Anton de Bruin, voorman dakwerken in de Spoorbuurt

Spoorbuurt: Het dak eraf!

Op een zonnige middag lopen we door de Spoorbuurt op zoek naar Anton de Bruin (firma Weijerseikhout). Ondanks het feit dat er een groep van ruim vijftig werklieden gezellig zit te lunchen is hij snel gevonden. Anton draagt als enige een roze veiligheidshelm.

“Naast timmerman ben ik in de Spoorbuurt voorman dakwerken”, vertelt De Bruin. “Ik vind het mooi dat ze met deze renovatie zo’n authentiek stadsgezicht willen behouden. Maar al te vaak maken dit soort woningen plaats voor nieuwbouw. Mijn groep (dakdekker, timmermannen en loodgieters) varieert van 15 tot 20 man. Ik zorg ervoor dat ze vooruit kunnen en goed werk afleveren.

Ik kan nu een heel technisch verhaal houden over Rc waarden, dauwpunten en waterkerende-damp-open folies maar praktisch komt ons werk op het volgende neer.
We halen de oude pannen en panlatten eraf en brengen vervolgens isolatieplaten (6 cm dik) aan. Dan dekken wij het geheel af met een folie zodat het dak waterdicht is, ook wanneer de pannen er nog niet op liggen. Daarna worden nieuwe panlatten aangebracht en nieuwe pannen gelegd. Het renoveren van de platte daken, dakkapellen, dakramen en goten behoort ook tot onze werkzaamheden.

Ondanks dat het dak, door het isolatiemateriaal, met 6 cm wordt verhoogd moet het aanzien van de woningen gelijk blijven. Een uitdaging die we graag aangaan. Zo wordt hier en daar een goot opgehoogd en krijgen de dakkapellen inwendige goten zodat het boeideel even groot blijft. Het uiterlijk van de woning verandert dan niet.

Het werken voor de Combinatie Spoorbuurt* is prettig en zelfs gezellig te noemen. We moeten wel stevig aanpoten om de gestelde termijnen te halen. Iedereen begrijpt dat dit alleen maar kan als je als één team werkt.”

Dan rest nog de vraag: waarom een roze helm?
“Gewoon, omdat ik deze leuk vind. Ooit stond hij bij ons op de bestellijst. De commentaren op de bouw zijn schitterend. Echte mannen kunnen dit hebben!”

*De Combinatie Spoorbuurt is een consortium van Hagemans Vastgoedonderhoud en Van Schaik Aannemingsbedrijf en Van de Klok. Tijdens fase 2 wordt groot onderhoud verricht aan 167 woningen. In totaal komen er 501 woningen aan de beurt, verdeeld over 3 fases.

Nieuwsoverzicht
Deel dit verhaal