Meer weten over dit project?Neem contact op
Bas van Gompel
VandeKlok_INGhuis_Rotterdam_BASE_02_s

ING Huis Coolsingel, Rotterdam

ReferentieBinnenstedelijkBankshopDuurzaamheidRenovatie
Bankshop

Aan de Coolsingel in Rotterdam ging Van de Klok, volgens een pilot van ING met een circulair ontwerp, aan de slag met de circulaire verbouwing. De bestaande ING-bank werd naar de huidige tijd aangepast met veel oog voor creativiteit. ING zocht Van de Klok in het voortraject op door de ervaring die wij hebben opgedaan tijdens de circulaire en duurzame renovaties en transformaties van de ABN AMRO-bankshops.

Circulair ontwerpen vraagt een andere benadering van het ‘standaard’ ontwerp- en bouwproces. De creativiteit van alle betrokken partijen wordt uitgedaagd omdat er niet uitsluitend met nieuwe producten wordt gewerkt, maar met de producten die op dat momentbeschikbaar zijn. Het vergt van alle projectbetrokkenen anders denken en handelen.

Herbruikbare materialen

De grondstoffen die in het Rotterdamse ING Huis zijn toegepast komen voornamelijk uit eigen bronnen. Zo zijn tapijten, plafondplaten en vloeren opnieuw gebruikt. Bovendien is de vloer van het ING Huis samengesteld uit gerecycled plastic afkomstig uit de Maas, waarbij kantoormedewerkers van ING hebben bijgedragen aan het verzamelen van dit plastic. Dit hebben ze gedaan samen met leverancier The Good Floor. Co-maker Van Baal haalde een massief eiken vloer uit een oud filiaal van Perry Sport, welke bij het ING Huis werd teruggebracht in delen van de vloer en wanden.

Om het hergebruik van zowel oude als nieuwe materialen te bevorderen, zijn de wanden gezet met houten regels in plaats van het gebruikelijke MetalStud-systeem. Bij de afwerking van de gipsplaten hebben we gewerkt met het product Gyproc LOOPD, als vervanger van het normale gaasband. LOOPD is demontabele band en zorgt er zo voor dat de schroeven van gipsplaten benaderbaar blijven voor demontage.

Duurzaamheidsscores

De cijfers in Rotterdam liegen er niet om: dankzij deze circulaire aanpak is de CO₂-voetafdruk van de verbouwing maar liefst 64% verlaagd ten opzichte van een traditionele verbouwing zonder circulaire aanpak. Verder heeft het ING Huis een Building Circularity Index (BCI) score gekregen van 69%. Dit is een maatstaf voor de circulariteit en duurzaamheid van een gebouw. Deze score is gebaseerd op de milieu-impact van alle gebruikte bouwmaterialen en -producten. De maximaal haalbare score ligt tussen de 75% en 80%.

Het project is in maart 2024 opgeleverd aan ING Real Estate.

Circulaire verbouwing ING Huis Rotterdam

Fotografie: BASEPHOTOGRAPHY

VandeKlok_INGhuis_Rotterdam_BASE_05_s
VandeKlok_INGhuis_Rotterdam_BASE_03_s
VandeKlok_INGhuis_Rotterdam_BASE_06_s
VandeKlok_INGhuis_Rotterdam_BASE_04_s
VandeKlok_INGhuis_Rotterdam_BASE_13_s
VandeKlok_INGhuis_Rotterdam_BASE_14_s

Entree en pantry

Entree en pantry
VandeKlok_INGhuis_Rotterdam_BASE_09_s
VandeKlok_INGhuis_Rotterdam_BASE_01_s
VandeKlok_INGhuis_Rotterdam_BASE_02_s
VandeKlok_INGhuis_Rotterdam_BASE_11_s
VandeKlok_INGhuis_Rotterdam_BASE_10_s
VandeKlok_INGhuis_Rotterdam_BASE_12_s
VandeKlok_INGhuis_Rotterdam_BASE_08_s
VandeKlok_INGhuis_Rotterdam_BASE_07_s
VandeKlok_INGhuis_Rotterdam_BASE_15_s
Architect
INBO Architecten
Constructeur
Zonneveld Ingenieurs | Jeroen Broekstra
Directievoerder
CBRE | Erik de Munk
Installatie-adviseur
W-installatie: Akotech, Mischa Wahlen | E-installatie: Sinis, Hans Hembrechts
Realisatie
Van de Klok
Oplevering
Maart 2024