De spooknota

19 december 2016

Hoffmr. behandelt juridische zaken uit de dagelijkse praktijk en geeft tips die wellicht nog eens van pas komen.

Misleidende handelspraktijken, wie kent ze niet. Het is bijna weekend en we zijn allemaal druk. De laatste contracten voor dat nieuwe project moeten de deur nog uit. Het tijdstip van benadering wordt zeer geraffineerd gekozen. Zo vlak vóór of na de kerst of bouwvak is het ook vaak raak. Een bedrijf met een zakelijke naam en dito logo plus KvK-nummer maant ons per e-mail nog een allerlaatste keer tot betaling. Ondanks eerdere verzoeken blijft een nota namelijk onbetaald. Heel vervelend.

Stel je voor dat onze naam anders niet meer in de Digitale Gemeentegids komt te staan! Of in het Centrale Handelsregister (het wat?), nog zo’n topper. Tegen sluitingstijd wordt er natuurlijk nog even nagebeld. Met de vraag of we die paar honderd euro snel willen overmaken. Een andere variant is dat ze ons een document toesturen met onze gegevens en de vraag of we die willen controleren.

Als onze gegevens kloppen, moeten we dat laten weten aan ze, met een handtekening erbij. Niet wetende dat we met die handtekening meteen een nieuw contract hebben afgesloten voor de komende 5 jaar. Hadden we de kleine lettertjes dan niet gelezen onderaan de brief?

De acquisitiefraudeur is geniaal in zijn eenvoud, maar dodelijk voor zijn slachtoffers. De schade door acquisitiefraude in Nederland wordt geschat op minimaal 400 miljoen euro per jaar. Blij verrast kunnen we dan ook melden dat er een wetsvoorstel is ingediend als middel in de strijd tegen acquisitiefraude. De personen achter de bedrijven die ondernemers spooknota’s sturen of onder valse voorwendselen een duur advertentiecontract aansmeren, zouden dan in het ergste geval 2 jaar de cel in moeten.

Het nieuwe wetsvoorstel zorgt er bovendien voor dat ondernemers makkelijker van de valse contracten kunnen afkomen. De wet zal naar verwachting in 2015 worden aangenomen. Wees hoe dan ook alert op spooknota’s. Controleer alles goed en gaat het toch een keer fout, dan kunt u altijd nog een beroep doen op de wettelijke bepalingen van bedrog en dwaling!

Nieuwsoverzicht
Deel dit verhaal