Een boom voor ieder geplaatst kozijn op het Floraplein
Dat duurzaam gecultiveerd hout in levensduur en onderhoudsgemak niet onder doet aan traditioneel gekapt hardhout, bewijzen de kozijnen in het renovatieproject aan het Floraplein in Eindhoven. Van februari tot en met december 2021 werkt Van de Klok aan betere isolatie van daken en gevelsystemen aan de buitenzijde, en nieuwe indelingen en leidingwerken aan de binnenzijde van 77 woningen.
De nieuwe kozijnen in de 23 grondgebonden en 54 portiekwoningen worden geproduceerd door Helwig Timmerfabriek B.V. uit Geleen. Directeur Wil Helwig en sales manager Erik Slootmaekers vertellen:
Innovatie en nieuwe processen inrichten zijn uitdagingen die wij graag willen oppakken met onze klanten die verduurzaming waarderen.
Red Grandis
“Onze branche maakte gedurende lange tijd voornamelijk gebruik van tropisch hardhout. In de hele bouwkolom is hout de enige grondstof, die zichzelf vernieuwt. Toch realiseren wij ons ook dat deze grondstof, ondanks de nodige zorg van onder andere FSC, eindig is en dat we na moeten denken over nieuwe, duurzame bronnen. En die hebben we gevonden in het noorden van Uruguay, waar Eucalyptus Red Grandis duurzaam wordt gekweekt op een plantage van 50.000 hectare groot.” Elk jaar worden de plantages nog verder uitgebreid.
De houtsoort Red Grandis groeit snel en heeft daardoor beter isolerende eigenschappen. Net als de traditionele hardhoutsoorten meranti en mahonie, hebben de Red Grandiskozijnen een aanzienlijk lange levensduur en daarbovenop een exclusieve niet-schilderprestatie van tien tot twaalf jaar. “We zijn drie jaar geleden begonnen met het verwerken van Red Grandis. Dit hout is inmiddels zo ingebakken in ons proces, dat de verwerking vergelijkbaar is met de traditionele houtsoorten.”
CO2-opslag waardevol proces
Door de duurzame oorsprong voldoet het Red Grandishout aan de alom bekende FSC-normen, maar Helwig gaat in hun productieproces nóg groener. Als houder van het STIP-certificaat koopt de timmerfabriek alleen hout aan, afkomstig uit duurzame bosbeheersystemen. “Wij verwerken bomen tot mooie kozijnen en we realiseren ons tegelijkertijd ook dat deze bomen een veilig en waardevol proces vormen om CO2 op te slaan. Daarom hebben wij een initiatief bedacht in samenwerking met STIP en Staatsbosbeheer, waarbij we een boom planten voor elk buitenkozijn dat wij produceren. We zijn dan ook blij dat Van de Klok dit met volle enthousiasme heeft omarmd. De kosten worden voor de helft door Helwig gedragen en de andere helft betaalt onze relatie. Op deze manier onderschrijft elke partij niet alleen het belang, maar vooral ook de waarde. Het STIP-sponsorcertificaat gaat echter volledig naar onze opdrachtgever.”
Teruggeven aan de natuur
Inmiddels heeft Helwig de intentie om op deze manier een Limburgs bos te kopen van ruim twaalf hectare met 5.000 bomen. “We geven daarmee niet alleen iets terug aan de natuur, maar ook aan het publiek. Het bos is namelijk vrij toegankelijk voor iedereen. Of er in de verre toekomst van de volgroeide bomen ooit kozijnen gemaakt worden, is niet van belang; wel de CO2 reductie.”