19 circulaire woningen Tricht
De circulaire woningen en bergingen, Tricht
Het eindresultaat van de circulaire bergingen in Tricht
De circulaire berging in Tricht
Slopen van de woningen in Tricht
verzamelde hout van de sloopwoningen in Tricht

19 circulaire sloop- en nieuwbouwwoningen, Tricht

ReferentieBinnenstedelijkOptimaatSloopDuurzaamheidNieuwbouw
19 woningen

Vanuit een gewonnen tenderuitvraag door woningcorporatie KleurrijkWonen is Van de Klok Wonen samen met Hooijer en Emergo onder de consortiumnaam Het Groene Hek de sloop- en circulaire nieuwbouw van 19 sociale huurwoningen in Tricht aangegaan. 14 van de 19 woningen zijn levensloopbestendig.

De hoge ambities op het gebied van circulariteit en duurzaamheid maakt het tot een bijzondere opgave.

Het slopen van de 16 woningen is in twee fases gedaan om de overlast voor omwonenden te verkleinen. In de plaats van deze woningen komen er 19 nieuwe woningen terug.

Emergo zorgde voor het fabriceren van de geprefabriceerde elementen die veelal uit duurzaam hout bestaan. Ons Optimaatconcept staat garant voor deze woningen die allen zijn voorzien van een materialenpaspoort. Aan het einde van de levensduur is het mogelijk om alle woningen te demonteren, de componenten te verplaatsen en op een andere plek weer op te bouwen. Op termijn is een tweede leven van deze elementen dus gegarandeerd. Het toepassen van prefab-elementen staat er voor 1 woonblok in ca. 2 weken.

Het bulkhout uit de bestaande woningen wordt hergebruikt om bergingen te bouwen in de tuin van de nieuwe woningen. In de tuinen staan waterbergende schuttingen. Hierin wordt hemelwater opgevangen dat kan worden hergebruikt voor bijvoorbeeld het sproeien van de tuin.

De start van de sloop is in januari '23 geweest. In juni '23 is Van de Klok gestart met de nieuwbouw. De woningen zijn inmiddels (december '23) opgeleverd aan KleurrijkWonen.

Architect
Van Oord | Menno Eerland
Constructeur
Triops - via Emergo
Installatie-adviseur
via Emergo
Realisatie
Van de Klok Wonen
Oplevering
December '23