Collega Jos met partner Irma tussen de weeskinderen in Tanzania voor hun project IOP
Irma Jansen-Schouten & Lysette Bosch tussen de jonge moeders

“We kunnen de wereld niet veranderen, maar voor elk kind dat we helpen veranderen wij wel de hele wereld”

8 oktober 2017

Aldus Irma Jansen-Schouten (57). In het voorjaar reisde zij samen met Lysette Bosch (42) naar de stad Ilula in Tanzania om twee weken te werken als vrijwilliger voor IOP Germany (Ilula Orphan Program). Het Ilula Orphan Program (IOP) is een wereldwijde, maatschappelijke organisatie in Ilula (Tanzania) die de vicieuze cirkel van armoede en hiv/aids doorbreekt door o.a. goed onderwijs te bieden. Wat is de link met Van de Klok of Novaform hoor ik u denken? Irma is de vrouw van Jos Jansen (54), hoofd Financiën van KlokGroep, en Lysette Bosch is financieel administrateur bij KlokGroep. Irma en Jos zijn dé oprichters van IOP Germany en weten met hun bevlogenheid vele anderen te inspireren. Wat zij doen in Tanzania is op z’n zachts gezegd bewonderenswaardig.

A walk down memory lane

“Ik wilde altijd al een keer naar Afrika om vrijwilligerswerk te doen en in 2013 zei ik tegen mijn man Jos: ‘Dit jaar gaan wij naar Afrika’”, vertelt Irma met een glimlach. “Na een zoektocht op internet kwamen we uiteindelijk bij IOP terecht.”

In oktober 2013 zette Jos en Irma Jansen voor het eerst voet op Afrikaanse bodem op het Julius Nyerere International Airport in Dar es Salaam met als eindbestemming Ilula. “We werden daar welkom geheten door Deborah en Massimo van IOP Italië en die zeiden tegen ons: ‘Voordat je weggaat, wordt je helemaal verliefd op de mensen hier,’ en ze kregen gelijk. We waren echt zo onder de indruk; van de IOP organisatie, waar ze voor staan, de gerealiseerde projecten, maar ook van de lokale bevolking. De puurheid en de zuiverheid in hoe ze met het leven omgaan. Daar kunnen wij van leren hier. Het leven daar is mooi, ondanks de grote armoede. Je moet er niet heen gaan en denken dat je het allemaal kunt veranderen en beter kunt maken. Die houding wordt niet op prijs gesteld. Gewoon de mensen in hun waarden laten en respect hebben”, aldus Irma.

Na twee jaar IOP met fondsenwerving gesteund te hebben, werden Jos en Irma gevraagd of ze officieel IOP Germany wilde oprichten. “Er was al een IOP Nederland en nog geen IOP Duitsland en omdat Jos en ik in Kleve wonen (net over de grens bij Nijmegen in Duitsland) was dat uiteindelijk ook een logische keuze”, vertelt Irma verder.

IOP Germany is opgericht per 1 januari 2015 en ondersteunt en sponsort wees - en kwetsbare kinderen in de regio Ilula-Tanzania op het gebied van scholing en opleiding. Scholing is in Tanzania niet vanzelfsprekend. Vanwege armoede en ziekte kunnen veel ouders zich geen scholing veroorloven voor hun kinderen omdat ze daar simpelweg geen geld voor hebben. IOP Germany is gestart met 2 sponsorkinderen. Momenteel sponsoren ze 38 kinderen in de leeftijd van 3 tot 23 jaar. Uiteraard is het doel om nog veel meer kinderen te kunnen sponsoren. Want scholing betekent TOEKOMST!!! Zonder scholing is er geen toekomst.

In de praktijk

“We zijn zo’n 10 tot 12 uur per week bezig voor IOP Germany. Volledig vrijwillig. Dat geldt voor alle IOP organisaties (er zijn er wereldwijd acht). Jos regelt eigenlijk bijna de hele financiële administratie voor alle IOP’s m.b.t. de sponsormogelijkheden. Dat heeft hij allemaal opnieuw opgezet in een Cloudomgeving met Unit 4, een boekhoudsysteem. Hierbij werkt hij nauw samen met Deo, de financiële man in Tanzania”, vertelt Irma trots.

Zelf is Irma voorzitter van IOP Germany en doet ze alle promotie, waaronder bijvoorbeeld het optuigen van acties om geld in te zamelen, de contacten met bedrijven, het schrijven van nieuwsbrieven en het regelen van vrijwilligers.

