Wethouder Frank Groen op de bouwlocatie van het Kroonjuweel in Tiel - © Foto Hans Barten
Buurt 7 vanuit de lucht. Rechtsonder o.a. nieuwbouwproject Kroonjuweel. © Foto Jan Bouwhuis
De Tielse wethouder Frank Groen - © Foto Hans Barten
Passewaaij is sinds 1990 flink uitgebreid - © Nationale Beeldbank
De Tielse wethouder kijkt uit over de nog te ontwikkelen weilanden - © Foto Hans Barten

Uitbreidingswijk Passewaaij Tiel krijgt er nieuwe buurten bij

15 november 2018

In 1990 startte de bouw van de eerste nieuwbouwwoningen in de uitbreidingswijk Passewaaij in Tiel. Inmiddels telt de oorspronkelijke buurtschap zo’n 12.000 bewoners, ongeveer een kwart van de totale Tielse bevolking! Van de Klok is al vanaf het begin betrokken bij de realisatie van de verschillende projecten in Passewaaij, de laatste 15 jaren als penvoerder vanuit de samenwerkende ontwikkelaars naar de gemeente.

Passewaaij ligt aan de zuidwestkant van de gemeente Tiel en de uitbreidingswijk bestaat tot nu toe uit 8 verschillende buurten. De buurten 1 tot en met 6 en 8 zijn al ontwikkeld. Buurt 7 is in de afrondingsfase beland. Lange tijd was het onduidelijk of de buurten 9, 10 en 11 nog gerealiseerd zouden worden, maar de nieuwe Tielse coalitie pakt door. En dat is goed nieuws, want de woningmarkt in Tiel zit op slot en de behoefte aan woningen voor verschillende doelgroepen is groot. Wethouder Frank Groen, portefeuillehouder Passewaaij: “Deze coalitie wil zich er hard voor maken om nog deze coalitieperiode te starten met de uitbreiding. We hebben een voorzichtige voorspelling gedaan dat we medio 2021 de eerste paal in de grond hebben. Ik kan dat alleen maar toejuichen.”

Enorm mooi gebied

In de afgelopen kwart eeuw is Passewaaij al uitgegroeid tot een volwaardige wijk met allerlei voorzieningen en een mix van woningen voor verschillende doelgroepen. Ook de verschillende bouwstijlen zorgen voor een levendige variëteit die de wijk aantrekkelijk maakt. In het hartje van Passewaaij is inmiddels een mooi winkelcentrum, er zijn scholen en vergevorderde plannen voor de ontwikkeling van een Integraal KindCentrum (IKC), veel groen en ruim opgezette bermen met veel aandacht voor flora en fauna.

Gezamenlijke ambitie om een gigantisch mooie wijk te realiseren


Daarnaast is wonen in Passewaaij wonen in het centrum van Rivierenland. Frank Groen: “Tiel is een prachtige stad met een centrale ligging, aan de A15 en de mooie Waal. We hebben veel voorzieningen, een goed ziekenhuis, Flipje en een fantastische schouwburg waar veel mensen van buiten Tiel naartoe komen. En we zitten in de Betuwe met een enorm mooi gebied om ons heen.”

Buurt 7 bijna woonrijp

Buurt 7 voegt met circa 540 woningen nu weer een mooi stukje Passewaaij toe aan Tiel. Zes ontwikkelaars hebben voor deze ontwikkeling de handen ineen geslagen in de ontwikkelcombinatie Passewaay 7, met Van de Klok als woordvoerder. Zij realiseren een buurt met een gevarieerde mix van woningen voor diverse doelgroepen: sociale huurwoningen, vrije-sectorhuurwoningen, goedkope en duurdere koopwoningen. Er zijn appartementen, grondgebonden woningen, vrijstaande woningen, tweekappers en rij- en hoekwoningen. En dat allemaal rondom een centraal park. De speeltoestellen in de parkzone zijn ontworpen 'met een knipoog' naar de archeologische vondsten uit de Bataafse tijd die in buurt 7 zijn aangetroffen. Halverwege 2019 is buurt 7 naar verwachting helemaal woonrijp.

Met één mond praten

In de buurten 9, 10 en 11 is het aantal betrokken ontwikkelaars nog groter dan in buurt 7. “Hier hebben we te maken met 12 grondeigenaren”, vertelt de wethouder. “Het is daarom goed dat ook deze partijen zich verenigd hebben, onderling goede afspraken maken en met één mond praten. Het is belangrijk om vertrouwen te hebben en te houden in elkaar. Ik heb een heel aangenaam kennismakingsgesprek gehad met de ontwikkelende partijen en ik heb er een heel goed gevoel over.” De gemeente en de ontwikkelaars willen zich maximaal inspannen om de woningen zo duurzaam en energiezuinig mogelijk te maken, maar ook zo betaalbaar mogelijk voor de doelgroep. Omdat vanaf 2018 nieuwbouwwoningen aardgasvrij gebouwd moeten worden, gaat de ontwikkelcombinatie die nu gevormd wordt onderzoeken welke mogelijkheden er zijn. Bijvoorbeeld of een individuele of collectieve voorziening de meest efficiënte en duurzame oplossing is.

Pluim voor de ambtenaren

Op dit moment werken de gemeente en de ontwikkelaars aan de structuurvisie. “Ambtelijk zijn we er al heel druk mee”, concludeert Frank Groen. “De ambtenaren zijn er na de verkiezingen meteen opgesprongen. Nu duidelijk is wat de nieuwe coalitie wil, geven ze gas op dit dossier. Dat verdient wel een pluim.” Met de ontwikkeling van de buurten 9, 10 en 11 komen er in Passewaaij nog eens 1500 tot 1600 woningen bij. De gemeente heeft de harde voorwaarde gesteld om daarbij een extra rondweg te maken en zo mogelijk een extra ontsluiting. “Dat hebben we ook beloofd aan de inwoners die al in Passewaaij wonen. We zien het als een gezamenlijke verantwoordelijkheid om die belofte na te komen.” Daarnaast is er – net zoals in de rest van Passewaaij – aandacht voor groen, veilige en mooie straten met goede verlichting, speelgelegenheden en voldoende plaats voor parkeren. “Ik denk dat het heel mooie, diverse buurten worden waar mensen zich echt prettig kunnen voelen.”

Zaadje geplant

Met de verdere uitbreiding van Passewaaij geeft de gemeente in de eerste plaats haar eigen inwoners de mogelijkheid om door te groeien naar een andere woning in de eigen gemeente. “Daarmee komen er ook weer woningen vrij voor bijvoorbeeld starters of voor mensen van buiten Tiel”, verwacht de wethouder. Nieuwbouw in grote aantallen zoals hier is helaas niet mogelijk op de inbreidingslocaties. “Die zijn er wel in Tiel en we zouden ook daar graag mooie woningen realiseren, maar dat is allemaal niet zo gemakkelijk. Intussen lopen we wel al jaren achter op de woningbouwopgave. Het mooiste zou zijn als inbreiding en uitbreiding tegelijk aangepakt kunnen worden, alleen is dat nu niet aan de orde. Laten we dan in ieder geval doen wat wel kan en maximaal inzetten op de projecten waarvan we denken dat ze haalbaar zijn. Dat zaadje is nu geplant.”

Nieuwsoverzicht
Deel dit verhaal