Rob Jans en Niek Gerritsen vullen elkaar ook inhoudelijk aan
Nadat Harold van Rooijen in 2023 de functie van algemeen directeur Van de Klok had verruild voor de rol van KlokGroep bestuurder voor Van de Klok en Heilijgers, werd in Nijmegen een nieuwe, tweekoppige directie benoemd. Niemand was verbaasd dat Rob Jans en Niek Gerritsen als duo aan de lat kwamen. Rob op Realisatie, Niek op Klant & Markt. Ze deden al een tijdje wat ze deden: het team aanvoeren, samen sturen. Er veranderde dus niet zo veel in de dagelijkse orde der dingen. Niet voor het MT, niet voor de Van de Klokkers, niet voor Niek en Rob zelf. Het voelde allemaal heel natuurlijk aan.
Ze zijn goedlachs en zijn overduidelijk hele goede maten. Een echt setje? Ongewone woordkeuze, lachen Rob en Niek, maar in de innigheid die in dat woord besloten ligt, kunnen ze zich bij nader inzien eigenlijk wel vinden. Inderdaad: een setje. Hele goede kameraden in elk geval. Zozeer zelfs, dat bijna geen formele overlegmomenten meer nodig hebben. Ze hangen elke dag op weg naar huis met elkaar aan de telefoon, tot en met vlak voor het aan tafel gaan. Standaard. Dan nemen ze de dag met elkaar door, hakken samen knopen door, verdelen taken of hebben het over flauwe kul. Maakt niet uit. Dan pas is de dag klaar. Hun gezinsleden horen aan de manier waarop ze met elkaar praten meteen met wie ze aan het bellen zijn. Nee, ze zien elkaar niet privé, laten elkaar in vakanties zelfs grotendeels met rust, maar hebben wel een eigen taal ontwikkeld en gaan elkaar na een paar weken bouwvak serieus missen.
Rob vindt Niek vooral bevlogen en ondernemend. Een optimist. Iemand die in zijn relaties met klanten en partners altijd goed hoort wat er speelt, die daar de kansen in ziet en met zijn enthousiasme het team met zich mee kan krijgen. Ook als het andermans ideeën zijn. Niek vindt Rob vooral zorgvuldig. En een realist. Rob gaat niet over één nacht ijs en heeft hele duidelijke ideeën over de toekomst, vindt Niek. Hij ziet wat er nodig is om kansen te benutten en dan goed kan inschatten, hoe dat georganiseerd moet worden.
Samen daarover sparren levert altijd meerwaarde op, vinden de mannen. Net als samen filosoferen over de organisatie van de toekomst. Maar ook inhoudelijk vullen ze elkaar aan. Wat de één bedenkt, krijgt vorm en inhoud bij de ander. Waar projecten vast lijken te lopen en ‘productie’ de oplossing even niet heeft, schuift Niek aan tafel om bruggen te bouwen richting klant en bestuur, en het team weer de goede kant op te enthousiasmeren. Zo is één plus één altijd drie. Het houdt de lol erin, de motivatie hoog, het maakt de besluitvorming met het MT en het bestuur van KlokGroep eenvoudiger en sneller.
Beiden werken ze bijna hun gehele werkende leven bij Van de Klok, met een niet aflatend enthousiasme voor de organisatie, de familiecultuur, de grote variatie in de projecten, de ruimte die er is voor initiatief en ondernemerschap. In het vroegere, meer functioneel ‘verkokerde’ Van de Klok waren er wel serieuze meningsverschillen. Klassiekertjes, eigenlijk. Dan vond Niek bijvoorbeeld, dat de door Rob en zijn team ontwikkelende BaseHome woningen geen vierpans dakraam mochten hebben om de esthetiek. Terwijl Rob dan bleef bij de stelling dat dat praktisch noodzakelijk was. Het botste zoals het zo vaak doet tussen de ontwikkelaar en de bouwer. Nu er meer integraal wordt gewerkt en de oude scheidslijnen tussen disciplines definitief ondergeschikt zijn gemaakt aan wat de klant, de markt en de maatschappij eigenlijk vragen, zijn dat soort discussies er niet meer. Er is maar één gezamenlijk doel, je kunt veel directer overleggen, kunt vanuit alle invalshoeken naar de oplossing zoeken: technisch, in de klantrelatie, in het team. Ook financieel gaat alles vanuit één portemonnee – en werkt het toe naar een gezamenlijk resultaat. Integraal ontwikkelen en bouwen is daarmee dus ook echt integraal ontwikkelen en bouwen. En geen praatje voor de bühne.
