Een komen en gaan in de Spoorbuurt
Langzaam maar zeker keert iedereen terug van vakantie. De vaklieden van VOF De Spoorbuurt* zijn weer gestart met hun werkzaamheden in de Nijmegen. Maar voor sommige bijzondere bewoners van deze wijk staat nog een lange reis naar Afrika op het programma.
Annette Karels, ecologisch adviseur bij Bureau Waardenburg**, neemt ons mee op ontdekkingstocht in de Spoorbuurt te Nijmegen.
"Bij grote infra-, bouw- of sloopprojecten worden ecologen van Bureau Waardenburg gevraagd om onderzoek te doen. We kijken naar effecten van werkzaamheden op dieren en planten die vallen onder de Wet natuurbescherming. Op basis van veldonderzoek en de natuurwetgeving geven wij advies over beschermende maatregelen voor flora en fauna. In de Spoorbuurt hebben we onderzoek gedaan naar gierzwaluwen, huismussen en vleermuizen. Deze beschermde dieren gebruiken de woningen als nestplaats. De gierzwaluwen komen hier in april om te broeden. Hun nesten bevinden in de daken onder de dakpannen. In de loop van augustus vertrekken zij weer richting Afrika om te overwinteren. De huismus is het hele jaar aanwezig. Hun schuil- en broedplaatsen bevinden zich ook onder de dakpannen. Vleermuizen gebruiken gedurende het jaar holle ruimten in het dak en in muren als verblijfplaats, bijvoorbeeld als kraamverblijf, om te paren of om een winterslaap te houden. Via kleine kieren in de woning kunnen ze deze verblijfplaatsen bereiken. Een kier van één centimeter is al voldoende."
"Voor de renovatie begon hebben wij in kaart gebracht waar de nest- en verblijfplaatsen van de vogels en vleermuizen zich bevonden. Op basis hiervan is de werkplanning opgesteld. Woningen met nesten van gierzwaluw worden bijvoorbeeld na het broedseizoen gerenoveerd. Diverse woningen zijn voor het broedseizoen dichtgemaakt om te voorkomen dat er vleermuizen in kunnen kruipen en vogels in gaan broeden."
De Spoorbuurt is het toonbeeld van het hand in hand gaan van klimaat-, bouw- en ecologische belangen ten dienste van mens en dier.
"Het is mooi voor zowel de bewoners als het klimaat dat de woningen in de Spoorbuurt na de renovatie goed geïsoleerd zijn. De vogels en vleermuizen verliezen helaas door de combinatie van dak- en spouwisolatie en het afdichten van alle kieren de toegang tot hun nest- of verblijfplaatsen. Ter compensatie zijn in de Spoorbuurt nieuwe nest- en verblijfplaatsen gemaakt. Er zijn zowel tijdelijke en permanente nest- en verblijfplaatsen gemaakt. De tijdelijke voorzieningen hangen aan diverse gevels, het zijn vogelkasten en vleermuiskasten. In veel van de kopse gevels zijn nestkasten ingebouwd waar de huismussen en gierzwaluwen in kunnen broeden. Dit zijn de permanente voorzieningen. Van buitenaf is alleen de nestopening in de gevel zichtbaar. Wanneer je goed kijkt zie je aan het nieuwe metselwerk de vorm van de interne kast. Dezelfde oplossing werd voor de vleermuizen toegepast. Alleen zie je hier niet de ronde opening maar een bredere sleuf. In eerste instantie vallen deze ‘Spoorbuurtwoninkjes’ niet op maar als je weet waar je naar moet kijken dan zie je ze werkelijk overal."
* De Combinatie Spoorbuurt is een consortium van Hagemans Vastgoedonderhoud, Van Schaik Aannemingsbedrijf en Van de Klok. Tijdens de derde (en laatste) fase wordt groot onderhoud verricht aan 157 woningen. Het totale project omvat 501 woningen.
(**) Bureau Waardenburg is een onderzoeks-, advies- en ontwerpbureau op het gebied van ecologie, milieu en landschap. Met ruim 100 medewerkers is Bureau Waardenburg het grootste onafhankelijke groene adviesbureau van Nederland.