Samen ‘bimmen’ voor brandveilige ontwerpen
Maar liefst 324 appartementen in acht bouwblokken – waaronder twee markante woontorens met 13 en zelfs 23 bouwlagen – aan de Waalhaven: Havenkade is een enorm project. Logisch dus, dat de realiserende partij, het consortium Van de Klok en Trebbe, daar een bouwtechnisch ingenieursbureau bij zocht dat thuis is in dergelijke projecten. Liefst eentje dat ook thuis is in Nijmegen. De keuze viel op het Nijmeegse bureau Croes en dat beviel goed. Zo goed dat de BIM-coördinator van Croes en die van Van de Klok een intensieve samenwerking starten om te komen tot een tool om het driedimensionaal visualiseren van brandscheidingen te automatiseren.
Van de Klok is een vooruitstrevende partij op het gebied van BIM (Bouwwerk Informatie Model) en ook voor Croes Bouwtechnisch Ingenieursbureau is het streven om bij ieder project te ‘bimmen’, oftewel: virtueel te bouwen aan een driedimensionaal informatiemodel. Eigenlijk verbaast het Fabian Verwoert, BIM-coördinator bij Croes, en Wijnand Hoogerbeets, BIM-coördinator bij Van de Klok, dat beide partijen elkaar niet al veel vaker tegengekomen zijn in bouwprojecten. “We spreken wat BIM betreft dezelfde taal, hebben dezelfde visie en allebei hebben we ambities om hier zoveel mogelijk uit te halen”, vat Wijnand samen. “We zitten in Nijmegen bovendien best dicht bij elkaar.”
We spreken wat BIM betreft dezelfde taal, hebben dezelfde visie en ambities.
Gezamenlijk voor resultaat gaan
Het is dan ook niet verwonderlijk dat de samenwerking tussen Croes en Van de Klok vanaf het begin gesmeerd verliep. “Al tijdens de kick-offmeeting kwam het onderwerp brandscheiding aan de orde”, vertelt Fabian. “Vanuit onze eigen bouwkunde-afdeling hebben wij de ervaring dat dit bij zo’n groot project vrij complex kan zijn. Vandaar dat ik heb voorgesteld dit te gaan automatiseren.” Een kolfje naar de hand van Van de Klok, want die werkt werkelijk ieder nieuwbouwproject in 3D uit en zoekt ook haar co-makers daarop uit. “Van de Klok verwacht in die zin van ons dat wij ons niet alleen op onze eigen discipline richten, maar ook een stapje extra zetten om het werk van een ander makkelijker te maken”, vat Fabian samen. “Ik heb gemerkt dat daar een kracht in ligt: deze benadering zorgt ervoor dat alle partijen willen meedenken over oplossingen, ook voor de ander. In het ontwerpteam willen we echt gezamenlijk voor het resultaat gaan, en dat is wel heel fijn werken.”
We hebben een tool ontwikkeld waarmee we op een simpele manier de brandzones in de basisvisie tekenen. Het script doet de rest.
Preventief botsen
Traditioneel maakt meestal een externe adviseur een brandrapport met de eisen in theorie. In het verleden werd dit tweedimensionaal visueel gemaakt. Fabian: “Bijvoorbeeld voor een installateur was dan lang niet alle informatie eenvoudig inzichtelijk: als die met een leiding door een muur gaat, heeft dat direct gevolgen voor de brandscheiding.” Om effectiever te voorzien welke maatregelen iedere afzonderlijke partij moet treffen om te voldoen aan de eisen, nam Fabian het initiatief om samen met Wijnand een BIM-tool te ontwikkelen. Het mooie daarvan is dat Croes en Van de Klok ieder vanuit hun eigen kennis en expertise informatie hebben ingebracht. Wijnand: “We gebruiken Revit, dat is het 3D-tekenprogramma, daarin zit het onderdeel Dynamo voor het visueel programmeren. Daardoor kunnen we dingen automatiseren die voorheen handmatig moesten worden toegevoegd. Op die manier hebben we een tool ontwikkeld waarmee we op een simpele manier de brandzones in de basisvisie tekenen. Het script doet de rest, dat bekijkt wat waar zit en welke eisen daar gelden en tekent vervolgens de scheidingen in 3D tussen de verschillende volumes.” Door het gegenereerde model over de modellen van de andere partijen te leggen, kunnen we zogenoemde clashes genereren, een soort van preventieve botsingen die laten zien op welk punt iets zal moeten gebeuren om te voldoen aan de eisen van de brandscheiding.
3D-doorsnedes in een handomdraai
De brandscheidingentool, zoals Fabian en Wijnand hem nog noemen, zorgt tot nu toe nog niet per se voor extra snelheid in het ontwerptraject, maar zeker wel voor consistentie. Bovendien is het mogelijk om op ieder gewenst punt, op iedere plek in het project, in een handomdraai een goede 3D-doorsnede van de tekening te genereren. Fabian is er enthousiast over: “Vanuit Croes hebben we de tool ook toegepast bij een ander project. Daarbij zijn de bugs waar we toen nog tegenaan liepen verholpen. Bij nieuwe projecten lopen we wellicht tegen nieuwe uitdagingen aan waarmee we de tool verder kunnen finetunen.” Wijnand deelt die ambitie: “In de productiefase van Havenkade willen we de 3D-modellen van leveranciers toetsen aan de brandscheidingentool.” Fabian en Wijnand verwachten er goede resultaten van. Beide partijen kijken ernaar uit vaker samen te werken.