Woonzorgcentrum Meerstaete Wijchen
Woonzorgcentrum Meerstaete Wijchen
Parkeergarage

Woonzorgcentrum Meerstaete, Wijchen

ReferentieBinnenstedelijkZorgBeschermd wonenGebiedsontwikkelingNieuwbouw
27 appartementen en 2 kortdurende opvangplaatsen

In de nieuwe wijk Oostflank, aan het Wijchens Meer, heeft Van de Klok in samenwerking met ZZG Zorggroep Meerstaete gerealiseerd. Een woonzorgcentrum met 27 appartementen en 2 kortdurende opvangplaatsen verdeeld over drie woonlagen. Het complex is ontworpen en gebouwd volgens het concept 'Beschermd Wonen'.

Concept 'Beschermd Wonen'

Bijzonder aan dit nieuwbouwproject zijn de 27 tweekamerappartementen en 2 kortdurende opvangplaatsen volgens het concept 'Beschermd Wonen' voor dementerende ouderen. Het concept 'Beschermd Wonen' zorgt ervoor dat elk mens veilig, autonoom en zelfstandig kan blijven wonen, maar wel met de zorg die benodigd is.

Het verouderde Woonzorgcentrum St. Jozef in Wijchen sloot in juni 2017 haar deuren. De 27 bewoners van St. Jozef verhuisden al in februari 2017 naar hun nieuwe appartement in Meerstaete. In Meerstaete heeft elke bewoner de privacy van zijn eigen appartement. Het appartement bestaat uit een woonkamer met kitchenette, slaapkamer, ruime badkamer en een Frans balkon. Op elke etage is er een huiskamer waar bewoners samen kunnen koken en eten als ze daar behoefte aan hebben. Ook is er een beschermde binnentuin. Zo is er altijd een plekje te vinden in Meerstaete waar de bewoner zich op dat moment het prettigst voelt. Er is 24 uur per dag intensieve zorg en toezicht beschikbaar.

Intensieve samenwerking ZZG zorggroep

De opdrachtgever ZZG zorggroep heeft Van de Klok, als preferred supplier, de opdracht gegeven volgens het principe 'Design & Build'; een geïntegreerde bouworganisatievorm waarbij het ontwerp en de uitvoering bij één partij ligt. Van de Klok in dit geval. Hierdoor is tijdens de samenwerking met ZZG zorggroep een optimale balans ontstaan tussen alle verschillende disciplines zoals zorg, comfort, investeringskosten en onderhoud op de lange termijn. Samen met de co-makers Alferink Installatietechniek en Van den Pol Electrotechniek, heeft Van de Klok uiteindelijk het gebouw ontworpen en gerealiseerd.

Bijzonderheden

Meerstaete maakt onderdeel uit van het nieuwbouwproject Wijchen Oostflank, waarbij er wordt gebouwd in het historische centrum van Wijchen (inbreiding). Het stedenbouwkundig ontwerp voorziet in laagbouw, appartementen in de sociale - en vrije sector en het concept 'Beschermd Wonen' voor Meerstaete. Dit laatste ligt in een zone met bijzondere gebouwen, zoals de kerk, het parochiehuis en de historische boerderij waarin een notariskantoor is gevestigd. Het stedenbouwkundigplan en de beeldkwaliteitseisen gaan uit van een architectuur die dichtbij het historisch karakter van het centrum ligt. Het ontwerp van Meerstaete wordt op deze bijzondere gebouwen aangesloten door bijvoorbeeld een markant Hofgebouw met een mansardekap.

;
Architect
Fame
Constructeur
JVZ
Realisatie
Van de Klok Bouw & Ontwikkeling
Oplevering
Q1 2017