Bernice Kamphuis van Struikroven

Struikrovers gesignaleerd rondom Floraplein in Eindhoven

Zaterdag 23 januari jl. zijn ca. 25 ‘struikrovers’ van start gegaan. De beplanting wordt door omwonenden ‘geroofd’ uit de tuinen van het te renoveren project rondom het Floraplein in Eindhoven. Het groen belandt hierdoor niet op de vuilstapel, maar krijgt een tweede leven in de tuinen van omwonenden waardoor de biodiversiteit in de wijk intact blijft.

Waarborgen

Initiatiefneemster van Struikroven is Bernice Kamphuis. “In samenwerking met het Duurzaamheidspact Eindhoven hebben wij een convenant gesloten. Hierbij zijn de gemeente Eindhoven en vier woningcorporaties uit de omgeving aangesloten. Door heel Nederland probeer ik met Struikroven voet aan de grond te krijgen om de circulariteit, duurzaamheid en biodiversiteit te waarborgen”, aldus Bernice.

Duurzaam en circulair bouwen

Van de Klok Totaalonderhoud is blij met dit initiatief. Duurzaamheid en circulair bouwen staat bij ons hoog in het vaandel. Voor Floraplein hergebruiken we bijvoorbeeld de gevelstenen van de gesloopte garages en schansmuren die naar beneden zijn gehaald in de achtertuinen om technische gebreken en kapotte stenen te herstellen.

Het project

In opdracht van woningcorporatie Wooninc. verduurzaamt Van de Klok Totaalonderhoud 77 woningen aan het Floraplein, direct gelegen aan de poort van Eindhoven. De renovatiewerkzaamheden starten medio februari. Voor een klein aantal huurders gaat Wooninc. op zoek naar andere woonruimte, het merendeel van de woningen was afgelopen periode bezet door oppassers van HOD Leegstandbeheer. De verwachte oplevering staat gepland rond het einde van dit jaar.

De 23 grondgebonden woningen

Aan de buitenzijde plaatsen we nieuwe kozijnen in de woningen en een beter geïsoleerd dak. De gevel krijgt ter plaatse van de voordeuren een extra accent. De binnenruimte wordt naar de huidige tijd ingedeeld met nieuwe installaties, een nieuwe badkamer, keuken en toilet.

De 54 portiekwoningen

Ook de portiekwoningen verduurzamen. De gevels krijgen aan de buitenzijde een geïsoleerd gevelsysteem waarbij rekening is gehouden met het behouden van de naoorlogse architectuur. De binnenzijde van de appartementen zien er door de gewijzigde indeling straks uit als een compleet nieuw 2- of 3-kamerappartement, voorzien van alle moderne gemakken.

Buitenterrein

Achter de woonblokken worden de tuinen en achterpaden vervangen door bredere en veiligere paden met aangrenzend nieuwe houten bergingen. De erfafscheidingen voorzien we van nieuwe houten schuttingen en de belendende tuinen krijgen als afscheiding een ‘groene’ schutting.

Nieuwsoverzicht
Deel dit verhaal