Collega’s Lysette Bosch en Ab Derks

Zelf gaan Jos en Irma allebei minstens één keer per jaar naar Ilula. Meestal vergezeld door nieuwe vrijwilligers. Zo ging Irma afgelopen mei samen met Lysette Bosch, financieel administrateur bij Van de Klok. Voor Lysette de allereerste keer als vrijwilligster. “Ook ik had altijd al het gevoel dat ik iets met vrijwilligerswerk wilde doen en door de verhalen van mijn collega Jos werd ik enthousiast. Hij heeft me gekoppeld aan zijn vrouw Irma en na wat gesprekken heb ik de stoute schoenen aangetrokken en zijn we samen gegaan. Best wel spannend, maar ik ben echt heel blij dat ik het gedaan heb”, aldus een enthousiaste Lysette. “De reis en het verblijf heb ik zelf betaald (alle vrijwilligers betalen dit zelf) en in overleg met Jos en Irma heb ik daar de module seksuele voorlichting gegeven. Dat werd nog niet gedaan. De presentatie was in eerste instantie bestemd voor scholieren, maar dat ging toch nog een beetje te ver. Wel mocht ik de presentatie geven aan de jonge moeders. Daar moesten ze wel even aan wennen en het zorgde voor een hoop ‘reuring’, maar de discussie daarna was geweldig! De jonge moeders kwamen met een heleboel vragen. De drempel was weg. Het resultaat hiervan was dat de presentatie daarna wel gehouden mocht worden voor de scholieren. En nog veel belangrijker; IOP heeft besloten om deze seksuele voorlichting op te nemen in het lesprogramma. Dat is natuurlijk wel echt super gaaf.”

De toekomstdroom van Jos en Irma: ‘German house of mammas’

Wat uiteindelijk in 2007 tastbaar begon met alleen een huis voor de opvang van jonge meisjes zonder ouders, is inmiddels uitgegroeid tot een enorm project met diverse sub-projecten. Door het Ilula Orphan Program zijn onder andere een kleuterschool, een middelbare school, een winkel, een naaiatelier, een timmerwerkplaats, een eigen moestuin, een veestapel en een biteshop (restaurant) gerealiseerd. Het ‘IOP project’ heeft inmiddels zo’n 100 lokale mensen in dienst die daardoor hun eigen familie kunnen onderhouden, maar ook eigen kinderen naar school kunnen sturen en zelfs zelf een kind sponsoren waarvan de ouders het niet kunnen betalen. “En we zien ook echt resultaat”, vertelt Irma.

Kinderen die bij ons naar school konden, staan nu zelf voor de klas als lerares. En ook hun kinderen gaan naar school. Daarmee doorbreken we écht die vicieuze cirkel.

Inmiddels hebben Jos en Irma ook een stuk land gekocht in Ilula wat ze gedoneerd hebben aan IOP en waar ze hun volgende droom willen realiseren: ‘German house of mammas’. Een opvanghuis voor jonge, alleenstaande moeders (15 á 16 jaar). “Deze meisjes hebben zonder inkomen en opleiding geen toekomst en hun kind ook niet. Ze belanden op straat. In het opvanghuis wonen deze meiden samen, werken ze voor hun inkomen en kunnen ze een opleiding volgen. Mannen kijken anders naar je als vrouw als je een opleiding hebt en als vrouw ben je onafhankelijk en kun je je eigen keuzes maken. Ook hiermee doorbreken we weer die vicieuze cirkel”, aldus Irma.

Afgelopen zomer reisde Jos weer richting Ilula. Ditmaal samen met collega Ab Derks, assistent realisatiemanager bij Van de Klok, en diens broer Gerard. Gezamenlijk hebben ze bekeken wat hun rol gaat worden bij de realsatie van het ‘German House of Mammas’. Want van bouwen weten Ab en Gerard uiteraard alles.

Hoe kunt u helpen?

Naast de fantastische inzet van Jos en Irma en de collega’s van KlokGroep, zoals Lysette en Ab, doneren we jaarlijks een bedrag aan IOP Germany. Wilt u meer informatie? Ga naar de website van IOP Germany of neem direct contact op met Irma Jansen-Schouten via iopgermany@gmail.com of bel naar +49 1520 1896 240.

Nieuwsoverzicht
Deel dit verhaal