Duurzaam wonen uitgelicht tijdens de Week van de Circulaire Economie
In Berg en Dal, op het voormalige terrein van zorginstelling ZZG, zet project Vijverhof nieuwe maatstaven voor duurzaam wonen. Met de bouwvoorbereiding van 48 grondgebonden woningen, waarvan zeven uitgevoerd in hout (CLT of Cross Laminated Timber), toont het project een ambitieuze inzet voor duurzaamheid, circulariteit en biodiversiteit.
De keuze voor CLT als bouwmateriaal en het gebruik van een clickbricks-systeem voor de gevels maken de woningen circulair, passend bij de eigen duurzaamheidsstandaard van KlokGroep. In totaal bedraagt het houtvolume van de zeven woningen ongeveer 235m³, vervaardigd uit duurzaam Europees vurenhout, hoofdzakelijk afkomstig uit Oostenrijk. Met een indrukwekkende CO2-opslag van 146.309 kg in het hout hebben de CLT-woningen een significant positieve impact op het milieu.
Circulaire transformatie van verpleeghuis naar appartementencomplex
Inmiddels is één van de bestaande verpleeghuizen getransformeerd naar een appartementencomplex met 72 duurzame appartementen voor sociale en middenhuur. Het pand is gestript tot het betoncasco en volledig circulair weer opgebouwd. De gevels bestaan uit houtskeletbouwelementen, gecombineerd met stapelbare baksteen (click-brick), met daarboven de hout composiet gevelafwerking (neo-life). Het trappenhuis is bekleed met Pretty Plastic tegels. Daarmee hebben we een enorme berg PVC van de afvalberg gered, 5.845 kg om precies. Het appartementengebouw is volledig demontabel en circulair ontworpen.
Inzet voor vergroening en duurzaamheid
Het ontwerp van Vijverhof legt sterk de nadruk op biodiversiteit, klimaatadaptatie en het tegengaan van hittestress, met als resultaat een harmonieus samenspel tussen architectuur en natuur. Het ontwerp van architectenbureau INBO en landschapsarchitect Land-id ademt de sfeer van een bospark met open, landschappelijke en natuurlijke bebouwing, passend bij de nabijgelegen bossen. Ook de gemeente Berg en Dal heeft haar nek uitgestoken om de locatie te vergroenen. Alle parkeervoorzieningen worden uitgevoerd in grastegels en dragen, naast een aantrekkelijker aangezicht door minder verstening, bij aan een betere waterinfiltratie en het verminderen van opwarming.
De bouwwerkzaamheden zullen deze zomer van start gaan, en direct na de bouwvak zal de realisatie van de CLT-woningen beginnen. Voor meer informatie, bezoek www.vijverhof.nl of neem contact op met onze duurzaamheidsmanager Thijs Pleijhuis.