Vlnr: Fons van de Klok (KlokGroep), wethouder Noël Vergunst, Maarten de Wolff (kwartiermaker NYMA) en Frederick Ulijn (Lingotto) Foto: Niek Antonise
De Vasim - Foto: Tim Klaassen
NYMA - terrein - Foto: Nuvastgoed
De Vasim en het NYMA-terrein tussen de Waal en stadsbrug De Oversteek - Foto: Nuvastgoed

Van de Klok en Lingotto gaan iconisch fabriekspand De Vasim herontwikkelen

14 oktober 2020

Van de Klok en Lingotto gaan samen het Vasim gebouw renoveren en transformeren. Dit is de eerste fase in de herontwikkeling van het NYMA-terrein. De Vasim is een wederopbouw icoon, gelegen aan de Oversteek, de nieuwe brug over de Waal. Het gebouw is na de Tweede Wereldoorlog gerealiseerd als continu-spinnerij voor de kunstzijdefabriek NYMA en is met de typerende schoorstenen en schaaldaken een uniek gebouw in Nederland.

De Vasim is sinds 18 jaar in bruikleen door de Stichting Cultuurspinnerij, die het verhuurt aan diverse kunstenaars, theatermakers en festivalproducenten. Het doel is om een plek te blijven bieden aan veel van deze gebruikers en aan ondernemers die eind 2021 het vijfhonderd meter verderop gelegen Honigcomplex moeten gaan verlaten. Lingotto en Van de Klok willen dat het bijzondere gebouw zich meer gaat openen voor het publiek en dat, samen met de ondernemers, een levendige bestemming op het NYMA-terrein wordt gerealiseerd. De Vasim zal plaats gaan bieden aan creatieve bedrijven en aanbieders van kunst, cultuur, sport, evenementen & horeca.

De ontwikkeling van De Vasim is een belangrijke impuls voor de realisatie van het totale NYMA-terrein

Dit vertelt Wethouder Noël Vergunst, die verheugd is met de nieuwe stap. "We zijn als gemeente blij dat deze ontwikkelaars zich er samen met ons voor inzetten om hier iets moois neer te zetten voor heel Nijmegen.”

Van de Klok en Lingotto hebben samen met de gemeente een overeenkomst getekend voor De Vasim en voor de nog volgende ontwikkelingen op het NYMA-terrein. Dit gebied zal zich de komende jaren organisch ontwikkelen tot een creatieve hotspot in Nijmegen, waarbij ook ruimte is voor initiatief en planontwikkeling door de eindgebruikers zelf. In opdracht van de gemeente, de Ondernemerscoöperatie NYMA, Lingotto en Van de Klok is hiervoor eerder dit jaar, door stedenbouwkundig bureau ZUS, een transformatiekader opgesteld.

Nieuwsoverzicht
Deel dit verhaal