Kirsten van Rijen, ontwikkelmanager bij de gemeente Arnhem

Uniek project: betaalbare koopwoningen voor starters in Arnhem!

21 september 2019

Dat starters het op de woningmarkt lastig hebben met het vinden van betaalbare koopwoningen, dat is algemeen bekend. Het is een landelijke trend, waar ook de gemeente Arnhem oplossingen voor bedenkt. Het nieuwbouwproject New24 is hier een prachtig voorbeeld van. Samen met Van de Klok zijn er 24 volwaardige eengezinswoningen ontwikkeld en gerealiseerd in de Arnhemse wijk Schuytgraaf.

Samen ontwikkelen

De woningen zijn inmiddels opgeleverd en de eerste contacten over dit project dateren alweer uit eind 2016. Kirsten van Rijen, ontwikkelmanager bij de gemeente Arnhem vertelt: “In de wijk Schuytgraaf wilden we graag goedkopere koopwoningen bouwen om de doelgroep starters te kunnen bedienen. Het was moeilijk om hier marktpartijen voor te vinden die wilden meedenken. Uiteindelijk kwamen we in gesprek met Stefan van Duijnhoven (directeur Wonen bij Van de Klok) en heeft Van de Klok een woning ontwikkeld die klopt bij de prijs van € 172.000,-. Dat is de grens die wij in Arnhem op dat moment hanteerden voor goedkope koopwoningen. Want we wilden natuurlijk voorkomen dat de woningen speculatieobjecten zouden worden en dat de eerste koper de woning doorverkoopt en er met de winst vandoor gaat.” Dit is onder andere opgelost met een anti-speculatiebeding van 7 jaar en een clausule waarin is opgenomen dat de koper de woning ook zelf moet gaan bewonen (en dus niet mag onderverhuren).

Met een gezin kun je er blijven wonen

Door de aankoopprijs van € 172.000,- zijn de woningen financierbaar voor starters, maar ook bijvoorbeeld voor gescheiden gezinnen die op één inkomen een hypotheek willen aanvragen. “En dat is direct het mooie aan deze woningen”, vertelt Kirsten verder. “Want ook een gezin kan er jaren met veel plezier wonen. Het zijn volwaardige woningen van 4 meter en 20 centimeter breed met op de eerste verdieping twee slaapkamers, en daarnaast een grote zolder die vertimmert kan worden tot een derde, volwaardige slaapkamer. De woning heeft een tuin die is voorzien van een berging. De starter kan er dus prima blijven wonen als er gezinsuitbreiding plaatsvindt.”

Als warme broodjes over de toonbank

Dat het project New24 uiteindelijk een succes werd en voldeed aan de behoefte van de woningmarkt beaamt ook makelaar Joost Bleijenberg van Strijbosch Thunnissen uit Arnhem. “De vraag was echt enorm en we hadden meer dan 100 inschrijvingen op de 24 koopwoningen van New24. Uiteindelijk hebben we moeten loten, wat dus betekent dat we helaas meer dan 75% hebben moeten teleurstellen. Want alle gelukkigen hebben de woning uiteindelijk ook daadwerkelijk gekocht. Dus ik ben ervan overtuigd dat als er morgen weer zo’n project wordt ontwikkeld, dat de kopers hier met slaapzakken voor de deur liggen.” Daarnaast is Joost ook erg te spreken over de samenwerking tussen alle partijen. “We hebben als verkopende partij ook mogen meedenken bij het ontwerp van de woningen en mede daardoor ligt er natuurlijk iets dat perfect aansluit op de behoefte in de markt.”

Naast de koopsector, ook geschikt voor sociale huur

De woningen uit het project New24 zijn niet alleen geschikt voor de koopsector. Ook in de sociale huursector liggen er volop kansen. “Vanuit woningcorporaties krijgen we feedback dat ze veel grote eengezinswoningen hebben, maar dat huurders behoefte hebben aan kleinere woningen voor één- en tweepersoonshuishoudens. Woningcorporaties zoeken naar mogelijkheden om hun woningvoorraad om te bouwen en ook daar zou het product dat Van de Klok heeft ontwikkeld voor New24 een prima oplossing kunnen zijn”, aldus Kirsten van Rijen, ontwikkelmanager bij de gemeente Arnhem.

Fotografie Kirsten: © De verBeelding, Nijmegen

Nieuwsoverzicht
Deel dit verhaal