Loyd, nieuwbouw in Nijmegen op een bijzonder mooie plek
Je kunt het je nu misschien nog niet voorstellen, maar over een jaar of twee staat er in Nijmegen aan de Dijkzone langs de Waal een prachtig appartementencomplex bestaande uit drie gebouwen met 78 luxe, royale koopappartementen met een uitzicht over water en groen. Over de dijk heen naar de Waal, richting de oude binnenstad of juist de blik-vangende nieuwe brug De Oversteek, richting een historische boomgaard of Fort Beneden Lent, of over de rijk beplante tuin tussen de drie gebouwen. Het project is in opdracht van Van de Klok ontworpen door Roemer Pierik, partner-architect bij EGM architecten.
In een ambitieuze gebiedsvisie heeft de gemeente Nijmegen de herontwikkeling van een groot gebied langs de Waal geformuleerd. De gebiedsontwikkeling resulteert in een mooie, plezierige woonomgeving met een mix van verschillende woonmilieus. Op een van de kavels binnen die Dijkzone ontwikkelt Van de Klok het project Loyd, een exclusieve blikvanger van formaat met 78 appartementen verdeeld over 3 gebouwen die op een terp komen te staan. “Het begint op gemeentelijk niveau met een mooi, rijk plan. Een plan waarbij gebouw, omgeving, buitenruimte en kwaliteit van landschap bij elkaar komen”, stelt Roemer voordat hij ingaat op zijn architectonische ontwerp.
Uitnodigende plek
Het beeldkwaliteitsplan voor het gebied stelde een aantal eisen aan de ontwikkeling: de maximale bouwhoogte en het maximale aantal appartementen was bijvoorbeeld al bepaald. Roemer: “Het was niet de bedoeling om hier zoveel mogelijk appartementen te realiseren. Wel om de bijzonderheid van de plek te waarderen en in te zetten.” Roemer maakte gebruik van het fantastische uitzicht.
De locatie nodigt uit er een bijzonder, exclusief project neer te zetten.
"Wat deze plek prachtig maakt, is dat hij in een heel nieuw te ontwikkelen gebied ligt en wat minder druk is dan de andere te ontwikkelen locaties in de gebiedsontwikkeling. Vooral het uitzicht heeft aan alle kanten zijn eigen charme.” De wens van de gemeente was om het project op een terp te plaatsen. “Daarmee liggen de gebouwen boven maaiveld, waardoor een schitterend en onverstoord uitzicht ontstaat. Dat maakt de locatie uniek en dat heeft mij enorm geïnspireerd.” De terp biedt daarnaast meer mogelijkheden. Zo is er een parkeergarage in voorzien, zodat auto’s straks het landschap niet verstoren. Ook ontstaat daardoor een natuurlijke afstand van de straat tot het gebouw, waardoor bewoners meer privacy en exclusiviteit ervaren, zonder dat het beeld van een ‘Gated community’ ontstaat.
Inspiratiebron
Iedere architect heeft wel vakgenoten die een inspiratiebron vormen. Voor Roemer is dat Frank Lloyd Wright en dat is te zien aan dit project. Tijdens zijn studie in Chicago woonde Roemer in Oak Park, waar behalve de woning en de studio van Frank Lloyd Wright, ook veel projecten van de architect staan. Ze hadden een grote impact op Roemer. “Frank Lloyd Wright was in mijn ogen een buitengewoon kundige architect die waanzinnig precieze projecten maakte en steeds weer in staat was iets nieuws te ontwerpen. In materialisatie of ruimtelijkheid bijvoorbeeld, of in de manier waarop hij de verbinding tussen binnen en buiten legde.” Het project aan de Waal draagt dan ook de naam Loyd en verwijzen de drie afzonderlijke gebouwen naar bekende werken van Frank Lloyd Wright. Het is vooral de kwaliteit van de horizontale architectuur met grote, rijke balkons en de materialisatie die Roemer ertoe bracht elementen hiervan naar dit project in Nijmegen te brengen. “Ik zag veel aanknopingspunten om de unieke plek van dit kavel aan de Dijkzone te communiceren en gebruik te maken van het vrije uitzicht, met heel grote, royale balkons. En om het wonen zowel binnen als buiten op hoog niveau te faciliteren.” Qua materialisatie is er gekozen voor eerlijke materialen die eenvoud en kracht uitstralen. Bijvoorbeeld een duurzame en mooie, rijke gevel van bamboe, en keramische panelen om de balkonranden een zwaardere, luxueuze en horizontale uitstraling te geven. Het kleurenpalet is neutraal, zodat de rijke kleuren van het landschap goed tot hun recht komen. Dat er nestkasten voor gierzwaluwen en mussen in het project opgenomen zijn, vindt Roemer een mooie toevoeging die recht doet aan het landschap.
Samen gaan voor kwaliteit
Al met al is Loyd een niet alledaags plan geworden, omdat er ruimte was om iets bijzonders te maken op een bijzondere locatie. Volgens Roemer heeft ook Van de Klok niets aan het toeval overgelaten om het project tot een succes te maken. Dat heeft hij althans zo ervaren en dat motiveert hem. “Ik heb met een leuke crew gewerkt, met de mensen van Van de Klok, maar ook de landschapsarchitecten van Felixx en het Ruimtelijke KwaliteitsTeam met deskundigen die namens de gemeente de plannen beoordeelden. Als je in gezamenlijkheid op een mooie manier invulling kunt geven aan ambities op het terrein van architectuur, landschap, duurzaamheid en biodiversiteit, maakt dat een project zoveel rijker. Ik vind het nog steeds, een mooi proces, ik kan het niet anders zeggen.”
De verkoop van de 78 royale, luxe appartementen is onlangs gestart en verloopt succesvol. De start van de bouw wordt verwacht in oktober 2021 en de oplevering in het tweede kwartaal van 2023. Kijk voor meer informatie op: www.loyd-nijmegen.nl.