De kunst van veilig werken
De coronacrisis heeft het sociale leven in grote delen van de wereld lamgelegd. Onze regering heeft gekozen voor een ‘intelligente lockdown’. Dit betekent dat de ongeveer half miljoen mensen die in Nederland werken in de bouw, ‘gewoon’ doorwerken. Uiteraard volgens de richtlijnen van het RIVM. Al onze nieuwbouwprojecten lopen gelukkig goed door, dankzij de inzet en flexibiliteit van onze collega's en co-makers. Van vertraging op de bouwplaatsen is nagenoeg geen sprake en we kunnen de afspraken met onze opdrachtgevers momenteel goed nakomen.
Ik neem een kijkje bij mijn collega’s op de bouwplaats van project ‘Wonen op de Set’ in nieuwbouwwijk Zuiderveld in de Waalsprong, Nijmegen. Zeer benieuwd ben ik hoe het met hen - en de handhaving van de richtlijnen - gaat, nu driekwart van werkend Nederland vanuit huis aan de gang is. Vol interesse spreek ik in de bouwkeet met assistent-realisatiemanager Marc van Lent, uiteraard met gepaste afstand…
“We zijn in januari gestart met de bouw van de tweede fase van dit project en hebben prima kunnen doorwerken”, vertelt Marc. "Buitenlandse collega’s werken hier niet, dus van een tekort aan personeel is op dit project geen sprake. Er zijn twee teams uit Friesland aan het werk en die overnachten in een hotel om het dagelijks pendelen naar Friesland te voorkomen. Daarnaast zijn er 5 co-makerteams aan de gang met het grondwerk, de prefab-gevelwanden, het loodgieterswerk en de elektra. Op dit moment zijn er bij de elektricien zes zieken. Volgens planning moeten zij één woning per dag afronden. Of dit nu gaat lukken gaan we zien, maar vertraging lopen we daardoor niet op. De sfeer is goed, mensen houden zich aan de normering van 1,5 meter afstand en de rest van de richtlijnen en we schaften – als het weer het toelaat - in de buitenlucht. De schaft- en bouwketen houden we met elkaar extra goed schoon en de toiletten worden twee keer per dag gereinigd.
Iedereen is zich bewust van het risico en als reminder hangt de poster met voorschriften op het toilet en in de bouwketen.
Dagelijks krijgen we te maken met leveringen. Denk bijvoorbeeld alleen maar aan de prefab-gevelelementen. Het aftekenen van de afleverbonnen gaat doordacht. De chauffeurs leggen de bonnen op tafel, wij ondertekenen na het lossen met eigen pen, en zij halen de bon weer op.
Vergaderingen hebben we normaal gesproken in de bouwkeet. Alles is nu gecanceld. Bij vergaderingen op een bouwplaats zijn nog altijd A0-tekeningen nodig. Of deze tekeningen leesbaar zijn wanneer we skypen, is de vraag. Maar mocht het toch nodig zijn, dan lossen we dat ook wel op. Onze ICT-afdeling heeft vaak goede ideeën, dus dan leggen we dit graag terug naar onze experts.
Afstand houden van is tot nu toe geen probleem tijdens de werkzaamheden. Maar als we beginnen met de afbouw, zullen we nog strakker moeten plannen, omdat je dan in de woning dichter op elkaar zit. We kunnen wel met alle co-makers in de woningen rouleren. De een werkt aan de elektra in woning A en de ander zorgt voor het loodgieterswerk in woning B en zo verder. Nee hoor, hier gaat het gelukkig goed en ik hoop dat het zo blijft!”
Het project Wonen op de Set - Take 2 biedt ruimte aan 98 woningen en wordt, in samenwerking met Emergo, op een zeer snelle en duurzame manier gerealiseerd. Vanaf de fundering zijn we drie weken met een blok bezig. De gevels zijn voorzien van prefab-bouwcomponenten die zijn samengesteld in de fabriek van Emergo. Ze worden kant-en-klaar geleverd en door twee collega’s geplaatst. De zichtbare zwarte strook tussen de elementen wordt voorzien van aluminium zetwerk. De eerste blokken verwachten wij voor de bouwvak op te leveren. De laatste blokken in het eerste kwartaal van 2021. Althans, als de RIVM-maatregelen niet verder gaan dan de huidige ‘intelligente lockdown’.
Wil je meer weten over Wonen op de Set? Bekijk dan de website van het project.