Vlnr: Niels Reijngoud, Aukje Kuijpers, Twan Dekkers, presentator Harry Louwenaar, Léon ten Dam, Alexander Hoos

Wat zijn belangrijke uitdagingen bij digitale transformatie in de bouw?

13 oktober 2021

Dit jaar vond op 1 oktober onder leiding van presentator Geert Maarse de studiosessie van het BIM Loket plaats in het Huis der Provincie te Arnhem. Naast deze studiosessie werd er met de benedenstudio in het provinciehuis live gestreamd naar de ‘D-Day Coulissen’ waar op uitnodiging van Jacqueline Meerkerk, directeur BIM Loket, ‘onze’ Concept- en Innovatiemanager Léon ten Dam samen met BIM Manager Twan Dekkers – winnaar van de Digidare Award 2020 – hadden plaatsgenomen op de bank. Twan en Léon reageerden op de gesprekken vanuit de studiosessie met als thema van de dag “Urgentie en actie! Digitalisering bij de transformatie van de gebouwde omgeving”. Zij praatten mee over de rol van digitalisering in relatie tot klimaatadaptatie, energietransitie, stikstofproblematiek en woningbouwopgave. Hoe krijgen we deze duurzaamheidsopgave gekoppeld aan de bouwopgave in Nederland, waar we in 2030 tot ca. een miljoen woningen moeten hebben gerealiseerd. Hoe combineer je digitalisering in de bouw en wat is dé ultieme digitaliseringsurgentie?

Naast Twan en Léon waren Aukje Kuijpers – directeur en zakenvrouw van het jaar 2018 - en Alexander Hoos – informatiemanager bij Kuijpers – aanwezig. Sjak Arts en Niels Reijngoud namen deel aan de D-Day Coulissen namens de Provincie Gelderland.

Bouwopgave in Nederland

De digitaliseringsurgentie is hoog in de bouwwereld. Dat zal geen projectontwikkelaar of bouwer ontkennen. Om de bouwopgave in Nederland van ca. een miljoen woningen in 2030 te kunnen realiseren zullen we samen duidelijke digitaliseringsafspraken op bestuurlijk niveau moeten vastleggen. Iedereen is bezig om zijn eigen ‘bubbel’ met vaste partijen goed in te richten, maar juist de behoefte aan nationale afspraken waarop we met elkaar kunnen samenwerken om te kunnen ‘ontbubbelen’ is groot.

“In Nederland zijn wij jaren één van de koplopers geweest als het gaat om BIMmen. Maar omdat er wettelijk niets is vastgelegd zijn landen zoals Engeland en Frankrijk, waar dat wel is gebeurd, ons aan het inhalen. Dat is jammer! We hebben de regering hard nodig met de forse bouwopgave in Nederland die steeds dichterbij komt”, aldus Twan Dekkers die zich onlangs met nog 4 anderen officieel de eerste BuildingSMART Profesional gecertificeerde BIM-manager van Nederland mag noemen.

De urgentie om een informatiestandaard vanuit de overheid vast te leggen is groot. De teller aan jaarlijkse bouwkosten staat op 70 miljard tegen 11% faalkosten waarvan 8% komt door slechte communicatie tussen partijen.

De bouwopgave van een miljoen woningen in 2030 kent daarnaast nog een belangrijke opgave; het terugdringen van de CO2-uitstoot met 55%.

Het is daarom niet alleen belangrijk een informatiestandaard vanuit de overheid te introduceren, maar benoem daarnaast ook de minimale circulaire norm. Hier zit dus een grote urgentie!

Hoge Wei II; klimaatadaptief

Van de Klok heeft – als we het hebben over BIM en ketenregie – de zaakjes aardig op orde. We werken, zonder een informatiestandaard van de overheid, vanuit onze eigen ‘bubbel’ samen met onze co-makers. Het project Hoge Wei II is een mooi voorbeeld van klimaatadaptatie waarbij we denken aan de CO2-reductie. Alle woningen met plat dak inclusief de woningen krijgen een groendak. Deze extensieve sedumdaken bestaan uit minimaal 10 soorten plantjes. De daken zorgen voor verkoeling bij hoge temperaturen en houdt het regenwater vast waardoor je een koeler en aangenamer binnenklimaat hebt. Daarnaast is het door de biodiversiteit een natuurlijke voedselbron voor insecten en vogels. Door de opwarming van de aarde valt er steeds meer regen in korte periodes en zijn er langere periodes van droogte. Bij Hoge Wei II krijgt een deel van de openbare parkeervakken waterdoorlatende grasbetontegels. Hierdoor zakt het regenwater de grond in en wordt wateroverlast voorkomen.

“Het zijn mooie stappen die we zetten en we gaan als bouwende ontwikkelaar de goede kant op, maar er is nog zoveel meer te doen om het tij te keren. Als we met elkaar duidelijke afspraken maken die wettelijk zijn vastgelegd, zorg je voor een goede samenwerking met co-makers en spreken we ‘dezelfde taal’. Dat dringt de faalkosten enorm terug”, aldus Léon ten Dam.

BIM D-Day groot succes

Met ruim 350 digitale deelnemers is dit evenement een groot succes. De open en prikkelende discussie wordt gewaardeerd waarbij Jacqueline Meerkerk de kern van deze dag raakt en aan Jan van Beuningen, afdelingshoofd Algemeen beleid Energietransitie van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, praktisch leiderschap vraagt om bij de volgende D-Day in 2022 een basisstandaard te hebben en vanaf dat punt gezamenlijk verder uit te werken.

'...And the winner is...'

De DigiDare Award is deze keer gewonnen door SBB Bouwen en Ontwikkelen. De deelnemers die online hun stem hebben uitgebracht waren unaniem over het project van SBB; ‘Eenduidige verwachtingen en duidelijke communicatie vormt het vertrekpunt voor de Digitale Informatiekaarten’.

Je ziet het, ook hier komt ie weer terug…’eenduidige verwachtingen’; laten we zeggen dat de regering aan zet is. En…..Actie!


Nieuwsoverzicht
Deel dit verhaal