Uitvoerders Jan van Doornik (Van de Klok) en Jorian van Bruchem (Trebbe) tussen de gebouwen van Havenkade
Het ketenpark voor het bouwproject

Uitvoerders-duo kijkt met trots naar voltooiing Havenkade

14 februari 2023

Havenkade Nijmegen nadert zijn voltooiing. Een deel van de 324 appartementen in de acht gebouwen is inmiddels bewoond. Momenteel leveren Van de Klok en Trebbe de eerste woningen op in Thuishaven 100, de gezichtsbepalende woontoren van zeventig meter hoog waarop je een magnifiek uitzicht hebt over Nijmegen, de Waal en nog veel verder. Met uitvoerders Jan van Doornik (Van de Klok) en Jorian van Bruchem (Trebbe) blikken we terug op twee jaar bouwen aan de skyline van de stad en hun samenwerking in het bouwconsortium.

Uitvoerders Havenkade

Elke dag als ik over de brug rijd en de toren zie, geniet ik. Soms moet je je werk even van afstand zien om te ervaren wat voor moois je maakt.

Ze zijn collega’s, maar hadden op basis van leeftijd vader en zoon kunnen zijn. Jan is 64 jaar en werkt in Havenkade aan zijn laatste project voordat hij dit voorjaar met pensioen gaat. Jorian is 31 jaar, heeft al vijftien jaar bouwervaring en werd meteen enthousiast toen dit project op zijn bordje kwam. "Een woontoren met 22 woonetages bouw je niet elk jaar, dus ik wilde dit project wel graag doen. Elke dag als ik over de brug rijd en de toren zie, geniet ik. In de bouwkeet vergeet je dat soms, omdat je dan vooral alles aan het regelen bent in de hectiek van de dag. Soms moet je je werk even van afstand zien om te ervaren wat voor moois je maakt."

Logistieke uitdaging

Jorian en Jan hebben een duidelijk afgebakende verdeling in hun werk. Jorian is de uitvoerder van de woontoren, Jan heeft alle andere woongebouwen, de binnentuin en de parkeergarage onder zijn hoede. Gescheiden werelden zijn het echter niet. Ze hebben elkaar nodig om de gehele klus te klaren en springen voor elkaar in wanneer nodig. "De grootste uitdaging op dit terrein was de logistiek tijdens de ruwbouw", vertelt Jan. "We hebben hier in tunnelbouw gewerkt en hadden continu twee bouwstromen naast elkaar lopen. De toren en de overige appartementengebouwen. Bij elk deelproject moest de 80 meter hoge kraan verplaatst worden en het bouwterrein opnieuw ingericht." "Je moet bovendien zorgen dat er nooit boven openbaar gebied gehesen wordt", vult Jorian aan. "De tunnel weegt zelf al 12 ton, dat is niet zomaar iets. En voor het storten gebruikten we betonkubels van 4 kuub. Daarmee gaat er per keer ook 11 ton de lucht in."

Mouwen opstropen

Wie aan het roer van zo’n groot project staat, moet stevig in zijn schoenen staan. Op het hoogtepunt van de bouw liepen er 170 bouwlieden op het terrein. Maar liefst 16.500 kuub beton is er gestort en 1 miljoen stenen zijn gemetseld. "Dat zijn wel cijfers die indruk maken", vinden de uitvoerders terwijl ze vanuit de keet het wooncomplex overzien. Maar denk niet dat ze van daaruit hele dagen slijten. Jan en Jorian zijn van het type no-nonsense en mouwen opstropen.

Qua cultuur passen Van de Klok en Trebbe goed bij elkaar. We hebben allemaal een doe-mentaliteit.

Jan: "Qua cultuur passen Van de Klok en Trebbe goed bij elkaar. We hebben allemaal een doe-mentaliteit." Jorian: "We houden van tempo maken en zijn ook veel buiten tussen de mensen te vinden. Als het nodig is, trekken we zelf de handschoenen aan. Vanaf het begin hebben we oplevering in het tweede kwartaal van 2023 als stip op de horizon gehad. En dat gaan we halen, ondanks best wat windverlet. Soms waaide het zo hard, dat we niet konden hijsen en de kraanmachinist misselijk beneden kwam."

Van elkaar leren

De mannen hebben de afgelopen twee jaar ook veel van elkaar geleerd. In die zin is de combinatie van oude rot en (relatief) jonge hond goed bevallen. Jan leerde veel van Jorian in het werken met 3D-modellen op de computer. En andersom keek Jorian met interesse toe hoe Jan verschillende stagiairs op sleeptouw nam. Jorian: "Het mooiste vond ik altijd als Jan ze meenam de bouw op. “Kom jongens, we gaan buitenspelen”, zei hij dan. "Humor is sowieso ons sterkste punt", lachen de beide uitvoerders. "We hebben plezier in ons werk en waarderen ook elkaars manier van werken", zegt Jan. "Jorian is wat directer en kan ergens feller in gaan. Ik trek me altijd even terug om de boel te overzien. Die verschillen zijn prima en het vult elkaar ook weer aan."

Alles overzien

Alles overzien doet Jan ook op zijn favoriete plek: de binnentuin van Havenkade. "Ik vind de vroege ochtend een mooi moment, als alle verlichting op de galerijen en de loopbruggen aan is. Vanuit een hoek zie je dan het hele wooncomplex, inclusief de toren en de Waal in een bijzondere sfeer. Het is een mooi gezicht." Voor Jorian blijft het zicht op de bouw van een afstand de mooiste aanblik, al geniet hij ook (en eigenlijk iedereen) van het uitzicht op de woontoren. "In de winter, bij zonsopkomst, zie je heel mooi de scheiding tussen wat al licht is en nog donker in het land. Of de mystieke sfeer bij mist als je hoogte staat, dat is ook heel gaaf."

En dan zit het project er straks na ruim twee jaar ineens op en gaat het duo uit elkaar. Is dat geen gek idee? "Het hoort bij het werken in de bouw en dat heeft ook z’n charme", vindt Jorian. "Straks volgt er weer een nieuwe klus, met nieuwe mensen en nieuwe uitdagingen. Ik vind dat wel mooi. Je wordt er flexibel van." Voor Jan is het na ruim veertig jaar in de bouw einde carrière, waar hij overigens niet weemoedig van wordt. Z’n mooiste project? "Tja, dat is altijd het laatste project waar je aan gewerkt hebt. Laat dat dan Havenkade voor mij zijn. Niet het minste project om mee te eindigen!"

Nieuwsoverzicht
Deel dit verhaal