Vlnr: Hendrik-Jan (Emergo), Eugéne Janssen (Oosterpoort), Stefan van Duijnhoven (Klokgroep), Koos Wessels (Emergo)
Optimaat, Overasselt
Optimaat, Overasselt
Optimaat, Groesbeek
Optimaat, Groesbeek

Samenwerking Emergo, Van de Klok en Oosterpoort voor realisatie duurzame (prefab) woningen

22 april 2021

Vorige week hebben bouwpartner Emergo en Van de Klok de samenwerkingsovereenkomst ondertekend voor het realiseren van duurzame, betaalbare en snel te bouwen (prefab) woningen op verschillende locaties in de komende jaren. De woningen – die door Emergo onder de naam Premodu is ontwikkeld en door Van de Klok onder de naam Optimaat in de markt worden gezet – zijn geschikt voor een- en tweepersoonshuishoudens.

De eerste 12 Optimaat-woningen worden gerealiseerd bij nieuwbouwproject Hof van Overasselt, waar woningcorporatie Oosterpoort 4 van de 12 woningen afneemt en inzet voor de sociale huur. De 8 overige woningen zijn verkocht in de categorie betaalbare koop (€210.000,- VON).

Betaalbare woningen voor een- tot tweepersoonshuishoudens

In samenwerking met onder meer Emergo is Van de Klok de afgelopen jaren bezig geweest met de ontwikkeling van de Optimaat-woning. De eerste twee Optimaat-woningen zijn gerealiseerd naast het kantoor van Van de Klok in Nijmegen. Door opdrachtgevers werd enthousiast gereageerd op het concept, maar de realisatie werd uitgesteld vanwege de te brede beukmaat en het ontbreken van een tweede slaapkamer. Emergo is met deze punten aan de slag gegaan en heeft het concept – met input van Van de Klok en Oosterpoort – in eigen beheer verder doorontwikkeld onder de naam Premodu.


Optimaat: snel, betaalbaar en duurzaam

Het modulaire woningconcept Optimaat biedt een efficiënte en duurzame bouwmethode. De bouw van de woningen gaat snel, doordat deze prefab worden geproduceerd in de fabriek van Emergo. Zo zitten de badkamer, keuken, toilet, trap en installaties allemaal in één module. Vanuit deze kern wordt er in elementen voortgebouwd en gaat de woning stekkerklaar naar de bouwplaats. Op de bouwplaats worden de woningen in 5 tot 10 dagen gemonteerd en sleutelklaar opgeleverd. Door de korte bouwtijd is ook de milieubelasting op de bouwplaats laag. De CO2-footprint van het Optimaat-concept ligt sowieso een stuk lager dan bij conventionele bouwmethoden. De woning is namelijk grotendeels opgetrokken uit hout, met een lagere CO2-emissie dan andere materialen.


Samenwerkingsovereenkomst

Emergo richt zich voornamelijk op de prefab productie van de woningen in de fabriek. Voor het vermarkten en de verkoop is de samenwerking met Van de Klok aangegaan en is vorige week de samenwerkingsovereenkomst gesloten. Woningcorporatie Oosterpoort - ketenpartner van Van de Klok - heeft in Hof van Overasselt 4 Optimaat-woningen afgenomen van Van de Klok en is verantwoordelijk voor de verhuur en het beheer van deze woningen. Vorige week is de realisatieovereenkomst tussen de 3 partijen gesloten.

Voor woningcorporaties zoals Oosterpoort is de Optimaat-woning een ideaal product vanwege de modulaire en betaalbare bouw: de woningen kunnen flexibel in kleine of grotere aantallen worden gerealiseerd en door de korte bouwtijd is er geen grote bouwplaats nodig en zijn de bouw(plaats)kosten gering. Hierdoor sluiten de woningen optimaal aan bij de wensen en vraagstukken in de woningmarkt.

Meer over Optimaat ->

Nieuwsoverzicht
Deel dit verhaal