De circulaire en duurzame berging in Tricht

Afgelopen vrijdag zijn de 19 circulaire woningen in Tricht opgeleverd. Deze woningen zijn via het consortium Het Groene Hek gerealiseerd vanuit een tenderuitvraag door woningcorporatie KleurrijkWonen. Het Groene Hek bestaat uit Hooijer Renkum, Emergo en Van de Klok.

Dat de woningen circulair zijn gebouwd, is al eerder door Van de Klok gecommuniceerd. Wat we nog niet hebben gedeeld is dat het circulair bouwen verder gaat dan alleen het realiseren van deze woningen! De bergingen zijn namelijk gemaakt van het hout dat vrijgekomen is tijdens de sloop. Nadat alle processtappen zijn doorlopen, zijn de bergingen op locatie gemonteerd bij de 19 circulaire woningen in Tricht.

Je moet twee keer kijken naar de bergingen op de foto’s, dan nog geloof je niet dat het circulair is. Het ziet er als nieuw uit! Maar wat blijkt; het is sloophout van de oude woningen op deze locatie. Met uitzondering van de kozijnen en deuren bestaat al het gebruikte hout uit sloophout. Het hout dat niet aan weer en wind wordt blootgesteld is zonder bewerking direct hergebruikt, de buitenschil is behandeld met WaxedWood.


De Stappen

Hooijer heeft gezorgd voor demontage. CirQ Wood zorgde voor het ontspijkeren en scannen zodat er ‘schoon’ hout overblijft. Daarna is het hout op maat gemaakt en heeft Foreco het hout geprofileerd en behandeld met WaxedWood waarna de bergingen bij Foreco prefab zijn voorbereid. De laatste stap is het monteren van de bergingen in Tricht. De behandeling met WaxedWood werkt waterafstotend waardoor een minimale levensduur wordt gegarandeerd van 15 jaar door de onafhankelijke Stichting Garantiefonds Houtverduurzaming Dalfsen.

Onze duurzaamheidsambitie


Van de Klok is zeer enthousiast over de samenwerking met de partijen. Dit project heeft eens maar weer laten zien dat omdenken je verder brengt. Gooi niet alles weg, maar prefabriceer en hergebruik!Het helpt Van de Klok op weg naar 2030 en een betere wereld! 2030 is door KlokGroep vastgespijkerd aan onze duurzaamheidsambitie:50% van onze CO2-uitstoot is dan verminderd en 50% van onze toegepaste grondstoffen zijn afkomstig uit hergebruik of hernieuwbare bronnen. Op naar 2030!

Slopen van de woningen in Tricht

Het slopen van de woningen in Tricht en het verzamelen van het hout

verzamelde hout van de sloopwoningen in Tricht

Het verzamelde hout van de sloopwoningen in Tricht

Prefabriceren van het hout van de bergingen in Tricht

Alles is op maat voor verwerking en behandeling met WaxedWood

Duurzame berging

De circulaire berging op locatie in Tricht

De circulaire berging in Tricht

De binnenzijde van de berging

Het eindresultaat van de circulaire bergingen in Tricht

Het eindresultaat van de circulaire bergingen in Tricht

Nieuwsoverzicht
Deel dit verhaal