De banden zijn vooral gesmeed tijdens intensieve winnende teamsessies op weg naar de nieuwe, grotere KlokGroep. Ze vonden elkaar. Op inhoud en gevoel voor de organisatie, maar ook op persoonlijkheid en karakter. De klik was er. Juist ook in de gesprekken, waarin het écht even ging over zeer persoonlijke, gevoelige snaren. Niek: “We passen goed bij elkaar. Dat is natuurlijk niet toevallig, daar zijn we ook wel een beetje op gecast en naartoe geleid, ha ha. Hoe dan ook: dat is goed gelukt.”
“We passen goed bij elkaar. Dat is natuurlijk niet toevallig, daar zijn we ook wel een beetje op gecast en naartoe geleid, ha ha."
Leren loslaten: dat staat nog wel op de duo-agenda. Waar Rob en Niek op dit moment allebei nog wel eens in de frontlinie staan op tenders en projecten, kan dat met de groeiambities van KlokGroep en ook Van de Klok natuurlijk niet zo blijven. Maar het is een constatering met een positieve connotatie, geen kritiek. Het is allemaal nog erg vers. Iedereen is aan het leren en herijken. Bovendien: ruimte voor ondernemerschap en goede ideeën is er bij Van de Klok – ook in de ‘oude’ constellatie – altijd geweest. Zozeer zelfs, dat Rob en Niek nog nooit de behoefte hebben gevoeld om ergens anders te gaan werken. Niek: “Ik heb wel eens een nachtmerrie gehad dat ik ergens anders een baan had geaccepteerd, serieus!” Hij moet er zelf ook om lachen: “Maar het was niet grappig.” Nee, er liggen uitdagingen genoeg. Zowel op actuele thema’s, zoals de netcongestie, de betaalbaarheid van wonen en de stikstof perikelen, als op de langetermijnvraagstukken, zoals een goede groeicurve in samenwerking met de andere KlokGroep zusters zónder het eigen DNA te verliezen. Rob: “Het is geen moment saai”.
Verder met Van de Klok
In de steigers: Van de Klok Eindhoven
De Provincie Brabant biedt interessante nieuwe kansen aan KlokGroep. De voormalige basis van ontwikkelaar Novaform in Eindhoven wordt daarom nu uitgebouwd naar een volwaardige evenknie van het Nijmeegse Van de Klok, met naast ontwikkelen ook nieuwbouwen en verduurzamen – het hele ‘assortiment’. Niek: “Juist in het kunnen bedienen van de vastgoedcyclus schuilt de kracht van Van de Klok en de andere werkmaatschappijen. We hebben alles in eigen huis. Van initiatief tot aan onderhoud. De hele vastgoedcyclus. In Nijmegen hebben we al veel langjarige samenwerkingen met corporaties, gemeentes, beleggers. Dankzij Novaform hebben we grondposities die voor die partners interessant kunnen zijn in de Brabantse stedenrij en de dorpen daar omheen. Ik werk nu zelf twee dagen in de week in Eindhoven om de organisatie mede op te bouwen. Leuk! Ik ben geboren en getogen in Eindhoven, dus het is voor mij een thuiswedstrijd, al ben ik een Ajax-supporter, ha, ha, ha.”
“Juist in het kunnen bedienen van de vastgoedcyclus schuilt de kracht van Van de Klok en de andere werkmaatschappijen. We hebben alles in eigen huis. Van initiatief tot aan onderhoud."
Naar voren met BaseHome en Wonivo
Met Van de Klok en vooral Rob voorop willen alle werkmaatschappijen van KlokGroep een spurt maken met BaseHome en Wonivo, de woningbouwconcepten van KlokGroep. Niek: “Wij zien dat we met BaseHome en Wonivo heel snel en slagvaardig kunnen reageren op de vragen uit de markt. We hebben de kostprijs goed onder controle. Elke keer opnieuw het wiel uitvinden is niet nodig.” Rob: “Wij zijn al jaren bezig met BaseHome en Wonivo: daar zit al onze expertise in. We hebben er in 2013 een aparte entiteit voor opgericht, die heeft gewerkt als hogedrukpan. Het was een kwestie van focus en afspreken: we doen het gewoon. Vanuit de eigen portemonnee, op de eigen locaties. Dat heeft goed gewerkt.” Niek: “Met BaseHome en Wonivo kunnen we alle door Aedes gedefinieerde product- marktcombinaties bedienen. De concepten zijn betaalbaar én flexibel. De indeling staat vast maar de gevel is altijd vrij. We kunnen er inmiddels mee lezen en schrijven, bij Van de Klok. We zijn niet de goedkoopste, maar bieden wel de beste prijs-kwaliteit verhouding. Zonder verrassingen onderweg of achteraf.”