takkenkamp Gevelonderhoud. “Het certificaat Steigerbouw haal je binnen enkele dagen, dat is geen enkel probleem. Maar een goede en veilige steiger zetten leer je vooral in de praktijk”, aldus Lieferink. “Alles draait om veiligheid. Veiligheid voor de mensen die op of onder de steiger moeten werken, maar ook veiligheid voor de bouwers van de steiger. De materialen moeten voldoen aan de geldende eisen en beschermende, persoonlijke hulpmiddelen moeten voor handen zijn en gedragen worden. Zo werk ik nooit zonder mijn veiligheidshelm. Met heet weer is het dragen van zo’n ding echt niet fijn. Het zweet loopt langs je hoofd en het jeukt van alle kanten. Maar niets weegt op tegen het risico van hoofdletsel. Mijn beroep is al uitdagend, maar de woningen in de Spoorbuurt deden hier nog een schepje bovenop. Nagenoeg geen enkel huis is gelijk en dan wordt het passen en meten om deze complexe puzzel op te lossen. Hierbij komen ook inzicht en geduld om de hoek kijken. Tot nu waren twee naast elkaar liggende, glazen uitbouwen de grootste uitdaging in deze wijk. We moesten meer dan 10 meter glazen overkapping overbruggen. Dit leer je niet in een leslokaal. Je moet ook rekening houden met de verschillende belangen van de diverse bouwvakkers. De schilder wil overal goed bij kunnen en de dakdekker wil stevig en save op een dak kunnen staan. Soms moet je een compromis sluiten waarbij de veiligheid altijd de hoogste prioriteit heeft."

Ondanks de complexiteit werkt Lieferink graag in de Spoorbuurt. "De gastvrijheid van de bewoners maakt het werken hier bijzonder. Dit heb ik nog niet vaak meegemaakt. Het is een feit dat wij overlast veroorzaken. Toch blijven de mensen buitengewoon vriendelijk, willen graag een praatje maken en bieden continu iets te eten of drinken aan.”

Net voor het einde van de schaft geeft Manito een klein privéconcert voor Marcel en de meestergitarist belooft hierbij dat als ze aan zijn huis beginnen hij voor alle werklieden zal spelen.


Ted Selbach, Spoorbuurt-correspondent


Nieuwsoverzicht
Deel dit verhaal