Dick van Dalen (Van Dalen Huissen) met projectmanager Mark Beekman

Schelpen vanuit kruipruimtes weer terug in de productieketen

In de wijk Elderveld in Arnhem is Van de Klok in opdracht van Volkshuisvesting Arnhem in het tweede kwartaal van dit jaar gestart met het groot onderhoud van 309 woningen. Het doel van dit onderhoud is voor duurzame en comfortabele woningen te zorgen. Deze woningen maken een paar stappen in het energielabel, dit brengt de huurders meer woongenot maar bovenal een lagere energierekening.

Schelpjes tellen


Naast het vervangen van de houten kozijnen, het dak en het aanbrengen van spouwisolatie wordt ook de kruipruimte geïsoleerd. In de kruipruimtes van deze woningen liggen ca. 4.000m³ schelpen. Van de Klok werkt volgens de norm van de R-ladder. In de wereld van de circulaire economie zijn diverse strategieën voor de aanpak van circulair ondernemen. Het doel is om de levensduur van producten en onderdelen te verlengen. Kunnen wij materialen die uit woningen komen zelf niet hergebruiken bij een project, dan gaan we op zoek naar een partij die dit wel kan. Voor de hergebruik van schelpen zijn diverse aanbieders gevonden. Om een idee te geven over de hoeveelheid van 4.000m³; dat zijn maar liefst 48.000 kruiwagens vol!


Inmiddels heeft BM Zuigtechniek zo’n 2.500 m³ schelpen uit de kruipruimtes gezogen en helpt Van Dalen Huissen ons dit in kleine hoeveelheden de wijk uit te transporteren naar een plek waar dit overgeladen kan worden in grote vrachtwagens. Zo wordt het met beperking van de overlast snel en efficiënt afgevoerd om voor allerlei toepassingen te recyclen.


De schelpen worden onder andere gebruikt bij de aanleg van drainagesystemen voor land- en tuinbouwgrond, tuinen en parken of als verhardingsmateriaal voor uiteenlopende werken aan wegen. Het is niet nodig om oud isolatiemateriaal als schelpen te vernietigen. Hergebruik zorgt voor minder CO2-uitstoot en is ook nog eens kostenbesparend. Kortom, Reduce, Reuse, Recycle!

Nieuwsoverzicht
Deel dit verhaal