Havenkade is het toppunt van inclusiviteit

Als alle 324 appartementen in Havenkade dit voorjaar bewoond zijn, komt er een einde aan de bouw van een bijzonder en voor Nijmegen gezichtsbepalend project. Floor Schoenmakers, Projectleider Vastgoed bij woningcorporatie Talis, kijkt met trots terug op een uitdagend project dat zij van ontwerp tot uitvoering meemaakte. Namens Talis was zij verantwoordelijk voor de bouw van 77 sociale huurwoningen waarvoor de huurders massaal in de rij stonden.

Havenkade

In de grote bouwkeet op de hoek van de Weurtseweg/Havenweg kiest Schoenmakers strategisch een plek waarbij ze prachtig uitzicht heeft op de appartementen die in opdracht van Talis gebouwd zijn. Het is niet alleen de zon die door de mistige ochtend prikt waardoor de projectleider een glimlach op haar gezicht krijgt. De voltooiing van de bouw maakt haar nog veel blijer. "Ik kijk met zoveel voldoening terug op dit project", zegt ze. "Zakelijk gezien omdat we met alle betrokken partijen heel fijn hebben samengewerkt en een prachtig complex hebben gerealiseerd. Maar persoonlijk ook, omdat dit het eerste nieuwbouwproject was dat ik heb geleid. En niet het minste. Kijk maar door het raam en je ziet wat ik bedoel. Dit is een heel tof project geweest."

Gewilde woonplek

De projectleider van Talis vindt het fantastisch dat twee woningcorporaties de kans hebben gekregen om op deze ‘luxe locatie’ mee te ontwikkelen. Aan het water, dichtbij de stad is er voor elke portemonnee wel iets te vinden, zowel koop als huur. "Havenkade is echt het toppunt van inclusiviteit. Ik vind het uniek hoe alles hier bij elkaar komt in één wooncomplex en hoeveel verschillende mensen straks bij elkaar in de buurt wonen. Ik begrijp wel dat mensen zich hiervoor in groten getale hebben aangemeld. Het hele Waalfront had in het verleden geen hoog aanzien, maar een complete metamorfose maakt van dit gebied een erg aantrekkelijke woonplek. Zeker voor echte Nijmegenaren, want die willen de Waal en de brug zien!"

Wensen verenigen

Enkele jaren geleden, nog ver voordat de eerste schop de grond in ging, zat Schoenmakers al aan tafel met het aannemersconsortium van Van de Klok en Trebbe. Er was toen alleen nog een bouwopgave, maar nog geen uitgewerkt plan. "Er volgde een interessante periode waarbij we in bouwteam met onder meer ook BPD en Portaal erbij samen zijn gaan uitvinden hoe we elkaar konden vinden in uitstraling, budgetten, woningbouwopgaves, contractvorming."

We hebben altijd samen de neuzen dezelfde kant op gehad en een positieve houding naar elkaar.

"Voor iedereen moest het totaalplaatje kloppen en dat is best ingewikkeld. Wij als sociale sector hebben andere uitgangspunten en belangen dan een commerciële ontwikkelaar natuurlijk. Dat zijn twee verschillende werelden. Ga dan als bouwer de uitdaging maar eens aan om de wensen van al die partijen te verenigen. Het is ons gelukt en daar ben ik trots op. Zeker ook gezien de moeilijke tijden met corona en een oorlog die zich dichtbij afspeelt. We hebben altijd samen de neuzen dezelfde kant op gehad en een positieve houding naar elkaar. Dat past ook wel bij mij: twee benen op de grond en denken in oplossingen. Dan kom je samen verder."

Denken als huurder

Wat haar in de praktijk erg helpt, is de twintigjarige ervaring die Schoenmakers inmiddels in corporatieland heeft. Als bouwkundige was ze lang werkzaam in het onderhoud van woningen van Talis. Vanuit die achtergrond kijkt ze bij een nieuwbouwproject als Havenkade ook meteen naar duurzaam beheer voor de komende decennia. Ze leerde in de jaren bovendien te denken als een huurder en ook daar plukt ze nu de vruchten van. "Ik ken hun gedrag en hoe ze hun woning indelen. Die kennis pas ik nu toe in nieuwbouw. Ja, ook tot op de plekken voor de stopcontacten. Je hebt nu de kans om het in een keer goed te doen."

Zoveel pluspunten

Talis levert deze weken 77 woningen op aan haar huurders, verdeeld over twee van de acht woongebouwen in het project Havenkade. Die woningen variëren van appartementen, studio’s en enkele maisonnettewoningen. Floor Schoenmakers was de afgelopen jaren wekelijks op de bouw om de voortgang te zien. Ze moest alleen wel even geduld hebben voordat ‘haar woongebouwen’ aan de beurt waren.

Dit complex heeft zoveel pluspunten. De gebouwen zijn prachtig, maar ook de buitenruimte is een hele toffe plek geworden.

Tevreden loopt ze nu over de galerij langs de appartementen, kijkt af en toe even met een goedkeurende blik in een woning rond en wijst ook op de mooie binnentuin van Havenkade. "Dit complex heeft zoveel pluspunten. De gebouwen zijn prachtig, maar ook de buitenruimte is een hele toffe plek geworden. Vanaf het moment dat de architect de 3D-animaties presenteerde, is het zicht vanuit de binnentuin naar onze woningen mijn favoriete plek. De natuurlijke uitstraling van de tuin, luchtig en groen, en met de bomen die straks binnen in het wooncomplex gaan groeien. De binnentuin loopt de andere kant op ook zo mooi vloeiend over naar de haven. Het is een heerlijk gebied dat voor iedereen toegankelijk is, met straks ook de ijswinkel van de Droom!"

Nieuwsoverzicht
Deel dit verhaal