Jochem Kühnen van Vogelwerkgroep Nijmegen plaatst zelf ook enkele stenen
Nestkast voor (dwerg)vleermuizen met de 'brievenbus'
Nestkastje voor gierzwaluwstelletjes
Bijna weggewerkt nestkastje met ingang voor de gierzwaluwen

Vleermuizen en gierzwaluwen ‘op stand’ in Wijchen

15 maart 2017

In de gevels van de Urban villa’s van nieuwbouwproject Oostflank in Wijchen, zijn donderdag 9 maart jl. dertien nestkastjes voor (dwerg)vleermuizen en gierzwaluwen ingemetseld.

De diertjes leefden voorheen in de kieren, spouwmuren en gaatjes van gebouwen, maar in moderne constructies is het tegenwoordig steeds moeilijker voor hen om woonruimte te vinden. Aangezien Van de Klok gespecialiseerd is in woonoplossingen, was het geen probleem om ook deze diertjes te helpen.

Voor de dwergvleermuizen zijn drie nestkastjes geplaatst met een soort brievenbussen als voordeur, waar de tientallen beestjes net doorheen passen. Hierdoor kunnen de vleermuizen behuizing vinden en bewoners hebben er geen last van. De 'huisjes' doen geen afbreuk aan de gevels, doordat ze bijna volledig ingemetseld zijn. Alleen de smalle 'brievenbus' is nog zichtbaar.

Bij het inmetselen was Jochem Kühnen van Vogelwerkgroep Nijmegen aanwezig. Jochem liet weten dat er vooral gewone dwergvleermuizen gebruik gaan maken van de drie brievenbussen. “Deze dwergvleermuizen zijn zo groot als een luciferdoosje”, aldus Jochem. In de tien andere nestkasten huizen straks gierzwaluwstelletjes. Niet meer dan 7 bij 3 centimeter blijft er na het metselen over als ingang. Vogels met een spanwijdte van maximaal 40 centimeter passen er doorheen. "Dat wordt voor de zwaluwtjes dus flink de vleugels inklappen om binnen te komen. "Een spectaculair gezicht" vertelt Kühnen.

Wanneer eenmaal door het vogelpaar een keuze voor de woning is gemaakt, blijft dat voor jarenlang de vaste plaats. De woning wordt ingericht met alles wat ze uit de lucht kunnen 'vissen' zoals pluisjes, gras en veertjes. Het paar woont er van april tot juli, waarna de trek naar Afrika alweer begint. De dame en de heer zien elkaar dan na 9 maanden weer terug, in hun riante en veilige woning aan de Oostflank in Wijchen.

Nieuwsoverzicht
Deel dit verhaal