240610PZ136375

Verduurzaming en groot onderhoud 240 appartementen Dichterswijk, Oss

ReferentieBinnenstedelijkGroot onderhoud
240 appartementen

De 240 sociale huurappartementen in Oss in de Dichterswijk zijn in opdracht van corporatie BrabantWonen verduurzaamd en zijn voorzien van een grote onderhoudsbeurt.

De appartementen, verdeeld over 5 complexen gesitueerd in een mooi vrij en groen gebied, naast een park voorzien van speeltuin en naastgelegen kinderboerderij, zijn zowel aan de buiten- als binnenzijde aangepakt.

De buitenzijde is verduurzaamd met nieuwe beglazing en draaiende delen. De nieuwe aluminium puien vervingen de oude schuiframen. Aan de galerijzijden plaatsten we een isolerende wand. Er is een collectief ventilatiesysteem aangebracht en de standleiding van ieder appartement is gerenoveerd (gerelined).

Naast het aanbrengen van toonaangevende nieuwe kaders aan de achtergevels, zijn er nieuwe hekwerken geplaatst op de galerijen en balkons. In de galerijen is de vloer verhoogd zodat de appartementen beter toegankelijk zijn en het geheel is opgefrist met sauswerk.

De trappenhuizen kregen een facelift door middel van een nieuwe vloerafwerking en sauswerk, en zijn tevens voorzien van akoestische plafonds. In een eerder stadium werden de liften door de opdrachtgever vervangen.

In de woningen zelf is het aanwezige asbest gesaneerd en zijn bijna alle badkamers, keukens en toiletten vervangen. Bovendien zijn er brandwerende voorzieningen aangebracht en zijn in de woningen de elektrische installaties geüpdatet.

Bewonersparticipatie en bewonerscommissie

Vanuit de opdrachtgever BrabantWonen is WoonSupportPlus ingeschakeld voor de bewonersparticipatie en het behalen van de 70%-deelname. In het beginsel zijn er reeds woononderzoeken uitgevoerd om te bezien waar eventuele knelpunten bij de complexen zaten.

Voor deze verduurzaming werd een bewonerscommissie samengesteld om mee te denken. De ideeën van de bewoners over - bijvoorbeeld - de balkonrenovatie werden opgehaald door middel van individuele gesprekken en via de bewonerscommissie. Zo hebben wij alle wensen zoveel als mogelijk in het plan verwerkt.

Vrije vluchtroutes

Om te voorkomen dat in de algemene toegangshallen vluchtroutes werden geblokkeerd is op de begane grond van ieder complex een scootmobielruimte met aparte opstelplaatsen gerealiseerd, die gemakkelijk vanaf de achterzijde te bereiken is. Daarnaast is met nieuwe trappenhuizen aan de buitenzijde van de zijgevel een extra vluchtroute gecreëerd vanuit de galerij.

Het bouwteam startte in september 2022.
De oplevering vond plaats in april 2024.

;

Groot onderhoud en verduurzaming 240 appartementen Dichterswijk Oss in beeld

Foto's: Edwin van Zandvoort

luchtfoto van appartementen in een park

De vijf appartementsgebouwen

240610PZ136317

De gebouwen hebben een compleet nieuw uiterlijk gekregen

240610PZ136336

De appartementen zijn gesitueerd in een vrij en groen gebied

240610PZ136375

Nieuwe zetwerk kaders en nieuw vluchttrappenhuis

240610PZ136327

Nieuwe hekwerken op de balkons en nieuwe aluminium puien

240610PZ136319

Detailfoto gevel

240610PZ136431

Achtergevel met nieuwe balkons en zetwerk kaders

240610PZ136354

Zijgevel met nieuw vluchttrappenhuis

240610PZ136383

Verhoogde galerijvloer, geïsoleerde gevel, nieuwe beglazing en draaiende delen

galerij hek appartementencomplex regenpijp

Gevels voorzien van geïsoleerde voorzetwanden

240610PZ136370

Verhoogde galerijvloer voor betere rolstoeltoegankelijkheid

240610PZ136464

Nieuwe schoorstenen i.v.m. relinen bestaande riolering

entree voordeur brievenbussen

Nieuwe hekwerken en nieuwe postkasten aan de galerijzijde

appartementencomplex in park

Ieder gebouw heeft zijn eigen kleuridentiteit

appartementencomplex in park met boom

Achtergevel voorzien van nieuwe beglazing en draaiende delen

240610PZ136404

Achtergevel

240610PZ136328

Gecreëerd vluchttrappenhuis

240610PZ136362

Ieder gebouw heeft zijn eigen kleuridentiteit gekregen

senioren zitten in het zonnetje op het balkon van hun appartement

Balkon is voorzien van nieuw hekwerk

appartementencomplex in park met wandelaars

Balkons en nieuwe elektrische zonweringsscreens

240610PZ136419

Fragment achtergevel

240610PZ136365

Algemene ruimtes voorzien van nieuwe vloerafwerking en sauswerk

centrale ruimte met zitje en trap

Trappenhuis voorzien van nieuw sauswerk en akoestische plafonds

240610PZ136439

Ieder complex is voorzien van zonnepanelen

Voorzijde van 1 van de complexen

Oude situatie

Complex Minstreel

Oude situatie

Dichterswijk Oss

Oude situatie

Balkon

Oude situatie

Architect
De Witte Oss - Geert van der Ven
Constructeur
Ingenieursbureau Ulehake - Carlo van Uden
Directievoerder
BrabantWonen - Leo van Soest (Interim Projectleider Vastgoed Projecten)
Installatie-adviseur
HERE Projecten - Geert Heesakkers
Realisatie
Van de Klok Totaalonderhoud
Oplevering
Q1 2024